Knjige – Za »njo in njega«…

20171101_175910 (1)

Ob vikendih si velja vzeti nekaj časa in se posvetiti knjigi. No, in tudi jaz sem to storila. V roke sem vzela kar štiri knjige in sicer: knjigo Susan Elizabeth Phillips z naslovom Junak njenega srca, knjigo znamenitega Gabriela Garcie Marqueza z naslovom S poti po Vzhodni Evropi, knjigo Gordona Ramsay-a in ekipe Bread Street Kitchen – recepti za slastne zajtrke, kosila in večerje, ki jih lahko pripravite doma, ter knjigo Kruharije & Cukrnije, ki ponuja več kot 100 slastnih receptov za kruh, pekarske izdelke in slaščice od blizu in daleč.

No, ker pa je logično, da se ne da prebrati štiri knjige v tako kratkem času, kot je en vikend, sem se odločila, da si jih razdeliva s »slabšo« polovico (saj veste, kdo drži štiri vogale v hiši, torej ni poniževanja).

Pa še to! Ker živimo v okolju, kjer je enakopravnost spolov enaka, sem odločala jaz, kateremu bo pripadlo koliko knjig in katere.

20171101_175826

Zase sem izbrala knjigo s poti po Vzhodni Evropi in Junaka njenega srca, namenjene manj aktivnemu bralcu knjig, ti sta bila moji; »slabši« polovici pa se namenila recepte Gordona Ramsay-a in knjigo s 100 slastnimi recepti.

Za prebiranje potopisa slovitega nobelovca Gabriela Garcíe Márqueza (kolumbijski pisatelj, novinar, publicist in politični aktivist, nobelovec, * 6. marec 1927, Aracataca, Magdalena, Kolumbija, † 17. april 2014, Ciudad de México, Mehika), ki ga je ta spisal v drugi polovici petdesetih let prejšnjega stoletja , ko je kot mlad dopisnik bival v Parizu in ob svojih popotovanjih spoznaval komunistične režime tedanje Vzhodne Evrope od Češke, Poljske, Madžarske in Sovjetske zveze, je spoznal prebivalstvo le teh. Da je njegov opis razmer v teh državah kritičen, je jasno. Je pa opis zanimiv, ker sem tudi sama spoznala te države, le da je bila moja ocena manj kritična, saj sem živeča v Jugoslaviji nekatere stvari videla drugače, kot slavni Kolumbijec. A ne glede na njegovo veličino, bi po prebranih 118 straneh njegovega pogleda jaz zapisala: Odlično zapisano, a vprašanje je bilo toliko absurdov, kot jih je videl on. Zato predlagam, da se odločite sami, kdo od naju je videl razmere času primerno. Da pa boste to storili, pa boste potopis slovitega nobelovca Gabriela Garcíe Márqueza morali sami prebrati.

Branje Junaka njenega srca – Susan Elizabeth Phillips, pa ni zahtevala posebnega poglabljanja. Susan, kot Susan, je tudi tokrat spisala sodobno ljubezensko zgodno, ki izvablja vzdihe in smeh.

Glavna nosilka romana je Annie Hewitt, ki prispe na nek odmaknjen otok. Kljub temu, da ostane brez denarja in volje kako naprej, se ne preda. S sabo ima le kovček z lutkami, s katerimi si je služila kruh. Annie pa ima na otoku podedovano hiško. A kot je znano pri tovrstnih romanih se stvar zaplete, ko Annie ugotovi, da na otoku živi tudi moški, ki jo je izdal  kot najstnico. Zdaj, ko sta skupaj ujeta na otoku, se stvari zapletejo. Ali je mož, ki jo je izdal, še vedno takšna baraba, kot se ga Annie spominja, boste izvedeli, če se boste romana lotili. No, naj vam izdam še to staro pravilo – glava pravi nekaj, srce pa gre po svoji poti. Zanimivo, a lahkotno branje.

20171101_140204

Medtem, ko sem jaz prebirala prej omenjena romana sem pričakovala »učinke« svoje »slabše« polovice, ali bo kak učinek iz knjige 100 slastnih receptov za kruh, pekarske izdelke in receptov slaščic in od blizu in daleč. Ne! Nič od njega! Je pa res, da je z prelistavanjem znal pojasniti kaj knjiga z več kot 100 recepti ponuja.

O tem, kako bi se lotil receptov za slastne zajtrke, kosila in večerje po nasvetih Gordona Ramsayja pa sploh ni bilo nič. Tako je to, če zaupaš moškemu. Sodeč pa tem, kaj sem imela od pridobljenih znanj res izvrstnih knjig z recepti, pa javno ne bi opisovala.

Še en dokaz več, da moškim ne velja zaupati tudi četrtega vogala. No, to pa morda ne pomeni za vaše »slabše« polovice, da ne bi ocenjevala drugih po svojih kriterijih.

20171101_140229

Po odličnem branju prvih dveh knjig in »listanju« drugih dveh s strani moje slabše polovice so knjige ostale na knjižni polici, no da se ve, vzela sem jih vse štiri iz knjižne police Mladinske knjige, njega pa prisilila, da me je odpeljal na zajtrk, pa še večerjo bo moral dodati. Tako je pač, če ne izpolniš obljubljenega. Kazen pač mora biti vzgojna. Da ne bo pomote, se bom, ko bo čas zato, receptov lotila sama. Tudi vam priporočam enak pristop. /Alenka  T. Seme

LJUBLJANSKE NOVICE je mednarodno zaščitena blagovna znamka pri Uradu za intelektualno zaščito Republike Slovenije – Registrska številka: 9570879; Datum registracije: 06.03.1997; Velja do: 12.07.2025; Nicejska klasifikacija: 16, 35, 38; Dunajska klasifikacija: 7.5.5-8-15; 27.5.1-7-11-15. Imetnik blagovne znamke: JANEZ TEMLIN, Komenskega ulica 6, 1000 Ljubljana, SI (Slovenija). Pravni zastopnik morebitne kršitve avtorskih pravic pri uporabi blagovne znamke Ljubljanske novice – Patentna pisarna Ljubljana

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s