V Linhartovi dvorani CD podelili nagrade 28. Liffa 2017

20171118_192334

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma so na zaključni slovesnosti podelili nagrade 28. ljubljanskega filmskega festivala – Liffa. Osrednjo nagrado vodomec je prejel film Columbus v režiji Kogonade. Programski vodja festivala Simon Popek je vesel, da je festival dobro uspel: “Obiskovalci so se, kot pričakovano, vrnili.”

20171118_192359

Film Columbus si je nagrado prislužil za “izjemne igralske dosežke ter intelektualni, vendar ne apologetski, tiho poglobljeni poklon tolažilni in povezovalni moči umetnosti, v tem primeru arhitekture”, je v obrazložitvi vodomca zapisala žirija. Celovečerni prvenec priznanega video esejista Kogonade je namreč umeščen v okolje ameriškega mesta Columbus, ki velja za meko modernistične arhitekture.

20171118_192425

Nagrado je v imenu režiserja, ki se je žiriji in festivalu zahvalil prek video izjave, prevzel ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent R. Hartley.

Posebno omembo pa je žirija za vodomca namenila filmu Arabija režiserjev Uffonsa Uchoe in Joaa Dumansa, ki sta po njihovem prepričanju z resničnim in poštenim portretom brazilskega priložnostnega delavca s tem ustvarila tudi portret delavca tega sveta.

20171118_192824

Med 32 celovečernimi filmi je občinstvo najbolj prepričal film Ognjišče, ki ga podpisuje Gudmundur Arnar Gudmundsson, in si tako prislužil nagrado zmaj. Kot je povedal za STA, je najbolj ponosen prav na nagrade, ki mu jih podeli občinstvo in vesel je, da se je zgodba o odraščanju dečkov v majhni podeželski islandski skupnosti dotaknila ljudi.

Nagrado FIPRESCI svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev je prejel režijski prvenec Alena Drljića Moški ne jočejo, ki ga je žirija označila za “pretresljiv, izjemno napisan in odigran film, prežet z mučno atmosfero, toksično moškostjo, nelagodjem in nezaupanjem”.

Nagrado v njegovem imenu je prevzel igralec iz slovenske manjšinske koprodukcije Sebastian Cavazza, ki se je ob tem pohvalil, da so v tem tednu film nagradili še na festivalih v Istanbulu, Bratislavi, Rimu in Zagrebu.

Nagrada za najboljši kratki film je pripadla filmu Nisem od tukaj avtoric Maite Alberdi in Geidre Žickyte. Dve posebni omembi žirije za kratki film pa sta prejela film Zverina avtorjev Samanthe Nell in Michaela Wahrmanna in film “[…] Hlepenje po pripovedi” Maxa Graua.

Telekom Slovenije je tekom festivalom v svojem kotičku predstavil filme 360 stopinj, ki so jih v okviru natečaja posneli mladi neodvisni filmski ustvarjalci. Nagrado je žirija natečaja podelila filmu Svoboda, brez izgovorov, ki ga podpisujejo Matej Lozar, Anja Čotar, Rok Jagodnik, Uroš Kokol in Sašo Stojak.

Nagrada mladinske žirije festivala Kinotrip pa je pripadla filmu letošnjemu otvoritvenemu filmu o ljubezni med fantoma na italijanskem podeželju Pokliči me po svojem imenu, ki ga je režiral Luca Guadagnino.

Letošnja 28. izdaja Liffa je ponudila 97 celovečercev in 17 kratkih filmov iz 43 držav. Po navedbah organizatorjev so bili prikazani na 288 projekcijah, od tega jih je bilo 20 v Mariboru, osem v Celju in pet v Novem mestu. Izdanih je bilo 43.000 vstopnic, razprodanih pa je bilo 44 projekcij.

Projekcije filmov bodo še v nedeljo, v ponedeljek pa bosta v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma na sporedu še projekciji zmagovalnih filmov Columbus in Ognjišče./Pripravila: Alenka T. Seme

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s