Razlika med poimenovanjem politikov na Hrvaškem in Sloveniji


Hrvaški mediji svojega politika Gordana Jandrokovića, ki je trenutno predsednik hrvaškega parlamenta (saborja) imenujejo “njonjo” oz. “pudlica”. To naj bi pomenilo, da je Jandroković prilagodljvec, to je lepši prevod (grši pa, da je drekač), prevod “pudlica” pa je seveda, da je pudel. 


Zakaj Jandrokoviću mediji dodajajo ta dva “naziva”? Zato, ker se je doslej prilagodil vsem svojim šefom. Tako Sanaderju (ki ga vlačijo zaradi korupcij po zaporih), Kesorjevi (ki je zdaj le navadna državljanka), kot Karamarku (ki so v njegovi stranki HDZ nogirali, kot smrkavca). Zdaj to svoje poslastvo, pudla in naziv “njonota” Jandroković izvaja pod okriljem svojega četrtega šefa Adreja Plenkovića. 

In zakaj naj bi to zanimalo nas, da je neki nepomebno hrvaški politik Gordon Jandrokvić “njonjo” in pudel? Zato, ker smo razmišljali, če imamo tudi v Sloveniji takšnega poitika. 

Seveda ga imamo, le tako ga ne imenujemo, kot Hrvati Jadrokovića, čeprav….! To pa je politik Karel Erjavec predsednik Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS).


 Erjavec je, politik, ki se lahko pohvali, da je preživel toliko predsednikov vlad, kot minister, kar ni uspelo praktično nobenemu politiku. 

Pa poglejmo njegovo ministersko kariero.

Erjavec je bil minister v vladi Janeza Janše (2004-2008), in sicer bil je minister za obrambo. Ko je predsedoval Borut Pahor (2008-2011) je bil minister za okolje in prostor. Po letu in pol je odstopil (so ga nogirali) s položaja. Ko je Janez Janša drugič postal slovenski premier (2012-2013), je Erjavec dobil mesto ministra za zunanje zadeve; isto mesto je zasedel v naslednji vladi pod vodstvom Alenke Bratušek. In to mesto zaseda tudi zdaj v vladi Mira Cerarja.  Dejstvo je, da je naredil toliko napak, da bi mu lahko pripisali marsikateri žaljiv naziv. A mu nismo!

Mediji, in to vsi skupaj, smo Erjavcu pripisali le nepomeben naziv “Karlek”, čeprav politik Erjavec ima na grbi toliko napak in vse pogoje, da bi ga lahko poimenovali, kot to delajo hrvaški mediji Gordanu Jadrokoviću. 

Takšna je pač razlika med hrvaškimi in slovenskimi mediji./J. Temlin/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s