Še en balkanski pristop

Agrokor Cibona 090311
Agrokor poslovna zgradba

Danes se bodo v Beogradu sestali ministri držav Slovenije, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore, da bi se dogovorili, kako ravnati ob vse bolj razpadajočem, a s strani države Hrvaške (po nekakem kvazi posebnem zakonu, ki nima nič skupnega s pravili EU) vodenem Agrokorju, ki je v njihovih državah lastnih velikega dela trgovske mreže.

Potem, ko je tajkun Ivica Todorić na osnovi t. i. imenovanega hrvaškega rešilnega zakona “Lex Agrokorja” začel (poskuša rešiti svoje dobavitelje) urejati odnos s hrvaškimi dobavitelji, je Hrvaška na stanje v drugih državah, kjer ima Agrokor svoja podjetja (v prej omenjenih državah na Balkanu) na te preprosto pozabila in prepustila svojim kadrom v teh državah, ki pa ravnajo po svoje, rekoč, da pri njih ni nič narobe.

Morda res ni popolnoma vse narobe v hrvaškem Mercatorju v Sloveniji, ki ga varuje obveza lastnika (Agrokorja), da ta nima pravice do leta 2020 prenašati denarja iz države pred poplačila dolgov bankam, ki so mu nakup omogočile, kar pa ne velja za BiH, ne Črno goro pa tudi ne Srbijo. Zato čudi, da se Slovenija spet vpleta v neke balkanske dogovore, ki nimajo nič skupnega, ne z lastništvom, da ne govorimo o nekem meddržavnem dogovarjanju o Agrokorjevi lastni v teh državah, ki je v lasti hrvaškega tajkuna Todorića, a zdaj pod ingerenco posebnega zastopnika Hrvaške države – vlade.

Res čuden pristop, ki nikoli ne bi bil izveden, če bi šlo za nemško, francosko ali ameriško podjetje ali kakršno koli drugo družbo v lasti druge države. To je mogoče le v “Jugi”, ki kot kaže, še po 25 leti vedno ni razpadla in deluje kot “enovita” država, v kateri nesposobneži, ki so prodali svoje premoženje drugemu lastniku, zdaj v njegovem imenu brez pooblastil razpravljajo, kaj storiti.

Dejstvo je, da Slovenija, Srbija, Bosna in Hercegovina ter Črna gora v primeru s stanjem v Agrokorju nimajo nikakršne pravice odločanja,  razen, če mislijo, da “Yuga” še obstaja in da še vedno lahko odločajo o podjetjih kot v času, ko je “Yugo” to vodila “KP”, kot je bilo to pred letom 1990.

Z enim stavkom! Današnji sestanek v Beogradu brez predstavnikov Hrvaške je “kongres” na katerem nelastniki Agrokorja razpravljajo o lastnini, ki ni njihova. Razen, če gre za sestanek brez že vnaprej znanega (ne)zaključka, po katerem pa bo dobra “papica in pupica”! Če je tako, potem velja zapisano v naslovu! Gre za še en balkanski pristop.prašič na ražnju

Prašič na ražnju.

Pripravil: Janez Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s