(Ne) znani Slovenci dobil svoj prostor med nami

20171211_105406

Slovenci imamo veliko znanih Slovencev (Prešerna, Cankarja, Kosovela, Gregorčiča, Jožeta Plečnika, Jakoba Aljaža, Janeza Vajkarda Valvazorja, Maksa Fabianija…) ki smo jim posvetili različne predstavitve, čeprav je res, da še vedno premalo, zato, kar so storili na svojem področju za temelj slovenstva in Slovencev.

Še manj, ali bolje rečeno zelo malo, če že ne nič, pa smo storili za predstavitev Slovencev, ki so s svojim delom prispevali vrhunske dosežke na različnih področjih in so tudi pomembni del, če že ne temelj tega naroda.

No, ker pač sodimo med narode, ki praviloma malikujemo tuje in ne lastne ljudi, pozabimo na »svoje« (pri tem ne mislimo, da morajo biti Slovenci, ampak nekoč tukaj živeči ljudje, ki si zaslužijo predstavitev in zapis o njih samih in njihovem prispevku za Slovenijo).

20171211_110234

Zato so se zdaj v Cankarjevi založbi odločili, da tem ljudem,  Slovenkam in Slovencem, zagotovijo zgodovinski zapis o njihovem delu in ustvarjalnosti.

Da bi javnosti predstavili (Ne) znane nam Slovenke in Slovence so pri Cankarjevi založbi »najeli« eno od boljših zapisovalk.

No, gre za eminentno novinarko Darinko Kladnik, ki so ji založniki zaupali to zanimivo, a tudi težko nalogo. Gre namreč zato, da so hoteli nameniti predstavitev ljudem, ki nas obvezujejo, da vemo o njihovem delu in življenju več, in sicer zato, kar so bili, ko so bili še živi (knjiga je posvečena izključno že preminulim). Še več, za avtorico je založnik želel vsem nam predstaviti delo ljudi nekega preteklega časa, ki je bil pomemben za naš narod.

Ne gre za tehtanje pomembnosti ljudi, ampak za predstavitev (ne) znanih Slovencev, ali drugače rečeno za ljudi, katerih sled je zaznati na področju umetnosti, tehnike, medicine, šolstva, cerkvene zgodovine, a so bili doslej neomenjeni na ustrezen način.

20171211_113601

Knjiga na 304 straneh predstavi antropologinjo Branislavo Sušnik, Viktorio Kraus, metreso, ki je bila zaljubljena v Napoleona, inšpektorja za zrakoplovstvo Maxa Mecherja, ki sodi med prve balonarje, pa Franca in Tončko Marolt, ki sta znana po plesu, a sta manj znana, da sta skupaj zbrala okoli 13.000 primerkov in v narodno zakladnico prispevala izjemno bogastvo.  Pa Ivana Regena, biologa, zoofiziologa, ki je znan kot eden od večji svetovnih poznavalcev murnov. No, tu je tudi Marija Vera, ki se je uveljavila kot igralka v treh kulturnih okoljih (nemškem, srbohrvaškem in seveda slovenskem).  V knjigi novih (ne) slavnih Slovencev najdemo tudi Marija Osano, elektrotehnika očeta slovenske radiofonije. Saj bi še nadaljevali, a ne bomo!

20171211_162328

Vse kar so povedali urednik Cankarjeve založbe Tine Logar, dr. Matjaž Kmecl in avtorica Darinka Kladnik o tej res zanimivi novosti, si oglejte v video prispevku. In spoznali boste, da Slovenci premoremo ZNANE ljudi, le prostor jim moramo nameniti, da jih predstavimo.

Za zaključek! Za 39 evrov boste lahko pokukali v preteklo življenje 77 ljudi, ki jim nismo doslej namenili dovolj pozornosti, a so si to zagotovo zaslužili.  Upati je, da bo urednik Cankarjev založbe Tine Logar prepričal svoje vodstvo, da se izjemna zapisovalka (novinarka in pisateljica) Darinka Kladnik loti zapisa o življenju in delu še preostalih (ne) znanih ljudi, ki so zaznamovali naš narod. Ne samo na domačem, ampak tudi na svetovnem »dvorišču«. /pripravila. Alenka T. Seme in J. Temlin /video in foto/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s