25. november dan boja proti nasilju nad ženskami

nasilje nad ženskami

25. november je bil razglašen za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami na prvi feministični konferenci Latinske Amerike in Karibov v Bogoti leta 1981, in sicer v spomin na sestre Mirabal, ki so bile brutalno umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki leta 1960.
Prva kampanja je potekala leta 1991, že leta 1997 pa so v njej sodelovale ženske nevladne organizacije v več kot 120 državah po svetu. 16 dni akcij se začne s 25. novembrom, Mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami, in se zaključi z 10. decembrom, Svetovnim dnevom človekovih pravic.
Tudi po vsej Sloveniji, se je zavest o problemu nasilja nad ženskami zelo povečala. Uporaba različnih oblik pomoči, ki jih nudijo različne organizacije, se je povečala, tako telefonskega kot individualnega svetovanja, skupin za samopomoč, varnih hiš in drugih oblik pomoči različnih nevladnih organizacij in vladnih institucij.
Letošnji mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami bo potekal pod geslom Ne pustimo nikogar za seboj – Končajmo nasilje nad ženskami in dekleti. Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres je pozval k zagotovitvi življenja brez nadlegovanja, škodljivih praks in drugih oblik nasilja.

nasilje-stop_lightbox_image
Združeni narodi opozarjajo, da je več kot ena tretjina žensk po svetu v življenju že doživela fizično in/ali spolno nasilje, 750 milijonov žensk je bilo poročenih pred 18. letom starosti in več kot 250 milijonov jih je žrtev pohabljanja spolnih organov.
V Evropski uniji je bilo leta 2015 po podatkih Eurostata prijavljenih 215.000 primerov spolnega nasilja, od tega 80.000 posilstev. Več kot 90 odstotkov žrtev posilstva je bilo žensk, med tistimi, ki so zaradi spolnega nasilja v zaporu, je 99 odstotkov moških.
Po podatkih državnega statističnega urada je v obdobju od leta 2010 do 2014 približno 1600 žensk povprečno vsako leto doživelo fizično ali spolno nasilje. Spolno nasilje v širšem smislu jih je prijavilo povprečno približno 200 na leto.
Prav je je, da se družba poglobljeni loti tega zla in ga s svojimi pristopi, vzgojnimi, družbeno aktivnimi pa tudi zakonskimi pristopi odpravi na najnižjo možno raven.
Pa še to! V Sloveniji za nasilje nad ženskimi in otroki delujeta Društvo SOS telefon in Društvo za nenasilno komunikacijo, ki svojo pozornost ob letošnjem mednarodnem dnevu namenjata spolnemu nasilju in nadlegovanju žensk in deklic.
Ob tem odgovornim, in vsem nam sporočata! “Položaj žensk, žrtev spolnega nadlegovanja in nasilja, ostaja zaskrbljujoče slab, po ocenah nekaterih nevladnih organizacij pa se še celo slabša.” Zato je prav, da 25. november dan boja proti nasilju nad ženskami traja 365 dni na leto! /pripravila: Alenka T. Seme

Ne nasilje nad žeskami_predstavnena fotografija

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s