Sebastian Kurz zmagovalec avstrijskih volitev

Sebastian Kurz

Vodja avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz je po zmagi svoje stranke na parlamentarnih volitvah dejal, da je rezultat volitev priložnost za resnično spremembo. Glede na projekcije je ÖVP zmagovalka volitev, Kurzu pa se nasmiha kanclerski položaj.

31-letni dosedanji avstrijski zunanji minister, ki utegne postati najmlajši šef vlade v EU, je dejal, da so mu volivci naložili veliko odgovornost. “To odgovornost sprejemam z veliko ponižnostjo,” je dejal.

avstrijske volitve_začsni izid_odstotki in mandati_vir_OE24

Vir: http://www.oe24.at/

Pred svojimi privrženci je zatrdil, da bo delal s polno močjo ter da želi v državi uvesti nov slog in novo kulturo. Naloga ÖVP je, da v sodelovanju z drugimi državo pozitivno spremeni, je dejal.

O tem, s kom želi stopiti v koalicijo, Kurz ni govoril.

Možnosti sta sicer koalicija s svobodnjaki, ki so se glede na projekcije uvrstili na tretje mesto, ali nadaljevanje velike koalicije s socialdemokrati.

Christian Kern

Njihov vodja Christian Kern po objavi projekcij ni želel povedati, ali se stranka seli v opozicijo ali želi sodelovati v vladi. Je pa potrdil, da sam namerava ostati v politiki.

“Zdaj moramo videti, kakšni bodo nadaljnji koraki, žogica je na strani predsednika republike Alexandra Van der Bellna,” je dejal.

Ta je v prvi izjavi dejal, da je treba počakati na končne izide, ki bodo po napovedih znani v četrtek, in če se bo potrdila zmaga ljudske stranke, bo mandat za sestavo vlade podelil Kurzu.

ZVEZNE DEŽELE – Avstrija je kot zvezna država sestavljena iz devetih zveznih dežel. Tudi glavno mesto Dunaj tvori eno od devetih zveznih dežel. Vsako od zveznih dežel upravlja deželna vlada, na vrhu katere je deželni glavar.

Zvezna dežela   Glavno deželno mesto – Dunaj   Dunaj

Štajerska Gradec

Gornja Avstrija  Linz

Solnograška Salzburg

Tirolska Innsbruck

Koroška Celovec

Spodnja Avstrija   St. Pölten

Predarlska Bregenz

Gradiščanska Eisenstadt/Železno

Avstrija po deželah

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s