Ribe iz Piranskega zaliva bo treba Hrvatom zaračunati!

Ribiška ladja

Glede na razsodbo arbitražnega sodišča, da je več kot ¾ (tri četrt) Piranskega zaliva slovenskega imamo predlog, kako zasedbo našega dela Piranskega zaliva Hrvatom zaračunati.

Piranski zaliv_meja_vir časopis Delo

Ker je Slovenija evropsko naravnana članica, ki spoštuje evropska pravila in mednarodno pravo in ker ne želi biti povzročiteljica incidentov, predlagamo, in sicer, da Hrvatom do uveljavitve razsodbe zaračunavamo izlov rib v svojem delu Piranskega zaliva.

Ribe

To pomeni, da ne bomo ovirali lova hrvaških ribičev, se razume do sprejetja arbitražne odločitve z njihove strani, v svojem delu (tri četrt) Piranskega zaliva. A jim bomo za vsako ribiško ladjo, ki bo ribarila v našem delu, zaračunali izlov 500 kg rib po barki, in sicer po minimalni ceni  deset (10) evrov za kilogram. Takšen pristop je treba uveljaviti po preteku šestih mesecev od sklepa Arbitražnega sodišča, če ga Hrvati ne bi hoteli uveljaviti.

ribarnica

Rekli boste, se hecate! Ne! Nasprotno zelo resno mislimo!

Zakaj? Zato, ker so nam tudi Hrvati zaračunali nedobavljeno električno energijo iz Nuklearne elektrarne Krško. Kot se ve, smo jim morali plačati 42 milijonov evrov odškodnine zaradi nedobavljene električne energije iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK) med julijem 2002 in aprilom 2003. Spomnimo: Električno energijo, ki bi sicer pripadla Hrvaški, je takrat odkupil takratni Eles Gen in jo posredoval naprej HSE.

Enako velja tudi v tem primeru. Saj hrvaški ribiči zdaj lovijo v našem morju naše ribe in te prodajo na svojem ali tujem trgu. Torej je vse jasno!

Plenkovć in Cerar

In zakaj to objavljamo? Da spomnimo hrvaškega predsednika vlade Plenkoviča, da velja pohiteti. Rekli boste, kaj pa Cerar. Njemu mora biti vse jasno. Njega obvezuje osnova za izpeljavo arbitražnega sporazuma – referendum, ki je bil osnova, da je lahko Pahor s Kosorjevo in takrat predsedujočo Švedsko podpisal dokument, da je Hrvaška postala članica EU. Pa razsodba arbitražnega sodišča, kot je to odločilo. In tudi to, da njega zavezuje tako sklep DZ, da ne govorimo o jasni zahtevi državljanov Slovenije, kaj je dolžna Hrvaška storiti.

4. novembra 2009 sta slovenski premier Borut Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor v Stockholmu podpisala arbitražni sporazum.

Torej je vse jasno! Ribe iz Piranskega zaliva bo treba Hrvatom zaračunati!/avtor prispevka Janez Temlin/

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s