28. Ljubljanski mednarodni filmski festival – Liffe bo “pognal kolute”…

Liffe 2017

“Pokliči me po svojem imenu”, se razume gre za filmski naslov, ki ga je zrežiral  Luca Guadagnino, se bo danes, 8. novembra, zvečer v Cankarjevem domu začel 28. Ljubljanski mednarodni filmski festival – Liffe. Bolje rečeno, veljalo bi zapisati z Guadagnianijevo ljubezensko zgodbo bo 28. Ljubljanski mednarodni filmski festival – Liffe “pognal kolute” najprestižnejšega filmskega festivala na slovenskem.

Če se ljubitelji filmske umetnosti, doslej je 27. festivalov to pokazalo, velja zapisati, še preden si natančno pripravite program, koliko filmov si boste ogledali, da lahko letos izbirate med več kot stotimi filmi.

Simon Popek

Prvi mož festivala, programski direktor Liffa Simon Popek pravi, da bo v programu 28. Liffa veliko novega, pa tudi starega: “Menim, da gre za zelo zanimivo, atraktivno ter geografsko in tematsko raznoliko ponudbo.”Tako bodo v tekmovalnem programu Perspektive letos izjemoma prikazali 11 filmov, enega več kot doslej.

Tudi za nagrado vodomec bo boj zanimiv, saj se na festivalu zagotavlja dobra izbira. Med Predpremierami bodo prikazani slovenski filmi Slovenija, Avstralija in jutri ves svet v režiji Marka Naberšnika, Ivan v režiji Janeza Burgerja ter Družina režiserja Roka Bička, v sklopu Čarobno leto ’67 pa bosta prikazana kultna slovenska celovečerca Grajski biki Jožeta Pogačnika ter Na papirnatih avionih Matjaža Klopčiča. Posebna sklopa bosta posvečena novemu in klasičnemu francoskemu krimiču.

No in kje si boste filme, ki jih najdete na tej strani http://www.liffe.si/index.php/slv/program poleg ljubljanskih kinematografov mogoče še ogledati? To boste lahko storili v Mariboru, Celju in Novem mestu.

Nagrajencem, ki jim boste kot gledalci lahko dali tudi vi svoj glas, se razume ob žirijah za posamezne nagrade,  vodomca in druge, najdete tu: http://www.liffe.si/index.php/slv/o-liffu/

Nagrade bodo organizatorji 28. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala – Liffe razglasili v soboto, 18. novembra, na svečanem zaključku, ki ga bo zaznamovala projekcija Zabave v režiji Sally Potter.

Vse o festivalu najdete na tej spletni strani – http://www.liffe.si/index.php/slv/. Ker pa je potrebno biti vedno pravočasno informiran, si lahko naložite tudi 28. Liffe mobilno aplikacijo na svoj pametni telefon.

No, pa se lahko res začne!

Mi pa smo za pokušino že pred tem, ko se bo po današnji slavnostni otvoritvi res začelo, izbrali… film Arabija

Originalni naslov: Arabia Angleški naslov: Araby

Sekcija: PERSPEKTIVE Država, letnica: Brazilija, 2017 Trajanje filma: 97 Režija: Affonso Uchoa, Joao Dumans Scenarij:Joao Dumans, Affonso Uchoa Fotografija: Leonardo Feliciano Glasba: Francisco César Podnapisi: angleščina, slovenščinaJezik: portugalščina Igrajo: Aristides de Sousa (Cristiano), Murilo Caliari (Andre), Renata Cabral (Ana), Gláucia Vandeveld (Márcia)Nagrade: Rotterdam 2017, IndieLisboa 2017, Buenos Aires 2017

Opis: Zagonetno strukturiran večplasten film o življenju tovarniškega delavca Cristiana je portret sodobnega brazilskega delavskega razreda z izrazito družbeno angažirano noto.V brazilskem industrijskem mestu Ouro Preto nedaleč od tovarne aluminija radovedni deček Andre v hiši delavca Cristiana, ki je izgubil življenje v nesreči pri delu, najde dnevniške zapise pokojnika. Film se kmalu prelevi v film ceste, v katerem smo priče dinamični vizualizaciji Cristianove prvoosebne izpovedi o zadnjem desetletju njegovega burnega življenja.
“Običajno bi tega delavca videli za pet minut, potem pa naprej živeli. Vendar v tem filmu po nekem naključju vstopimo v njegovo življenje in ob poglobitvi vanj ugotovimo, da je brezmejno. Vsi ljudje, ki jih vsakodnevno videvamo, se zde zelo nepomembni ali običajni; ko pa pogledamo vanje, se nam razkrije celovit svet”. (Jo?o Dumans, Affonso Uchoa)./pripravila: Alenka T. Seme

LJUBLJANSKE NOVICE je mednarodno zaščitena blagovna znamka pri Uradu za intelektualno zaščito Republike Slovenije – Registrska številka: 9570879; Datum registracije: 06.03.1997; Velja do: 12.07.2025; Nicejska klasifikacija: 16, 35, 38; Dunajska klasifikacija: 7.5.5-8-15; 27.5.1-7-11-15. Imetnik blagovne znamke: JANEZ TEMLIN, Komenskega ulica 6, 1000 Ljubljana, SI (Slovenija). Pravni zastopnik morebitne kršitve avtorskih pravic pri uporabi blagovne znamke Ljubljanske novice – Patentna pisarna Ljubljana

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s