Luč sveta ugledala posebna bibliofilska izdaja z naslovom S črnilom in zlatom

20171025_105659 (1)

Danes, 25. oktobra, so pri Cankarjevi založbi predstavili bibliofilsko izdajo z naslovom S črnilom in zlatom, v kateri avtorica posebne monografije ddr. Nataša Golob predstavlja najboljše srednjeveške spomenike knjižne umetnosti, ki so se ohranili v slovenskih knjižnicah in arhivih.

Gre za knjigo, v kateri avtorica predstavlja pregled prvotiskov in listin do zgodnjega 16. stoletja. Kot je povedal urednik te res enkratne izdaje, urednik Tine Logar, monografija prvič celostno predstavlja knjižno slikarstvo v rokopisih in prvotiskih med letoma 850 in 1550, torej v obdobju med Brižinskimi spomeniki in prvo slovensko knjigo. “To je čas, ko so dela nastajala še v rokopisih, pogosto na pergamentu. In čas, ko so bili naši predniki priča prehodu na papir in kasneje na tisk,” je dodal.

20171025_110202 (2)

Monografija znanstvenice ddr. Nataše Golob na več kot 350 straneh prinaša izbor rokopisov, rokopisnih fragmentov, prvotiskov, listin, ki jih dopolnjuje nekaj grafičnih listov, detajlov iz tiskov in knjigoveških zanimivosti.

In še posebnost, izšla je le v 500 ročno vezanih in oštevilčenih izvodih, zanjo pa boste morali odšteti 1990 evrov (v prednaročilu 1390 evrov). Ponatisa v tej obliki ne bo, prav tako ne angleškega prevoda so še povedali izdajatelji..

Za ddr. Natašo Golob velja dodati, da gre za posebno poznavalko srednjeveških rokopisov in knjižnega slikarstva pri nas, ki se s to tematiko ukvarja že tri desetletja. Ob ostali njeni znanstvenih pristopih je v tem primeru pomembno omeniti, da je tokrat neposredno opisala 125 najbolj kakovostnih spomenikov knjižne umetnosti na Slovenskem, še 25 pa jih je vpletla v besedilo. “Teh 150 spomenikov je po svoje reprezentativnih, če govorimo o izstopanju po kvaliteti,” je povedala.

Kako vidi svoj delo ob pripravi tega enkratnega knjižnega dela si lahko ogledate v posnetku, ki smo ga posneli, da bi tudi neprisotni na predstavitvi tega enkratnega dela lahko poglobljeno spoznali njen pristop ob pripravi te res posebne monografije.

Vsebina je razdeljena po poglavjih: Razgledi, Od zgodnjih pričevanj do 1200: rokopisi iz samostanskih knjižnic, Rokopisi med 1200 in 1450: za posvetno in cerkveno rabo, Knjižno slikarstvo med 1450 in 1530: skupnost rokopisov in knjig, Med 1380 in 1530: knjižno slikarstvo v italijanskih slogih, Od 1250 do 1500: iz francoskih in staronizozemskih ateljejev.

Knjiga je po založnikovem namenu – Cankarjevi založb namenjena vsem, ki se zavedajo neprecenljive vrednosti rokopisne zapuščine, ter vsem, ki jih zanima povezanost Slovencev z evropskim prostorom in kulturo. Po Logarjevih zagotovilih je napisana v “izjemno tekočem in razumljivem jeziku”, ki bo hkrati zadostila najbolj zahtevnim znanstvenikom in “navadnim” bralcem. Avtorica je slednjim knjigo denimo približala s slovarčkom manj znanih izrazov.

20171025_110331 (1)

Urednik Tine Logar še povedal, da je avtorica Nataša Golob, njen pristop in delo pa označil za “kisik” založb. “Brez takšne avtorice poslanstvo katere koli založbe ne more biti uresničeno,” je povedal Logar in to enkratno delo označil za enega najpomembnejših projektov v založništvu v zadnjih letih.

O avtorici ddr. Nataši Golob velja dodati še to, da je večino raziskovalnega dela posvetila srednjeveškim rokopisom, vprašanju njihovih struktur kot identifikacijskemu sporočilu o kraju in času nastanka, vprašanju vsebin in transmisije literarnih motivov, slikarskega okrasa in ikonografije ter prvotnih naročnikov, bralcev in ustvarjalcev.

Predgovor k tej posebni knjigi, ki čaka le na 500 srečnežev, bolje rečeno bibliofilov, je napisal dr. France M. Dolinar, doktor cerkvene zgodovine, profesor zgodovine in arhivistike ter vodja nadškofijskega Arhiva v Ljubljani.

Večino 130 fotografij v knjigi, izbranih izmed kar 1000 posnetkov za Nadškofijski arhiv Ljubljana, fotografski laboratorij Nadškofijskega arhiva Maribor, Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana pa je delo Marjana Smerketa. Fotografije pa so prispevali še Jernej Hočevar, Nataša Golov in Tone Krampač.

Knjiga S črnilom in zlatom

In kako zaključiti naš prispevek? Knjiga S črnilom in zlatom je dokaz, da smo Slovenci VELIK narod, zelo VELIK narod česar se velja zavedati. Pa tudi to, da imamo založbe, ki se zavedajo trajnosti in pomembnosti naše kulture./pripravila Alenka T. Seme

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s