Ali je Agrokor hrvaški Titanik?

Agrokor Cibona 090311Hrvaški poslovni gigant je kot kaže v tako velikih težavah, da so bodo ukrepi, ki jih je zanj napisala hrvaška vlada, da bi ga rešila pred potopom, zagotovo neučinkoviti. Dejstvo je namreč, da je Todirić koncern zavozil do te mere, da mu ni rešitve trdijo ekonomski strokovnjaki. Čeprav prispodoba ni povsem prava je po teh ugotovitvah dejstvo, da je Agrogor hrvaški Titanik.

Todorić lastnik Akrokorja

Dejstvo je, da ob potopu Titanika, ki je, kot je znano potonil leta 1912, zaradi nepazljive posadke življenje izgubilo 1.503 ljudi, bo ob človeško socialno eksistenco ob potopu Agrokorja, ki ga je v napačno smer “zapeljal” hrvaški tajkun Todorić, ekonomski potop doživelo več tisoč Hrvatov, pa tudi Slovencev, Srbov in Bosancev. Todorić je namreč ob samopašni požrešnosti pozabil, enako, kot Titanikova posadka, da do cilja ni mogoče priti v nerealnem času.

Titanic

Zdaj, ko je uvidel, da se Agrokor potaplja pa Todorić ni bil tak, kot kapitan Edward J. Smith, ki je moško potonil s svojo posadko, ampak je pobegnil iz potapljajoče ladje in pustil na cedili na tisoče partnerjev in ljudi, ki so bili odvisni od njegovega neustreznega krmarjenja Agrokorja.

Tako je to na Balkanu, kjer so na oblast prišli različni mali in veliki tajkuni, ki so si prisvojili nekoč družbeno premoženje in iz ustvarjalcev tega premoženja zase nagrabili nenormalno premoženje, iz ljudi, ki so ga ustvarili pa s pomočjo neuke politike in pritlehnih politikantov, naredili berače in odvisneže.

Zanimivo ob tem je, da več tisoč ljudi na Hrvaškem molči. Molčijo in še vedno naprej pohlevno delajo tudi delavci v Agrokorjevem Mercatorju, ki nikogar ne upajo vprašati, kaj pa bo z njimi, če se Agrokor potopi.

Čas bo pokazal, da je Agrokor hrvaški Titanik, na katerem pa so žal tudi predstavniki slovenski delavci za katere, slovenska politika, kot pravi spremlja stanje, a ne naredi ničesar, pa tudi programa nima zato. A ko bo začela voda polniti grla tudi slovenskih delavcev, ki so pod okriljem Agrokorja, bodo politiki dejali: Mi s tem nimamo nič! To je stvar lastnika, saj gre privatno lastnino.

In kaj so naredili “privatni” slovenski lastni iz Pomurke, Mure, MIP-a, pa Merkurja, SCT-ja, Primorja, Vegrada, Kraškega zidarja, Preventa avtomobilski deli  in drugih vedo le delavci prej omenjenih podjetij, ki so ostali na cesti tako in drugače.

Vidite tako je to na Balkanu, kjer se potopiš tudi na suhem. Žal so se člani posadke in potniki Titanika potopili v mrzlem morju Atlantika – Ledena gora, v katero se je zaletel Titanik. Prepoznali pa so jo po tem, ker je imela na mestu trčenja ostanke rdeče barve s Titanikovega trupa.

In po čem bodo potop Agrokorja spoznali dobavitelje in del delavcev, ki se bodo potopili z njim? Po tem, da se bodo potopili z njimi vred na “brdovitem” Balkanu in za njimi ne bo žaloval nihče pa tudi sled tega potopa ne bo vidna in zgodovinsko ovekovečena./ J. Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s