Še en dokaz “velike” skrbi županstva “najlepšega mesta na svetu” za kulturo

20171201_120542

V Narodni galeriji v Ljubljani so včeraj ob prazniku Ta veseli dan kulture (gre za 3. december, to je dan, ko se je rodil leta 1800 največji slovenski pesnik, kdo je to ve vsak Slovenec pa tudi večina državljanov Slovenije) slavnostno obeležili tudi vstop v Evropsko leto kulturne dediščine. Gre za Evropsko leto kulturne dediščine, ki ga je 27. aprila letos na predlog Evropske komisije razglasil Evropski parlament, opozarja pa na pomen kulture pri oblikovanju skupne evropske identitete in vrednot.

Narodna galerija Slovenije_1

Evropsko leto kulturne dediščine bo celotno prihodnje leto 2018 potekalo pod sloganom Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost in bo leto najrazličnejših dogodkov in projektov po Evropi ter priložnost za krepitev občutka pripadnosti evropski družini in vzbuditev zanimanja za kulturno dediščino in vrednote, še posebej pri otrocih in mladih.

No, o tem je ob slavnostni najavi vstopa v Evropsko leto kulturne dediščine govoril tudi slovenski minister za kulturo Tone Peršak. Ta je ne prav veliki množici udeležencev, ki se je udeležilo tega dogodka, iz dveh listov, ki jih je imel s sabo, iskal na njih poudarke, kaj vse bo osnova skupne evropske identitete in vrednot (celoten njegov govor in celoten kulturni program, ki je potekal v narodni galeriji Slovenije, si lahko ogledate v video prispevku).

Rok Terkaj Trkaj in literarni zgodovinar Igor Saksida

Da stvar ne bi ob ne prav veliki množici udeležence izzvenela neodzivno, sta s priredbami znanih pesmi Franceta Prešerna – Glose, Dekletom in Lepe Vide – popestrila ambasadorja leta Rok Terkaj – Trkaj in literarni zgodovinar dr. Igor Saksida, redni profesor za slovensko književnost. Odličen nastop! Nastopila pa je tudi Metliška folklorna skupina Ivan Navratil s tradicionalnimi vuzemskimi plesi, ki bodo kmalu uvrščeni na seznam nesnovne dediščine državnega pomena. Vse pohvale!

Narodna galerija Slovenije_program

No in zdaj smo spet tam! Kje? V Narodni galeriji Slovenije, ki, kot je znano, je osrednja galerija slovenskih likovnih del. Ustanovljena je bila leta 1918 in hrani največjo zbirko umetnin, ki so nastale na slovenskem ozemlju v obdobjih med srednjim vekom in modernizmom. In kje se nahaja? V slovenski prestolnici Ljubljani na Prešernovi cesti 24. To je v mestu, za katerega njen župan Zoran Janković ves čas trobezlja, da je to najlepše mesto na svetu. Prav!

A glej ga čuda? Ob slavnostni obeležitvi vstopa, tudi Ljubljenje v Evropsko leto kulturne dediščine, predstavnika mesto Ljubljana ta na prireditev v Narodno galerijo svojega predstavnika ni poslala. Čeprav, ta ista Ljubljana prejema kar nekaj sredstev iz EU, a kot kaže županstvo misli, da je že to dovolj, da jim bruseljski uradniki namenijo denar za urejanje kanalizacije in polaganje granitnih kock po mestnih ulicah.

Ne! EU zagotavlja del denarja tudi za razvoj kulture v Ljubljani.  Zato bi bilo zagotovo prav, da se slavnosti ob vstopu v Evropsko leto kulturne dediščine, ki bo del kulturnega dogajanja prihodnje leto v Sloveniji in Ljubljani, na tem dogodku pojavi tudi predstavnik župana, če njemu samemu ni veliko mar kulture. Še več, da predstavnika slovenske prestolnice na prireditvi ni bilo, je to še en dokaz več kako “veliko” angažiranja županstvo najlepšega mesta na svetu posveča kulturi.

Tromostovje Jožeta Plečnika

Rekli boste, kaj pa če župan ni imel časa. Morda, res! A dejstvo je, ker ima župan, vsaj tako trdi, najboljše sodelavce na svetu, ni hudič, da med njimi ne bi našel enega, ki se na kulturo spozna toliko, da bi ga ob tem pomembnem dogodku zastopal. Da svojega časa sam ne namenja kulturi pa je znana stvar. Logično, se ve zakaj.

img_1268

Za zaključek velja omenili, da je na prireditvi sodeloval predsednik države. A njegovega nastopa ne bomo posebej poglobljeno predstavljali, da to ne bi preveč motilo njegovih nasprotnikov./pripravil: Janez Temlin

Narodna galerija Slovenije_prireditev

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s