V poklon Vilku Ovseniku

Brata Vilko in Slavko Avsenik
Vilko Ovsenik, slovenski klarinetist in skladatelj narodnozabavne glasbe, * 9. november 1928, Begunje, † 4. avgust 2017 in Slavko Avsenik, slovenski glasbenik in skladatelj, * 26. november 1929, Begunje na Gorenjskem, Slovenija, † 2. julij 2015, Ljubljana.

Minuli petek 4. avgusta je umrl sloviti slovenski klarinetist in skladatelj narodnozabavne glasbe Vilko Ovsenik rojen 9. november 1928.
Vilko Ovsenik je brat znamenitega Slavka Avsenika (26. november 1929, Begunje na Gorenjskem, Slovenija, † 2. julij 2015, Ljubljan) s katerim je sodeloval več desetletij, kot član narodnozabavnega Ansambla bratov Avsenik.


Vilko Ovsenik je opravil študij klarineta, ki ga je končal 1961 na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Je soavtor in aranžer okrog 800 skladb oziroma celotnega repertoarja slavnega ansambla.
In še zanimivost! Ta je, da sta brata imela različna priimka. To pa izhaja iz dejstva, da bil stari družinski priimek Ovsenik, zaradi razmer prve svetovne vojne spremenjen v Avsenik, kar je tudi rojstni priimek obeh bratov. Poslednja očetova želja pa je bila, da bi eden od bratov ohranil pravi (stari) družinski priimek, zato se je Vilko odločil, da ga spremeni Ovsenik.
In še to! Ansambel Avseniki je dobil v štiridesetih letih delovanja 31 zlatih, eno platinasto in eno diamantno ploščo.

Golica (1836 m) je vrh v Zahodnih Karavankah nad Jesenicami

“Na Golici” (Na Golico, nemško: Trompeten-Echo) je slovenska instrumentalna narodnozabavna polka, ki jo je leta 1954 za oddajo Četrkov večer na Radio Ljubljana, prvič in brez kitare posnel Gorenjski kvartet. Original verzija za katero je glasbo napisal Slavko Avsenik, aranžma pa Vilko Ovsenik, je za širše občinstvo skoraj neznana. Najbolj znana pa je verzija z odmevom, ki je bil dodan naslednje leto na drugem snemanju v Celovcu.

Velja za eno najprepoznavnejših polk ter za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu. Skladba ima kar 600 priredb, na nemškem govornem področju pa je znana pod imenom “Trompeten-Echo”. In to je ena od nešteto priredb v poklon velikamu človeku, gasbeniku in prijatelju Vilku Ovseniku. Počivaj v miru VELIKAN!/J.T.

Viri dokumentov: sl.wikipedia.org

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s