Sir Peter Paul Rubens “obiskal” Dunaj

20171031_115202

Avstrijsko prestolnico Dunaj je “obiskal” Sir Peter Paul Rubens, flamski slikar (28. ali 29. junij 1577, Siegen, Vestfalija, † 30. maj 1640, Antwerpen, Belgija). Slikar, ki ga štejejo med najpomembnejše baročne slikarje 17. stoletja iz flamske veje baroka.


Rubens je zapustil svojim zanamcem okoli 1500 slik. No in od teh, je v Umetnostno zgodovinskem muzeju na Dunaju (Kunsthistorisches Museum Wien-http://www.khm.at) mogoče videti 114. ki so jih dunajski muzealci pridobili za posebno predstavitev, ta bo na voljo do 21. januarja 2018.
Ko človek ugleda v tej impozantni zgradbi polno znamenitih ustvarjalcev mu zastane dih. Kako, da ne, saj je Rubens ustvaril številne dramatične in svetopisemske slike: Poklon svetih treh kraljev (1609-1610), Snemanje s križa (1611-1614), Križanje svetega Petra, Samson in Dalila, Salomonova sodba,…, mnogo slik predstavlja antične like in bogove (Ugrabitev Levkipovih hčera, Bitka Amazonk, Jupiter in Callisto, Neptun in Amphitrita, …). Rubens je dobil humanistično izobrazbo v Antwerpnu, študiral je latinsko in klasično literaturo. Pri štirinajstih letih je začel svoje umetniško vajeništvo pri Tobiasu Verhaeghtu. Pozneje je študiral pri dveh vodilnih mestnih slikarjih tistega časa, pozno manierističnih umetnikih Adamu van Noortu in Ottu van Veenu. Rubens je končal šolanje leta 1598 in se vpisal v ceh sv. Luke kot samostojni mojster. Kot obetaven slikar je šel leta 1600 v Benetke od tam pa v Mantovo, kjer je dobil mesto dvornega slikarja pri vojvodi Vincezu Gonzagi. Z vojvodovo finančno pomočjo je odšel leta 1601 v Rim in Firence. Tam je študiral klasično grško in rimsko umetnost in kopiral italijanske mojstre. Nanj so močno vplivala dela Michelangela, Rafaela, Leonarda da Vincija in Caravaggia.
Njegova dela se nahajajo v muzejih: Siegerlandmuseum, Siegen; Museo del Prado, Madrid; Alte Pinakothek, München; Eremitage in St. Petersburg; Königliche Museen der Schönen Künste, Bruselj; Museum Schloss Wilhelmshöhe, Kassel in seveda v Kunsthistorisches Museumu na Dunaju.

20171031_115507
In prav Dunaj si je priboril prestižno “sestavljenko” 114 izbranih in znamenitih Rubensovih del iz različnih muzejev in posameznikov, ki so jo za javnost odprli 17. oktobra, na ogledu pa bo do 21. januarja.
Če boste imeli čas, si privoščite ta kulturni prestiž, ki je pomemben vsakomur, ki hoče videti in vedeti, kaj so ustvarjali znameniti slikarski mojstri tipa Rubens.

20171031_120531
Da ne boste izgubljali časa si oglejte to spletno stran – http://www.khm.at in spoznali boste Umetnostno zgodovinski muzej na Dunaju (Kunsthistorisches Museum Wien). Ta po ogledu njegove notranjosti umiri duha in napolni dušo s kulturnim navdihom. To zagotavlja Umetnostno zgodovinski muzej na Dunaju (Kunsthistorisches Museum Wien), ki je eden pomembnejših muzejev na svetu za staro umetnost.

20171031_121856
Velja dodati, da so tudi druge zbirke Umetnostno zgodovinskega muzeja sijajne in tako obsežne (tudi brez znamenitega Rubesa, ki je tokrat poseben nadstandardni dodatek), da tudi ves dan ni dovolj za vsaj bežen ogled vseh lepot tega muzeja (to je naša izkušnja, se razume ob obisku notranjosti muzeja).

20171031_122202

In kaj ponuja Umetnostni zgodovinski muzej takega, da bi obveljala naša trditev?
V PRITLIČJU so egiptovski in orientalski oddelki ter glavne zbirke plastik. Med klasičnimi antičnimi umetninami najdemo grško, ciprsko, etruščansko, rimsko in zgodnjekrščansko umetnost. Na področju dekorativne umetnosti so posebej zanimive jonske, atiške in italijanske vaze.
V PRVEM NADSTROPJU pa so predstavljene, na eni strani, slike holandskih in flamskih šol ob slikah nemških in angleških slikarjev, na drugi strani pa dela italijanskih, španskih in francoskih umetnikov. Razstavljena je skoraj polovica del Pietra Bruegla starejšega s kmečkimi in verskimi motivi, znameniti portret Jane Seymour Hansa Holbeina, Rembrandtov Avtoportret, Durer in več kot trideset platen Rubensa. Najdemo tudi van Dycka in Veermera. Raszstavljena so dela italijanskih mojstrov: Tintoretta, Veronesa in Rafaela. Zbirka Velasqueza je skoraj enakovredna madridski. Delo Davida Napoleonovo prečkanje prelaza Sv. Bernhard je eno njegovih redkih razstavljenih del izven Louvra.
Res pa je, da smo se tokrat poglobljeno posvetili Siru Petru Paulu Rubensu, ki čaka tudi na vas, če ste ljubitelj kulture. Pa tudi, če niste, ali ne zmorete tega izdatka, da skočite na Dunaj in si ga v živo ne morete ogledati, vam to ponujamo mi, in sicer s pomočjo interaktivne predstavitve, ki jo najdete tu…http://www.khm.at.

20171031_131000
Dodajamo pa vam naše posnetke, ki smo jih posneli, da bi vam približali znamenitega Rubensa, ki je s 114 deli “obiskal” Dunaj in napolnil njihov znameniti Umetnostno zgodovinsko muzej (Kunsthistorisches Museum Wien-http://www.khm.at

20171031_122322
Zaključek se, da izraziti eno besedo. ENKRATNO!!!

clipboard01_14519252214

Prispevek pripravila: Alenka T. Seme in Janez Temlin/Ljubljanske novice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s