Zgodovina bo pokazala, če bi bil Tuđman živ, bi tudi on “bival” v Haagu

Tuđman in Milošević

“Če bi Tuđman ostal živ, bi moral vsekakor končati v Haagu. Milošević ni mogel sam s sabo deliti Bosne in Hercegovine, je leta 2010, poročal beograjski časnik Press”.

A je tudi ta zgodovinski razlog osnova, da Hrvaško te dni tako razburja obtožba bosanskih generalov – Hrvatov, ki so bili minuli teden obtoženi na dolge zaporne kazni. Eden od njih, Slobodan Praljak, pa je kar med razsodbo storil samomor.

herceg-bosna-generali

Kot je znano, naj bi Tuđman in Milošević želela izpeljati delitev Bosne, in sicer že leta 1991. A tako prvi, kot drugi to nista uspela izpeljati. Zakaj jima to ni uspelo in kdo je to preprečil se ne ve.

Res pa je, da ju zdaj, ko sta oba mrtva nihče več ne more obtožiti, ona pa se nad tovrstnimi obtožbami ne moreta obraniti. Čudno je le to, da se Hrvati vedno bolj vpletajo v notranje odnose Bosne in Hercegovine, čeprav je to samostojna država.

Ob tem pa je zanimivo, da tudi tokrat bruseljska administracija molči. Saj se razen ZDA in Nemčije, da je treba razsodbo haaškega sodišča spoštovati se iz Bruslja ni odzval nihče.

A kot kaže, se je zadnje dni hrvaški političnih vrh le spametoval, bolje rečeno, premier Plenkovičem in predsednica Kitarovićeva  sta zamenjala ploščo ter zdaj pravita, da je razsodbo sodišča treba spoštovati. Zdaj več ne govorita o ne priznanju razsodbe, ampak pravita, da ju novinarji niso razumeli in, da sta bila ona ves čas na strani, da je potrebo razsodbo spoštovati.

Kitarović in Plenković

Še en dokaz licemerja hrvaške politike, ki vedno govori eno in dela pa drugo. A, ko pravi pritisnejo nanjo začne govoriti čisto drugo, kar kaže tudi ta primer.

Tuđman in Šušak

A dejstvo je, da bo zgodovina potrdila, da, če bi bil Tuđman še živ (Franjo Tuđman, hrvaški politik, * 14. maj 1922, Veliko Trgovišće, Kraljevina SHS, † 10. december 1999, Zagreb. Tuđman je bil prvi predsednik Hrvaške po razpadu Socialistične federativne republike Jugoslavije), da bi tudi on zagotovi “videl” haaške celice. Namreč storjene zločine, ki so jih Hrvati zakrivili pod njegovo in Šuškovo vladavino  (Gojko Šušak, hrvaški politik, * 16. april 1945, Široki Brijeg, † 3. maj 1998, Zagreb. Leta 1991 je sprva postal minister za izseljence Republike Hrvaške, nato pa minister za obrambo Republike Hrvaške) v Bosni so zdaj obtoženi generali storili po njunem nalogu ali vsaj z njuno vednostjo.

Namreč znano je, da si je Tuđman vedno želel prilastiti del Bosne, kar je bila tudi želja Slobodana Miloševiča, da bi si jo z Hrvati razdelili. To je tisti Milošević, ki je bil nosilec razpada Jugoslavije, katerega režim pa je bil 5. oktobra 2000 strmoglavljen. Leto kasneje pa ga je Zvezna republika Jugoslavija izročila Mednarodnemu sodišču za vojne zločine v Haagu. Po petih letih bivanja v zaporu, malo pred zaključkom pričanja pa je Milošević umrl za srčnim napadom.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu

Zdaj, ko se po 24-letih Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije poslavlja, se spet začenja balkanska razprava, kdo je zločine zakrivil in kdo ne. Pa tudi ali je sodišče razsodilo prav ali ne.

To sta še nekaj dni nazaj zatrjevala tudi Plenković kot Kitarovićeva, ki sta branila hrvaško početje v Bosni, čeprav je jasno, da kot navadna politična vajenca v primerjavi z očetom hrvaške države Tuđmanom sploh ne vesta kdo je vodil igro v BiH in kako .

A dejstvo je, da jo je zagotovo vodil Tuđman, ki je Hrvaški vladal samopašno in s trdo roko, ob tem pa si je na vse kriplje prizadeval, da bi Hrvaški priključil del Bosne. A je imel sam srečo, da je »odšel« prej, preden bi moral svoje pristope pojasniti v Haagu. Zgodovina pa bo zagotovo pokazala, če bi bil Tuđman živ, da bi tudi on “bival” v Haagu./pripravil: J. Temlin

Franjo Tuđman

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s