Pahorju še en petletni mandat predsednika države Slovenije

DSC_0436

Predsednik države Slovenije z novim petletnim mandatom je nedeljskih volitvah, 12. novembra 2017, postal sedanji predsednik Borut Pahor, ki je v drugem krogu volitev delnih neuradnih izidih zbral 52,94 odstotka glasov, njegov protikandidat Marjan Šarec pa 47,06 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 41,74-odstotna.

Borut Pahor se je v zahvalnem govoru pred množico novinarjev zahvalil vsem, ki so mu namenili glas. Kot je dejal je pred petimi leti po njegovem mnenju veliko glasovalo zanj, ker so bili proti tedanjemu predsedniku, zdaj so glasovali, ker so naklonjeni njegovi politiki, ki pa jo bo, kot je obljubil nekoliko korigiral glede nato, kar je slišal od volivcev pa tudi od svojih konkurentov.

Avtor posnetka/Janez Temlin/Ljubljanske novice

Pred nastopom Pahorje je zbrane novinarje nagovoril njegov protikandidat kamniški Marjan Šarec, ki je povedal meni, da bi se nad njegovim rezultatom morala zamisliti sedanja politika in, da je s svojim dosežkom zbranih 47,06 odstotkov glasov zelo zadovoljen.

DSC_0314

V svojem nagovoru pa je Šarec spregovoril tudi težavah slovenske in svetovne politike, ki jo on vidi tudi v tem, da je vse šlo v zabavljaštvo, sam pa politiko jemlje resno. Upa, da se bo izvoljeni predsednik Borut Pahor zdaj bolj posvetil nekaterim zadevam,  ki so pomembne za ljudi in državo, saj ne bo več vodil petletne kampanje.

Avtor posnetka/Janez Temlin/Ljubljanske novice

Tako zmagovalec kot poraženec pa sta nastopila spravno in poudarjala pomembnost skrb za razvoj države predvsem pa njene državljane.

DSC_0345

 

PODATKI O VOLITVAH

20171112_143322

Volilna udeležba  – Kot kažejo podatki je bila le 41,74 odstotna, na volitve je odšlo od možnih 1.713.473 volivcev le 715.250.  Enota z najvišjo udeležbo je bila Kranj s 45,07 odstotki, enota z najnižjo udeležbo pa Maribor le s 37,69 odstotki.

Predsedniške volitve 2017_Volilna udeležba

Izidi glasovanja – Kot že rečeno je zmagal Borut Pahor in sicer so mu volivci namenili 373.877 glasov (52,94%), medtem, ko je njegov protikandidat Marjan Šarec prejel 332.366 glasov (47,06%). Ti podatki so preštetih glasovnic 99,98 odstotkih vseh oddanih glasovnicah. Ti so trenutno po pravilih volitev še vedno delni neuradni izidi.

Predsedniške volitve 2017_Izid volitev

 

Podatki o kandidatoma in kdo ju je predlagal – Predlagatelj BORUTA PAHORJA je bil mag. Dejan Židan in skupina volivcev, medtem, ko je njegovega protikandidata MARJANA ŠARCA predlagala njegova lista imenovana “Lista Marjana Šarca”

Borut Pahor

BORUT PAHOR je politik in trenutni predsednik Republike Slovenije. Rojen je 2. november 1963, Postojna, Slovenija. Pahor je leta 1987 diplomiral iz politologije s temo Prizadevanja neuvrščenih za mirno reševanje sporov med članicami gibanja, za kar je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada in Zoretovo nagrado. Več o Borutu Pahorju najdete tudi na tej povezavi..https://sl.wikipedia.org/wiki/Borut_Pahor

Marjan Šarec

MARJAN ŠAREC igralec, radijski novinar, imitator in politik, od leta 2010 pa je Župan Občine Kamnik. Rojen je 2. december 1977, Ljubljana. Šarec je končal osnovno šolo Marije Vere na Duplici pri Kamniku. Šolanje je nadaljeval na Srednji lesarski šoli v Ljubljani in opravil maturo. Na prigovarjanje režiserja Marjana Bevka, ki je prepoznal njegov talent, se je vpisal na ljubljansko Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo. Doštudiral je dramsko igro in umetniško besedo pri profesorju Borisu Cavazzi. Več o Borutu Pahorju najdete tudi na tej povezavi…https://sl.wikipedia.org/wiki/Marjan_%C5%A0arec

Pregledni seznam dosedanjih predsednikov Republike Slovenije (Iz Wikipedije, proste enciklopedije) in podatki on njih:

Seznam dosedanjih predsednikov Republike Slovenije

LJUBLJANSKE NOVICE je mednarodno zaščitena blagovna znamka pri Uradu za intelektualno zaščito Republike Slovenije – Registrska številka: 9570879; Datum registracije: 06.03.1997; Velja do: 12.07.2025; Nicejska klasifikacija: 16, 35, 38; Dunajska klasifikacija: 7.5.5-8-15; 27.5.1-7-11-15. Imetnik blagovne znamke: JANEZ TEMLIN, Komenskega ulica 6, 1000 Ljubljana, SI (Slovenija). Pravni zastopnik morebitne kršitve avtorskih pravic pri uporabi blagovne znamke Ljubljanske novice – Patentna pisarna Ljubljana

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s