Ne pozabite! Jutri, 3. decembra je Ta veseli dan kulture

Ta veseli dan kutura 2017_ logo

To nedeljo, 3. decembra je Ta veseli dan kulture. Na ta dan vas v svojo družbo ponovno vabijo muzealci, gledališčniki, glasbeniki in številni drugi kulturni delavci, ki na Ta veseli dan kulture pripravljajo razstave, vodenja, delavnice, predstave, koncerte in druge dogodke, ki bodo obiskovalcem ponovno na voljo brezplačno.

Kot vedno bo ob obletnici Prešernovega rojstva (France Prešeren, slovenski pesnik, * 3. december 1800, Vrba, † 8. februar 1849, Kranj) še posebej slovesno, saj bomo simbolno vstopili v evropsko leto kulturne dediščine.

presern in zastava

Tako bo kar 145 organizatorjev v kar 56 krajih po Sloveniji pripravilo skupno več kot 320 dogodkov, ki bodo namenjeni vsem, ki se zavedajo, da je kultura edina dobrina nekega naroda, ki je nad vsemi materialnimi dobrinami. Dejstvo je, da je narod brez kulture, kot človek brez možganov.

Zato je prav, da si vsaj 3. decembra vzamete čas in se posvetite kulturi. Organizatorji letošnje prireditve Ta veseli dan kulture so pripravili za vsakogar nekaj. Za tiste, ki jih zanima zgodovina, bodo deležni le te. Tiste, ki jih zanima sodobna umetnost, se bodo lahko “nahranili” z njenimi dosežki naših umetnikov. Za ljubitelje glasbe bo na voljo ta, pa znanost, pa literatura in tudi veliko drugih dogodkov, ki bodo že najmlajšim omogočili spoznati dolgoročno “hranljivo” vrednost kulture.  Na tej povezavi preverite, kaj se bo dogajalo v vaši bližini!

20171201_120542

Če morda niste vedeli? Prvič je bil ta dan, 3. december, posvečen kulturi na tak način leta 2000 na pobudo Ministrstva za kulturo ob dvestoletnici Prešernovega rojstva. Kasneje je prišlo v navado, da na ta dan kulturne ustanove brezplačno odprejo svoja vrata obiskovalcem. Ime pa je izpeljano iz dela naslova priljubljene Linhartove komedije Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Zato preživite 3. december, rojstni dan našega velikega pesnika Franceta Prešerna, veselo in razigrano.

družina na izletu

Kot zapisano v uvodu, v vsaj eno od hišo kulture 3. decembra morate vstopiti. Mora vstopiti vsak Slovenec in vsak zaveden državljan, če želi zase dejati, da je kultura je del mojega naroda in moje države. Torej ne pozabite! To nedeljo, 3. decembra je Ta veseli dan kulture!/pripravila:Alenka T. Seme

IN ŠE SEZNAM PRIREDITEV/Vir: MK

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s