Slovenija mora paziti, da nas Hrvati ne izigrajo s svojim »lex Agrokor« zakonom

IMG_0162

Če si Hrvati predstavljajo, da bodo izigrali Slovenijo zaradi Mercatorja, ki je v lasti Ivice Todorića in ne hrvaške vlade kot mislijo nekateri, se Plenkovićeva vlada zelo moti.

Treba je namreč jasno vedeti, da je hrvaška vlada silom zakona z začasno upravo protipravno odvzela neodtujljivo lastnino Ivici Todoriću, kot edinemu pravno verodostojnemu lastniku in imenovala svojega začasnega upravitelja Agrokorja.

Ivica Todoric, mercator stavba

Kaj dela hrvaška vlada na Hrvaškem je njena stvar. A dejstvo je, da je lastnik Mercatorja le Ivica Todorić in ne hrvaška vlade, ki pa se tudi v Sloveniji preko svojega začasnega upravitelja Ramljaka že obnaša kot lastnica, ob tem pa doma trdi, da s tem le rešuje svoje hrvaško gospodarstvo.

ramljak_Plenkovič_Martina Dalić

Zato mora Slovenija Hrvaški vladi jasno dati vedeti, da ta mora, in to takoj, dati svojo lovke stran od Mercatorja. Dejstvo je namreč, da mora Todorićev Mercator delovati skladno le s slovenskimi zakoni in ne nekimi kvazi hrvaškimi “lex” zakoni.

Korupcija

Na igro, ki jo igra Plenković s svojimi ministri, ki ga vozijo kot malega otroka, mora biti Slovenija pripravljena, da nas Hrvati spet ne izigrajo, kar se že kaže s tem, da je v Bosni spet zamenjala napisa iz Konzum v Mercator, ob tem ta ostala dolžna vse najemnine, ki bi jih moral Konzum plačevati Mercatorju. To pa pomeni, da Mercator t.i. vladni predstavnik Ramljak sili v nove stroške in obveznosti na zelo neurejen trgu.

Kaj bodo počeli Hrvati s edinim lastnikom Agrokorja Ivico Todorićem je njihova stvar.

A kar se tiče Slovenije jim je treba jasno dati vedeti, da njihovi balkanski štosi v Sloveniji v zvezi z manipulacija, ki jih načrtujejo z Mercatorjem ne bodo uspele. Zato pa je odgovorna slovenska vlada, oziroma osebno slovenski minister za gospodarstvo Počivavšek.

img_0190

Velja spomniti na podatek ob začetku letošnjega leta, in sicer, da je Skupina Mercator, ki posluje v Srbiji, Črni gori ter Bosni in Hercegovini, je po revidiranih podatkih v leti 2016 ustvarila kar 72,7 milijona evrov čiste izgube.

Glavni razlog za slabe rezultate je bil finančni zlom hrvaškega lastnika. Mercator je moral naknadno oblikovati visoke slabitve terjatev do Agrokorjevih družb. Te so od Mercatorja najemale trgovine na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, vendar niso imele denarja za plačilo najemnin, kar, kot pravijo naši viri ni poravnavo še zdaj. Teh slabitev pa je bilo za 46 milijonov evrov.

Torej Slovenija mora paziti, da jih Hrvati spet, in sicer tokrat s svojimi »lex Agrokor« zakoni in tako imenovanim sistemom reševanja svojih podjetij iz sistema Agrokor.

Če je Počivavšek s svojo izjavo, da Sloveniji ne bo dovolila izigravanj Hrvatov milil na to, ok. Če pa samo na to, kar je izrekel nas bodo Hrvati tudi na tem področju izigrati kot paglavce brez možganov./Janez Temlin/

IMG_0349

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s