Za poletni branje….

branje knjige

No, zdaj pa ne boste mogli reči, da si ne boste vzeli nekoliko časa tudi za branje. Dopustniški dnevi, ki so pred vami vam zagotovo omogočajo, da posežete po kakšni knjigi in zadovoljite možganske celice, ki pričakujejo kakšno vsebinsko dopolnilo.

No, in mi smo se odločili, da vam za zapolnitev namenimo nekaj idej, v pa boste odločili, če je to za vas prva izbira.

Pa začnimo z domačima ustvarjalcema, in sicer s romanom Tine Batista Napotnik – Tunel in delom Igorja Karlovška  – Bahamski dokument.

20170713_131414 (1)

TUNEL je fusion štirih svetov, ki ga barva jazz in ostri iskanje sebe – v spominih, v preteklosti, v drugih. Gre za roman, ki ponudi vpogled krize srednjih let štirih intelektualcev, ki so vrženi v čas krize. Tudi rešitve se »lupijo« v plasteh, kar dokazuje, da je usoda čudna pot, ki nas pelje v tunel, iz katerega nekateri najdejo izhod, drugi pa zavedno ostanejo v njem. Odličen roman.  A žal generaciji srednih let razkriva, da je ta lahko zoprna reč.

Rekli boste, aha za ta »stare«! Ne, za vse, ker bodo tudi mladi nekoč vstopili v TUNEL, a bodo v njem ostali ali ga prevozili pa je odvisno od njih.

Bahamski dokument – To je roman, ki govori o naši žgoči družbeni stvarnosti, a je hkrati tudi družinska drama. Avtor bralcu predstavi čas globalne ekonomije tajkunov, ki so s svojimi dejanji pridobili, a nekateri tudi veliko izgubili. Je pa res, da avtor vse nas opozarja, da s nošenjem transparentov Gotof si in Dol  s tajkuni…treba pomisliti, kaj bi mi storili, če bi se nam ponudila priložnost, da si s tujim denarjem napolnimo žepe. Roman je vredno prebrati, in sicer tudi zato, ker nam je ta tema blizu, zelo blizu…!

Če pa se nebi želeli ukvarjati, ne s srednjimi leti in ne življenjem tajkunov sezite po romanih, ki ponujajo tuji avtorji.

20170713_131330 (1)

Recimo roman Curtes Sittenfeld, avtorice več knjižnih uspešnic, ki se tokrat predstavlja slovenskemu bralstvu s pomočjo založbe Mladinska knjiga z romanom Za oženit. Roman govori o očetu petih hčera, ki ga ne motijo neporočene hčerke. To pa moti njegovo ženo, ki je pripravljena narediti vse, da bi jih čimprej dobro »oddala«. Komu in kako ne velja ugibati. Saj vemo vsi, da si mati prizadeva to storiti z naj učinkom…Tako je pač, če se posla iskanja mož za svoje hčerke loti samopašna mati. Mirno se vsadite v ležalnik, na mizico dodajte kaj »mrzlega« in lotite se romana Curtes Sittenfeld, ne bo vam žal časa.

Časa pa vam ne bo žal tudi, če se boste lotili romana Knjiga o Baltimorskih, švicarskega pisatelja Joëla Dickerja, ki je bralce naprej navdušil s prvencem Resnica o aferi Harry Quebert, zanj je prejel dve pomembni francoski literarni nagradi, kar ga je zavihtelo na vrhove dobrih piscev. Tokrat pa ponuja bralcem napeto družinsko sago, ki se bere kot kriminalka. »Nosilec« romana pa je Marcus Goldman, ki išče navdih za nov roman. Naključno srečanje z mladostno ljubeznijo ga napelje k premišljanju o svojem otroštvu. In? Nato se začne prej omenjena družinska saga, ki se bere in bere, do 538 strani!

Za konec izbora pa ponujamo še roman avtorja Laurenta Bineta, ki se je rodil leta 1972 v Parizu. Diplomiral je iz književnosti in več kot deset let poučeval francoščino v pariških predmestjih. Pri založbi Mladinska knjiga je leta 2015 izšel njegov roman  z enigmatičnim naslovom HHhH, ki mu je prinesel nagrado Goncourt za najboljši prvenec. Sedma funkcija jezika pa je prav tako več kot zanimiv roman, ki govori o filozofu Roandu Bartesu, ki je leta 1980 doživel usodno nesrečo. In, kaj? Toda ali je šlo res za navadno nesrečo? No in tu Binet vključi številne intelektualne ideje in koncepte, tako da se roman kljub vsej ironiji bere kot nekakšno ljubezensko pismo francoski teoretični misli 20. stoletja. Izvrstno branje!

20170713_131510

Če vas nismo z ničemer prepričali pa berite zanikrne revije brez prave vsebine, ki govorijo o tem, o čem ni potrebno uporabljati možganskih vijug. Pa prijazno poletje vam želimo, tudi v imenu založnika teh izvrstnih knjig!/Alenka Seme/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s