Na OŠ Božidarja Jakca v Ljubljani zaključili že 3. mednarodni otroški likovni bienale

Na Osnovni šoli Božidarja Jakca v Ljubljani so minuli teden, 14. novembra 2017, zaključili že tradicionalni 3. mednarodni otroški likovni bienale Osnovne šole Božidarja Jakca.  Gre za tradicionalno prireditev, ki je vredna posebne javne omembe, saj je posvečena spominu na velikega slovenskega grafika in slikarja.

Nataša Krajnčan, ravnateljica OŠ Božidarja Jakca. Foto: Janez Platiše

V nagovoru je ravnateljica OŠ Božidarja Jakca Nataša Krajnčan ob tudi letos uspešni izpeljani prireditvi me drugim dejala: “Že samo ime  pove, da ne moremo obiti velikana grafike in slikarja, tudi pionirja slovenskega filma in akademika Božidarja Jakca. Njegov opus je izjemen in veličasten, zato vedno s ponosom oznanjamo, da smo v slovenskem prostoru edina šola, ki nosi njegovo ime.”

Katalog/ foto Janez Platiše

Na natečaj se je letos odzvalo 35 osnovnih šol iz Slovenije in 26 osnovnih in umetniških šol iz tujine. Skupaj so prejeli 183 izdelkov. Izbor nagrajenih risb je opravila strokovna komisija v sestavi dr. Uršule Podobnik, doc. mag. Anje Jerčič Jakob in Anamarije Stibilj Šajn, likovne kritičarke. Natečaj je potekal v treh kategorijah, najboljši trije izdelki vsake kategorije so dobili nagrado, dva izdelka v vsaki kategoriji pa priznanje:

Prva triada: 1. nagrada: Bine Križovnik: Skrbim za ptice, ko je mraz … OŠ Mislinja, 2. nagrada: Matej Poredoš: Kače, OŠ Ivanjkovci, 3. nagrada: Judith in Jonas Fetz: Umetnik s svojima dvema risbama, School 49, Luksemburg, priznanje: Kaja Rogina: Begunci so bili pred našimi vrati, OŠ Bistrica ob Sotli, Maj Hrobat: Muca, OŠ Col;

1. nagrada učenec Bine Križovnik - OŠ Mislinja./ Foto: Janez PlatišeDruga triada: 1. nagrada: Matic Knaver: Strip F. Prešeren, OŠ Selnica ob Dravi, 2. nagrada: Alja Vučković: V objemu Ajdovske deklice, OŠ Rudolfa Maistra, Šentilj, 3. nagrada: Timon Tofant: Drevo, OŠ Ljudski vrt Ptuj, priznanje: Meline Zazyan: Pomlad prihaja, Basic School N1 Samuel Kocharyants, Gavaz, Armenija, Eva Lemut: Moje drevo, OŠ Col,

1. triada priznanje, učenec Maj Hrobat - OŠ Col./Foto:Janez PlatišeTretja triada: 1. nagrada: Uroš Savić: Lutkarska predstava, OŠ Prva vojvođanska brigada, Novi Sad, Srbija, 2. nagrada: Sanja Krivec: Domišljijsko tihožitje, OŠ Otlica, Ajdovščina, 3. nagrada: Radmila Biktyashev: »Dot, Line, Dolphine«, Tshernichovski High School, Netanya, Izrael, priznanje: Tinkara Rehar: Marjanca, OŠ 8 talcev, Logatec, Luka Zupančič: Prijateljstvo: OŠ Gorje.

Kitara učenec Matej Abrahamsberg./ Foto: Janez Platiše

Božidar Jakac je nekoč zapisal, da ima v grafiki linija že po naturi zvrsti svojo posebno vlogo. Zavedal se je izraznosti in sporočilnosti linije. Enako velja za točko. Pa ne le v grafiki, v vseh likovnih področjih. To je smisel in bistvo tudi našega bienala. Ponovno oživeti ta del likovnega medija v pedagoški praksi in posledično v otrocih ustvarjalcih. Letos so se na to pot podali že tretjič in zanimivo je, da še vedno prispe več kot četrtina vseh likovnih izdelkov, ki jih ne morejo razvrstiti v področje risanja, ampak gre za slike.

Razstavo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani so si zanimanjem ogledale tudi študentke in študentje fakultete./ Foto: Janez Platiše

 Izjemne slike, ki jih morajo, kot pravijo organizatorji, jih žal morajo izločiti iz ocenjevanja. Kaj je risba? Kako se sliko loči od risbe? Kje je meja? S tem so se letos ukvarjali že tretjič. Najbolj “pridne” pri tej ločnici so slovenske šole (a tudi ne vse). Največ likovnih izdelkov izločimo izmed tistih, ki prispejo iz tujine. Odziv je bil res dober saj so letošnjega natečaja s svojimi deli prijavile šole iz Armenije, Izraela, Luksemburga, Madžarske, Mehike, Nepala in Srbije. Večinoma iz dežel, kjer imajo barve in njihova nasičenost močno obredno in razpoloženjsko vlogo.

Razstavo je odprl izr. prof. dr. Jurij Selan, prodekan za kakovost in umetniško dejavnost./ Foto: Janez Platiše

Na šoli razstavijo vse prispele izdelke, in sicer tiste, ki jih je analizirala ocenjevalna komisija, te pa so v mesecu novembru na ogled tudi v galeriji Pedagoške fakultete v Ljubljani. Razstavo je odprl  izr. prof. dr. Jurij Selan, prodekan za kakovost in umetniško dejavnost. Kot pravijo, so veseli, da se lahko pohvalijo s kopico pravih “jakčevskih” črt, linij in točk.

Organizatorji so še sporočili, da se zahvaljujejo vsem sodelujočim, zahvala pa gre tudi ekipi bienala, Skenderju Bajroviću, vodji projekta in idejnemu ustanovitelju, Vanji Suhadolnik za glasbene vzporednice in tehnično podporo, ter Evi Gril za vse prevode in angleško podobo bienala. Zahvala tudi gospodu Ajdinu Bajroviću za oblikovanje plaket in kataloga, zahvala gospodu Ladu Jakši za interpretacijsko multivizijo, ki jo je izpeljal na zaključni prireditvi, gospodu Janezu Platiši (soavtor tega prispevka) za video in foto dokumentacijo. Zahvala pa gre tudi ravnateljici Osnovne šole Božidarja Jakca v Ljubljani Nataši Krajnčan za podporo in izvedbo projekta./ Besedilo: Petra Shrestha, mag. likovne pedagogike, vodja projekta/Foto in video: Janez Platiše

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s