Vredno je vedeti, da imamo v Ljubljani športno društvo Khun kao

 

Delo z otroki je ena izmed prioritet kluba (Fotografija Anže Buh 2017)

Rekli boste, kaj pa je Khun kao? Odgovor je star že sedemnajst let, a mi smo ga za vas izbrskali šele zdaj. Res je, da jih ni veliko, ki bi brez omahovanja znali odgovoriti, kaj predstavlja Khun kao Ljubljana. Zato smo tako zase, posebej pa še za vas pobrskali po podatkih, kaj predstavlja ta tujka. Gre za športno Društvo Khun kao Ljubljana, ki je bilo ustanovljena leta 2000 v Ljubljani in specializirano za poučevanje borilnega športa in veščin tajske boksa tako na rekreativni, kot na tekmovalni ravni.

Predstavitvena spletna stran Tajski boks

Že čas ustanovitve pove, da klub odlikuje dolgoletna tradicija, ki je podprta s strokovnim trenerskim kadrom. Gre za trenerje, ki so si znanje nabirali predvsem v tujini in ga z vso vestnostjo in strokovnostjo prenašali na svoje člane, od najmlajših pa tudi tisti že v zrelih letih. Za športno Društvo Khun kao Ljubljana velja dodati še to, da je član Slovenske zveze tajskega boksa (SZTB) in je drugi najstarejši klub v Sloveniji in prvi v Ljubljani.

Ob tem dodajmo, da je Slovenska zveza tajskega boksa tudi članica obeh krovnih organizacij, ki edina uradno predstavljata tajski boks, in sicer amatersko organizacijo  IFMA ter profesionalno WMC.

Uradni logo Športnega kluba Kuhn kao Ljubljana

Športno Društvo Khun kao Ljubljana se prvenstveno ukvarja z rekreativnim treniranjem, tako odraslih, kot tudi otrok, vseskozi od nastanka pa se redno udeležuje tudi tekmovanj doma in v tujini, kjer so si njihovi člani zagotovili ogromno priporočil.

To pa je tudi razlog, da se vseskozi uvrščajo v sam vrh med slovenskimi  klubi. Dokaz zato je tudi podatek, da je klub Khun kao Ljubljana v minulem letu 2016 imel največ državnih prvakov, bili pa so tudi že prvaki mednarodne lige IMTL (International muay thai league), ki se odvija skozi vse leto. Da je to odmeven rezultat dokazuje podatek, da na tovrstnih tekmovanjih sodeluje preko dvajset klubov iz Slovenije, Srbije, Hrvaške, Madžarske, Nemčije,  Madžarske in Češke.

Ob omenjenih uspehih kluba velja dodati, da so  oktobra letos trije člani ljubljanskega kluba Khun kao Ljubljana, selektor Andrej Žveglič in reprezentanta Domen Vidmar in Tina Sinjur, udeležili Evropskega prvenstva v Parizu. No, in dokaz dobrega dela kluba je  sanjski uspeh, saj je Tina Sinjur osvojila tretje mesto, Domen Vidmar pa se je okronal z naslovom evropskega prvaka.

Domen Vidmar in Tina SInjur, zlata in bronasta medalja z zadnjega evropskega prvenstva 2017 v Parizu (Fotografija Anže Buh 2017)

Klub tudi sicer v času svojega delovanja beleži večje število vrhunskih uvrstitev v domačih in mednarodnih ringih, imajo pa tudi svetovno profesionalno prvakinjo Neža Petek Kos.

Delo z otroki je ena izmed prioritet kluba (Fotografija Anže Buh 2017)

Ob tekmovalnem delu velja omeniti, da delovanje kluba Khun kao Ljubljana ni omejeno izključno le na treniranje tajskega boksa, pač pa so v klubu tudi zelo družbeno in socialno aktivni.  Za to področje delovanja  kluba velja omeniti, da so v lanskem letu izeljali projekt športna integracija beguncev iz Azilnega doma Vič in Kotnikove. Pod okrilje so vzeli deset mladoletnikov iz omenjenih zavodov, pred tem pa so tam izvedli tudi dve predavanji. Cilj pa je bil, da se begunskim otrokom omogoči kvalitetno in zdravo preživljanje prostega časa, kjer se bodo lahko v zdravem okolju športno udejstvovali, istočasno pa so se na zanimiv način učili slovenskega jezika ter se spoznali z ostalimi člani kluba, s čimer so eden drugemu razbijali tabuje o svojih navadah. Rezultati so bili več kot pričakovani, eden od njih, Hossin Ahmadi dosegel tudi prvo slovensko begunsko zlato medaljo na mednarodnih tekmovanjih.

