Anketa Dela: »Zmaga« za Listo Marjana Šarca

Marjan Šarec

Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi zmagala Lista Marjana Šarca ter dobila 15,7 odstotka podpore. Anketa kaže, da se politična pot kamniškega župana s predsedniškimi volitvami ni zaključila, ugotavljajo v časniku Delo. Tokratna anketa Dela je sicer pokazala, da se je podpora vladi malenkostno zmanjšala.

V časniku so ob izvajanju tokratne ankete sodelujočim med strankami, ki bi jih morda volili, poleg že poznanih ponudili tudi Listo Marjana Šarca ter novo ustanovljeno stranko Dobra država, ki jo vodi Bojan Dobovšek. Prva je, kot je razvidno iz ankete, dobila 15,7 odstotka podpore, druga dva odstotka. Kot ugotavljajo v Delu, morda ni zanemarljiv podatek, da so anketo izvajali v tednu, ko je Šarec tudi uradno napovedal, da se po predsedniških volitvah s svojo listo podaja tudi na parlamentarne volitve, ki bodo v prvi polovici prihodnjega leta.

Janez Janša

Glede na podporo v anketi si za Šarčevo listo sledijo stranke po vrstnem redu, kakšen je bil značilen za zadnje leto. Tako je na drugem mestu stranka SD (12,6 odstotka), SDS (12,2 odstotka). Sledijo DeSUS (6,4 odstotka podpore, ki je v primerjavi z novembrom nekoliko narasla), NSi (6,1), SMC (5,5) in Levica (5,3). Desetina anketirancev se ali ni znala ali ni hotela opredeliti, okoli desetina vprašanih pa je odgovorila, da se volitev ne bi udeležila.

Dejan Židan

Podobno podporo kot Dobovškova stranka bi zbrale tudi Stranka Alenke Bratušek, Zeleni Slovenije, Pozitivna Slovenija ali Piratska stranka. Stranki Aleša Primca Glas za otroke pa bi podprl odstotek volilnega telesa.

Vprašani so za delo v zadnjem mesecu vladi podelili oceno 2,53, državnemu zboru pa 2,49, obema malenkostno nižjo oceno kot mesec prej.

DSC_0436

Delov Barometer priljubljenosti osebnosti v politiki na vrhu ne prinaša novosti. Predsednik republike Borut Pahor ostaja najbolj priljubljen politik, za njim je kamniški župan Šarec, ki je ta mesec dosegel najvišji skok navzgor. Na tretjem in četrtem mestu sta dve dami, tretja po priljubljenosti je evropska poslanka Tanja Fajon, četrta evropska komisarka Violeta Bulc. Na petem mestu je predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je prehitel prvaka SD in kmetijskega ministra Dejana Židana.

Priljubljenost je najbolj upadla predsedniku vlade Miru Cerarju, ki si s Karlom Erjavcem deli dno lestvice. Barometer zapuščata ljubljanski župan Zoran Janković in poslanka Alenka Bratušek, nanj se vračata Janez Janša in Zmago Jelinčič Plemeniti.

Anketo je za časnik Delo na vzorcu 1016 oseb opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik med 4. in 7. decembrom.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s