Namig za umik…

Branje knjige dekle

Ti vremenarji imajo pa res lep poklic. Sedijo v klimatiziranih prostorih in nam napovedujejo takšne ali drugačne vročinske dneve. In, kaj zdaj? Nič! Če so vam delodajalci dovolili, da se umaknete pod razkošne krošnje dreves, ob obale rek, jezer ali morja, se pojavimo mi. Sedimo v ne klimatiziranih prostorih in pišemo nasvete, kaj početi v teh vročih dneh.

In, to je! Pišemo o tem, kako se lotiti Najljubšega osvajalca, kaj je Pod gladino, pa tudi o tem kaj se zgodi, ko vzamemo v roke Strupeno pero.

Pa razložimo navedeno, da se ne bi slučajno kdo res dobesedno oprijel naših napotkov, kar bi nas po vrnitvi sodnikov in tožilcev (ki so do 15. avgusta pod krošnjami dreves, rekah jezerih in ob morju, oni imajo pač kot gospodje sodne počitnice) lahko stalo njihovih »vrhunsko« pravniških obdelav, da smo vas zavajali ali celo napeljevali, da storite, kar ni čisto po pravilih (ne)pravne države Slovenije.

No, brez skrbi! Nič takega ne bomo zapisali, kar bi tako vam ali nam lahko škodovalo. Ravno nasprotno! Želimo vam le sporočiti, da smo izbrali tri zanimive romane, ki vam bodo krajšali čas v tej peklenski vročini, če jih boste seveda prebirali v senci.

Pa pojdimo povrsti!

NAJLEPŠI OSVAJALEC je ljubezenski roman izpod peresa (se razumne računalnika, a bolj zanimivo zveni navedeno) ameriške avtorice Maye Banks, ki vas popelje skozi življenje Genevieve McInnis, ki je zaprta za obzidje (tam je bilo zagotovo lepo hladno) trdnjave McHughovih, kjer je ujetnica krutega škotskega poglavarja. A ko jo osvobodijo znova zaživi, saj oblast nad prej omenjeno trdnjavo prevzeme privlačni novi gospodar. No, in boste rekli? Na strani 381 imenovanega romana je v zaključku zapisano: »Dekle, ustvarila bova nove svetlejše spomine. Vsak dan do konca življenja posvetila temu. Ko pa bova stara, se bova spominjala, kako je neko dekle premagalo neverjetne ovire in postalo ena najmočnejših poglavark na Škotskem.« Seveda morate začeti na strani 7, ker se tam začenja prvo poglavje Najlepšega osvajalca.

Knjiga MK Najlepši osvajalec

POD GLADINO pa nima nič skupnega z vami, če ste se »potunkali«. Gre za psihološki triler avtorice Paule Hawkins, ki je s svojim romanom Dekle na vlaku prepričala za deset Slovenij bralcev. Zdaj pa je s poslovenjeno izdajo, ki jo je prispevala Danica Križman za založbo Mladinska knjiga, ljubiteljem srhljivih trilerjev napisala roman, ki zagotavlja napeto, kompulzivno branje. Roman, ki ga ne boste mogli odložiti, pa naj ti vremenarji napovedujejo še takšne vročine. Roman Paule Hawkins zagotovo bo »vroč«, je pa res, da velja vsebina, vsebina naslova je prava. Vse namreč zgodi »pod gladino«

Knjiga MK Pod gladino

STRUPENO PERO smo izbrali, kot zadnji namig za umik…No in to je delo prve dame detektivskih romanov. Dame detektivskih romanov, ki je razred zase. Saj vsi, ki prebirajo detektivske romane vedo, da je to…, a to vedo tudi njeni »konkurenti«, ki pa so se po, žal, letu 1976 lahko nekoliko oddahnili.

Agatha Christie

Tokrat je A.C. (ne bomo vam izdali njenega imena in priimka, ker vemo, da veste, kdo je to…) »odšla v Lymstock, kraj, ki za svojo idiličnostjo skriva marsikatero skrivnost in sramoto. A, ko tam živeča gospa Symmington naredi samomor in v svojem zadnjem sporočilu zapiše »Ne zmorem več«, se zgodi. V ospredje stopi gdč. Marple. In kmalu nihče več ni prepričan o ničemer več. No, če ni kaj jasno, bo jasno, ko se lotite »Strupenega peresa«.

Knjiga MK Strupeno pero

In kaj porečejo v uvodu omenjeni vremenarji, sodniki in tožilci? Nič! Če so ta pravi, se tudi oni lotijo zanimivega poletnega branja!/pripravila Alenka Seme

reka_drevo

Leave a Reply