Še več! Klub se poleg omenjenega ukvarja tudi s športno integracijo ostalih ranljivih skupin, kot so ženske žrtve nasilja, otroci, žrtve medvrstniškega nasilja ter mladi, ki so tako ali drugače zašli na napačno pot, kjer imajo prav tako odlične rezultate, zaradi česar so sodelovali  tudi na raznih predavanjih  športne integracije (Produkcijska šola Nove Jarše, Socialna zbornica Slovenije, Erasmus, UNICEF). Temu primerno so prilagojeni tudi vadbeni treningi, ki so primerni za vse starostne skupine.  Zasnovani pa po težavnosti, saj so razdeljeni v več ločenih težavnostnih skupin, kjer pa je možno prehajanje iz ene skupine v skupino.

Domen Vidmar med treningom tekmovalne skupine (Fotografija Anže Buh 2017)

Da je tako, kot mora biti  v urejenem klubu je pomembno, da ima ta res pravi in visoko izobražen strokovni kader, pravi prvi med enakimi  Andrej Žveglič, predsednik in glavni trener kluba.

Andrej Žveglič pa ni samo nosilec brezhibnega delovanja kluba Khun kao Ljubljana, je namreč tudi selektor slovenske reprezentance in vodja izobraževalnega programa za pridobitev vaditeljskih in trenerskih licenc, nekdanji tekmovalec v tajskem boksu in trener z osemnajstletnimi izkušnjami. Andrej Žveglič pa se lahko pohvali z najvišjim strokovnim nazivom v tajskem boksu v Sloveniji.

In če k temu dodamo njegovo udejstvovanje, to je sodelovanje kot predavatelja tajskega boksa in športne integracije, ki je namenjeno ranljivim skupinam, kot so mladi, ki so zaradi različnih življenjskih zgodb zašli na napačno pot, ženske in otroci žrtve nasilja, mladoletni begunci, je jasno, zakaj smo poudarili njegovo delo in angažiranje.

No, Športno Društvo Khun kao Ljubljana pa ne bi bilo to, kar je samo z delovanjem enega človeka, zato velja omeniti še: Sašo Hajnšek, ki podpredsednik kluba in trener (bivši tekmovalec in trener z osemnajstletnimi izkušnjami), pa Miha Lap (bivši tekmovalec in večkratni državni prvak), ki je vaditelj tajskega boksa, tu je tudi Neža Petek Kos, vaditeljica tajskega boksa in gimnastike (bivša tekmovalka in večkratna državna in svetovna prvakinja). Da, to je ost Društvo Khun kao Ljubljana, ki pa bi bil brez tekmovalcev kljub vsem sposobnostim navedenih le skupek posameznikov.

Tina Sinjur, študentka radiologije na medicinski fakulteti, nosilka medalje z evropskega prvenstva v Parizu 2017 (Fotografija Anže Buh 2017)

Če vas s to osnovno predstavitvijo, vredno poglobljenega razmisleka družbe in vseh nas, še nismo dovolj prepričali, da je vredno biti del  Društva Khun kao Ljubljana, dodajmo še to:

