Kurz, Kern in Strache v boj za zmago na avstrijskih volitvah

Avstrija po deželah

Avstrija bo danes 15. oktobra na predčasnih volitvah volila nov parlament. Kot pravijo ankete najbolje kaže mlademu Sebastianu Kurzu, ki ima največ možnosti za zmago.

Sebastian Kurz

Njegovi stranki (ÖVP), oziroma Lista Sebastiana Kurza – Nova Avstrijska ljudska stranka ankete namenjajo od 33 do 34 odstotkov glasov.

Christian Kern

Srdit boj za drugo mesto pa naj bi potekal med socialdemokratsko stranko (SPÖ), ki jo vodi Christian Kern in svobodnjaki (FPÖ) s prvakom Heinzem-Christianom Strachejem. Ankete SPÖ napovedujejo med 22 in 27 odstotki, FPÖ pa med 25 in 27 odstotki.

Heinz-Christian Strache

Redne volitve pri naših severnih sosedih bi morale biti šele jeseni prihodnje leto.

Velja dodali, da so na zadnjih volitvah leta 2013 zmagali socialdemokrati, ki jih je takrat vodil Werner Faymann. Ta je potem skupaj z drugo uvrščeno Avstrijsko ljudsko stranko sestavil veliko koalicijo, ki pa je razpadla potem, ko sta se Faymannov naslednik Christian Kern in Kurz razšla.

Na avstrijskih predčasnih volitvah bo nastopilo rekordnih 16 strank, od tega deset na zvezni ravni. Večina strank ima svojega kanclerskega kandidata.

In še podatki o naši severni sosedi, ki je večina Slovencev slabo pozna. Logično, saj slovenski mediji praviloma veliko več poročajo o dogajanji v nekdanjih jugoslovanskih republikah, kot da bi bila Slovenija še vedno del tega področja in ne članica EU….

Avstrija je parlamentarna republika, ki temelji na načelih demokracije in delitve oblasti. Najvišji predstavnik države je zvezni predsednik, katerega mandatna doba traja šest let. Dvodomni parlament sestoji iz državnega zbora in zveznega sveta, ki sta nosilca zakonodaje. Zvezni vladi predseduje zvezni kancler.

DRŽAVNOPRAVNI TEMELJI – Zvezna ustava, Državna pogodba, Zakon o nevtralnosti ter Pristopna pogodba k Evropski uniji sestavljajo državnopravne temelje Republike Avstrije. Avstrija je od 1.1.1995 članica Evropske unije (EU).

DRŽAVNI ZBOR – V Državnem zboru je trenutno  zastopanih šest strank: obe vladni stranki – Socialdemokratska stranka Avstrije (SPÖ) in Avstrijska ljudska stranka (ÖVP), ter Zeleni Avstrije (Die Grünen Österreich), Svobodnjaška stranka Avstrije (FPÖ), NEOS (Das Neue Österreich/Nova Avstrija) in stranka Team Stronach.

Razporeditev sedežev do teh volitev:

SPÖ     52 mandatov

ÖVP     51 mandatov

FPÖ     38 mandatov

Zeleni   24 mandatov

NEOS   9 mandatov

Team Stronach 6 mandatov

Avstrijo trenutno še vodi koalicija iz SPÖ in ÖVP.

Dunaj

ZVEZNE DEŽELE – Avstrija je kot zvezna država sestavljena iz devetih zveznih dežel. Tudi glavno mesto Dunaj tvori eno od devetih zveznih dežel. Vsako od zveznih dežel upravlja deželna vlada, na vrhu katere je deželni glavar.

Zvezna dežela   Glavno deželno mesto – Dunaj   Dunaj

Štajerska Gradec

Gornja Avstrija  Linz

Solnograška Salzburg

Tirolska Innsbruck

Koroška Celovec

Spodnja Avstrija   St. Pölten

Predarlska Bregenz

Gradiščanska Eisenstadt/Železno

zastava avstrije

No pa se pred izidom današnjih volitev, ki so resna stvar nekoliko pošalimo. Zanimivo je, da imajo Avstrijci na izbiro mladega Kurza, mi, ki imamo naslednji teden volitve pa predsednika, pa bomo lahko izbirali tudi njegovo »nasprotje«…../Pripravil: Janez Temlin

Leave a Reply