Ko o delu v trgovinah ob nedeljah svoje pove “pravi” strokovnjak

drago-kos

Izgovor, da je treba trgovine ob nedeljah in praznikih zapreti zaradi zaščite družine, je ideološko pretiravanje, naj bi za časnik Dnevnik izjavil izr. prof. dr. Drago Kos, visokošolski učitelj, strokovnjak katedre za analitsko sociologijo. Ob tem pa je še dodal: “Če bo družina kdaj razpadla zato, ker so trgovine odprte tudi ob nedeljah, bom šel za mediatorja. Kos še spomni, da so že v prejšnji kampanji proti nedeljskemu odprtju trgovin (leta 2003) na podoben način ščitili vero, saj je bila tudi Cerkev proti temu, da bi ljudje ob nedeljah obiskovali trgovine“.

Delavka v trgovini

Pa smo se tudi mi zamislili ob tej “vele” strokovni definiciji” prof. dr. Draga Kosa!?

“Strokovni” podlagi izr. prof. dr. Draga Kosa za to trditev sta po našem dve osnovi. In sicer je prva ta, da je izr. prof. dr. Drago Kos, visokošolski učitelj, strokovnjak katedre za analitsko sociologijo, kar pomeni, da je njegovo strokovno znanje krepko nad našim, ki smo le navadni ocenjevalci stanja brez strokovne podlage.

Druga podlaga za njegovo “strokovno” utemeljitev pa je ta, da on ob sobotah in nedeljah uradno ni primoran delati, kar pomeni, da “poglobljeno dojema” vse delavce, ki delajo v trgovinah in s tem svojim delom ob nedeljah in praznikih zagotavljajo posebne družinske “izletniške užitke” prenekateri slovenski družini ob ogledovanju trgovin.

pred nakupovalnim cetrom

Dejstvo je, da ta njegov “strokovni” nasvet “pije vodo” v Sloveniji, a ne v sosednji Avstriji, ker, kot kaže, imajo “bukove” strokovnjake, ki jim je pristojne in delodajalce uspelo prepričati, da imajo njihovi “nestrokovni” nasveti podlago, da je dobro, če so trgovine ob nedeljah in državnih praznikih zaprte in, da to blagodejno vpliva na družinsko življenje Avstrijcev, ki so zaposleni v trgovinah. Logično, njim je bilo lažje odločiti, ker tam delavci v trgovinah zaslužijo toliko, da jim ni potrebno ob nedeljah in praznik delati.

Avstrijska družina ob nedelja_ponazoritvena fotografija

Ali se Avstrijci ob nedeljah in praznikih posvetijo družinam, nimamo dokaza, a dejstvo je, da videvam (avtor članka) Avstrijce, ko so pri njih med prazniki skupaj na različnih krajih. Pri nas se jim ne, ker, če bi bili prosti, bi nastopile težave, saj si z mizernimi plačami, ki jih prejemajo, kakšnega posebnega družinskega druženja ne bi mogli privoščiti. Zato je “prav”, da delajo in tako lažje “pozabijo” na potrebno družinsko povezavo, za katero prof. dr. Drago Kos pravi, da delo ob nedeljah in praznikih nima veliko skupnega s “pravim” družinskim življenjem, kaj šele z razpadi družin.

Ker prof. dr. Drag Kos po našem mnenju praviloma ob sobotah in praznikih ne dela, istemu GOSPODU izr. prof. dr. Dragu Kosu omogoča, da se ponuja tistim, ki jih delo ob nedeljah moti, za strokovnega svetovalca in mediatorja.

Da ne bo pomote! Kot je razumeti njegov predlog za “strokovno” pomoč, ker je od ponedeljka do petka “zadržan” v državni instituciji (ta ga tudi plačuje), bi to lahko opravljal le ob sobotah in nedeljah. Se razume, kot honorarno storitev.

Ob tem pa bi bilo prav zanimivo videti, če bi se to res zgodilo, kaj bi o tem rekla njegova družina, povdarek je na ženi?

Tudi tako je lahko razumeti “strokovno” razlago, ko o delu v trgovinah ob nedeljah in praznikih svoje pove “pravi” strokovnjak izr. prof. dr. Drago Kos, visokošolski učitelj, strokovnjak katedre za analitsko sociologijo./pripravil: Janez Temlin

družina na izletu

LJUBLJANSKE NOVICE je mednarodno zaščitena blagovna znamka pri Uradu za intelektualno zaščito Republike Slovenije – Registrska številka: 9570879; Datum registracije: 06.03.1997; Velja do: 12.07.2025; Nicejska klasifikacija: 16, 35, 38; Dunajska klasifikacija: 7.5.5-8-15; 27.5.1-7-11-15. Imetnik blagovne znamke: JANEZ TEMLIN, Komenskega ulica 6, 1000 Ljubljana, SI (Slovenija). Pravni zastopnik morebitne kršitve avtorskih pravic pri uporabi blagovne znamke Ljubljanske novice – Patentna pisarna Ljubljana

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s