KAJ TAJSKI BOKS? –  Danes je to predvsem moderen šport, oblika rekreacije in učinkovita samoobrambna veščina, ki je nastal pred približno 1000 leti na območju sedanje Tajske, Burme in Kambodže, ko se je za potrebe vojn razvila bojevniška veščina Krabi krabong, ki je temeljila predvsem na uporabi različnih orožij in vojaške taktike.  Goloroki del bojevanja je  bil prednik današnjega modernega tajskega boksa. V času miru, so, zato, da so vojaki ohranili visok nivo pripravljenosti organizirali turnirje, ki so bili že prvi športni zametki, seveda skoraj brez pravil in veliko bolj brutalni kot danes.  Danes je tajski boks moderen šport, ki se zelo hitro razvija, ima pravila, tekmovalci pa so zaščiteni z zaščitno opremo, zaradi česar je bil lansko leto sprejet v olimpijsko družino športov.  Tekmovalci se borijo v različnih težnostnih kategorijah, prav tako pa so tekmovalci začetniki ločeni od izkušenih tekmovalcev. S tem jim zagotovimo večjo varnost in hitrejši prestop iz treninga v ring. Od ostalih športov se tajski boks razlikuje po ohranjanju tradicije, ki jo je ohranil. Tako lahko na tekmovanjih vidimo borce okrašene z naglavnim simbolom (mongkol) in ročno (prajet) vrvjo. Tekmovalca pred tekmo v ringu opravita obredni ritual, ki se imenuje wai kru in ram muay, s katerim  počastita ring, svojega trenerja in družino, prav tako pa zavarujeta ring in s tem sebe in nasprotnika pred prehudimi poškodbami.  Tekme spremlja tudi obredna glasba, ki se izvaja v živo ob ringu s tradicionalnimi tajskimi instrumenti in se prilagaja tempu borbe.

Domen Vidmar med treningom tekmovalne skupine (Fotografija Anže Buh 2017)

ZAKAJ TRENIRATI TAJSKI BOKS? – Danes se ljudje s tajskim boksom ukvarjajo pretežno v rekreativne namene, saj gre za kompleksno obliko telesne vadbe, ki pokriva vsa področja splošne telesne pripravljenosti, kot so moč, vzdržljivost, hitrost, gibljivost in natančnost, poleg tega pa so gibi naravni in nezahtevni in se jih da hitro naučiti. Z rednim treniranjem tajskega boksa si tako močno izboljšamo psihofizične zmogljivosti, ki jih s tem ohranjamo tudi v pozno starost, kar nam močno izboljša kvaliteto življenja. Z vidika samoobrambe tajski boks predstavlja enega izmed najbolj učinkovitih borilnih sistemov, predvsem zaradi preprostih in logičnih gibov in načina treniranja, ki je neposredno prirejen urjenju telesa, adaptaciji na udarce in realni borbi. Vsi, ki jih zanima vrhunski šport in bi se radi preizkusili tudi tekmovalno, pa se bodo odločili trenirati v napredni skupini, kjer pa so treningi fizično bolj zahtevni.  Našim članom omogočamo tekmovanja doma in v tujini, lahko tekmujejo v amaterskem (IFMA) ali profesionalnem (WMC) tajskem boksu

ALI JE TAJSKI BOKS VAREN ŠPORT? – Tajski boks sodi v skupino najbolj  varnih športov s presenetljivo malo telesnimi poškodbami. V veliki večini gre za lahke telesne poškodbe, kot so razne udarnine, težje poškodbe pa so tudi v tekmovalnih ravneh redkost.

No, in zdaj veste že več zakaj imamo v Ljubljani športno društvo Khun kao. Če bi vas zamikalo, da postane del tega kluba vam dodajamo še vizijo, v kateri so nosilci športnega Društva Khun kao Ljubljana zapisali:  V klubu se trudimo dvigniti tajski boks na najvišjo možno raven. V prihodnosti osvojiti olimpijsko medaljo! Razbiti tabuje in ozavestiti ljudi, ki tega športa še ne poznajo, da gre za časten in plemenit šport. Še posebej si želijo v telovadnico  privabiti  čim več mladih in otrok, kjer se bodo pravilno razvijali v zdravem okolju, kajti ravno pri otrocih imamo v naši družbi zaradi še vedno prisotnega stereotipa, da gre za samo borilno veščino manj članov, kot če bi širša javnost dojela, da gre za klub, ki gradi človeka in njegovo osebnost dviguje na višjo raven. In, kar je zelo pomembno Športno Društvo Khun kao želi tudi v prihodnje ostati socialno in družbeno koristni klub.  To je tudi osnova vizije, ki  v pomoč vsem osebno.  A je posvečena tudi mladim s posebnimi potrebami, invalidom in omejevanju medvrstniškega nasilja, za kar bo športno društvo Khun kao v prihajajočem letu 2018 izpeljal še več več delavnic samoobrambe za splošne in specialne namene.

No, to je bil namen opredelitve našega naslova, ki pravi: Vredno je vedeti, da imamo v Ljubljani športno društvo Khun kao – Da, vredno je, če boste tudi vi zraven!!!/pripravil: Janez Temlin

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s