Srbi na hitro opravili s samopašnimi Hrvati

zelenjava

Potem, kot je hrvaška vlada na predlog njihovega kmetijskega ministra Tolušića sprejela uredbo (pravilnik), s katero je ob uvozu zelenjave in sadja iz Srbije, Bosne, Črne gore in Makedonije inšpekcijsko nadomestilo za pregled posameznega uvoza podražila iz 90, na kar 2000 kun je Srbom, Bosancem, Črnogorcem in Makedoncem zavrelo.

Tolušič in kamioni na meji s Srbijo

Hrvaška, ki je s to potezo hotela protežirati svoje pridelovalce, (za članice EU, to pravilo ni mogla uveljaviti) je tokrat naletela na partnerje, ki se niso pustili izsiljevati. Ti so se sestali in Hrvaški postavili jasne pogoje, če takoj ne ukine enostransko, predvsem pa ne poslovno in neevropsko dejanje, se je bodo lotili s svojimi proti ukrepi.

Tako je Srbija takoj uvedla drastične protiukrepe, ki so že po prvem dnevu uveljavitve prizadeli hrvaške izvoznike, ki preko srbskih trgovin napolnijo kar 40 odstotkov srbskih trgovskih polic.

Prej omenjenim članicam je hrvaški minister, kot je že hrvaška navada, najprej hotel prodajati bučnice o kvazi sestankih, na katerih naj bi se “dogovorili”, po znanem hrvaškem sistemu, kako naprej. Torej, kako se dogovoriti, da se nič ne dogovoriš.

Plenković

Ko je predsednik hrvaške vlade Plenković, ki je vse vedel in za to pokvarjeno hrvaško dejanje zagotovo dal soglasje, ugotovil, da Srbi pač niso Slovenci, ki bi se pustili vleči za jajca (ne ona iz Nizozemske) je javno začel razlagati, da je njihov kmetijski minister Tolušić naredil napako in da mu je naročil, da naj se takoj dogovori z južnimi “partnerji”, kako stvari urediti.

Ob tem je Plenković po svoji znani samopašni navadi kvasil, da je Hrvaška hotela le ravnati skladno s pravili EU (katera so to pravila, da je Hrvaška svoje storitve, brez predhodnega dogovora s poslovnimi partnerji, zvišala za 22 krat pa ni povedal).

kamijoni pred carino

Ko pa so Hrvatom tudi v Bruslju, kot kaže po “posebni poti” povedali, da naj se ne igrajo, so danes brez posebnega sestanka sprejeli odločitev, da bo vse po starem in da bodo za kontrolo o brezhibnosti sadja in zelenjave Srbom, Bosancem, Črnogorcem in Makedoncem zaračunavali  po “stari” ceni, to je 90 kun za en pregled.

No, vidite, da se s Hrvati da poslovati in “dogovoriti”! Postaviš jih pred zid in takoj se “zmehčajo”. Celo več ne upajo se tolči po prsih, da so oni članica EU in, da mora biti tako, kot oni hočejo.

Srbija_Mercator Centar

Morda pa se bo naš Cerar naučil kaj iz tega pristopa Srbov, Bosancev, Črnogorcev in Makedoncev. Razen, če zaradi počitnikovanja stvari ne spremlja.

Da tega ne bosta dojela Erjavec in Židan, je logično, saj stvari tako in tako ne bi razumela. Prvi bi klatil neumnosti, drugi pa bi jadikoval, da nič ne more, ker so tako rekli v Bruslju.

To je še en dokaz, da se s Hrvati, da “dogovoriti”. Nekoč južni bratje, kot kaže, proti Hrvatom še vedno uporabljajo svoj stari rek, ki pravi: “Ako nejde milom ide “silom”” (Ali po slovensko: Če ne gre na lep način pač na grd način)./besedilo: J. Temlin/

Plenkovć in Cerar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s