Sberbank bo lahko vložila izvršbo na premoženje Agrokorja v Sloveniji

IMG_0162

Ljubljansko Okrožno sodišče je ugodilo ugovoru ruske banke Sberbank in zavrnilo predlog za priznanje postopka izredne uprave nad hrvaškim koncernom Agrokor kot tujega postopka zaradi insolventnosti v Sloveniji. Sberbank bo tako lahko vložila izvršbo na premoženje Agrokorja v Sloveniji, med drugim na delnice Mercatorja.

Okrožno sodišče, ki je julija sprva priznalo postopek izredne uprave v Agrokorju kot tuji postopek zaradi insolventnosti v Sloveniji, je med drugim ugotovilo, da hrvaški zakon o postopku izredne uprave v gospodarskih družbah sistemskega pomena za Hrvaško (t.i. lex Agrokor) ne spoštuje načela enakopravnega obravnavanja upnikov, kar je eno od temeljnih načel insolvenčnih postopkov in kot tako predstavlja del javnega reda Republike Slovenije.

Agrokor poslovna zgradba

Ugotavlja, da se bodo negativne posledice neenakega obravnavanja upnikov pokazale tudi v Sloveniji; Agrokor ima v Sloveniji premoženje, ki omogoča poplačilo upnikov, in vsaj enega upnika v Sloveniji (podružnico Sberbank).

Sberbank_logo

Sodišče je ugovor države – tudi ta je namreč ugovarjala odločitvi sodišča – zaradi pomanjkanja pravnega interesa zavrglo. Ugotovilo je sicer, da bi lahko priznanje postopka izredne uprave v Agrokorju v Sloveniji negativno vplivalo na suverenost, varnost ali javni interes Slovenije, kar je med drugim zatrjevala država v ugovoru.

Zoper ta sklep okrožnega sodišča je v 15 dneh možna pritožna na vrhovno sodišče.

Pa še to! Sberbank je sicer julija vstopila v lastništvo Mercatorja, potem ko je zaplenila delnice, ki so bile neposredno v lasti nekdanjega prvega moža in lastnika Agrokorja Ivice Todorića. Te delnice, 18,53-odstotni delež v Mercatorju, je nato na javni dražbi kupila Sberbank of Russia po izklicni ceni 40,58 milijona evrov. Nekaj manj kot 70 odstotkov delnic Mercatorja je v lasti Agrokorja, zanje pa do pravnomočnosti sklepa sodišča velja hrvaški zakon o postopku izredne uprave, po katerem zaplembe niso mogoče.

Sodišče je ugovor države Slovenije zavrglo, ker ta nima pravnega interesa. Država se je sicer med drugim sklicevala na evropsko uredbo o postopkih v primeru insolventnosti, po kateri da ji tega interesa ni treba izkazati. Po mnenju sodišča pa uporaba te uredbe v tem primeru ne pride v poštev.

No pomembno je, da se slovensko sodišče le sledilo na čelu, da ni pravno logično, da bi v drugi državi, kjer je jasno opredeljeno kako tečejo insolvenčni postopki v Republiki Sloveniji.

sodišče

Da se bodo Hrvati pritožili na višjo instanco v Sloveniji je logično. A soditi je, da je njihov uspeh glede na obrazložitev Okrožnega sodišča v razsodni zelo vprašljiv./pripravilo Ekipa Ljubljanske novice, http://www.ljnovice.si

LJUBLJANSKE NOVICE je mednarodno zaščitena blagovna znamka pri Uradu za intelektualno zaščito Republike Slovenije – Registrska številka: 9570879; Datum registracije: 06.03.1997; Velja do: 12.07.2025; Nicejska klasifikacija: 16, 35, 38; Dunajska klasifikacija: 7.5.5-8-15; 27.5.1-7-11-15. Imetnik blagovne znamke: JANEZ TEMLIN, Komenskega ulica 6, 1000 Ljubljana, SI (Slovenija). Pravni zastopnik morebitne kršitve avtorskih pravic pri uporabi blagovne znamke Ljubljanske novice – Patentna pisarna Ljubljana

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s