Cerarjeva tiha diplomacija; Cerar v torek v Zagreb

Dr. Miro Cerar, predsednik slovenske vlade

To je predsednik slovenske vlade, ki je primerno njegovi drži (beri pohlevni), ob srečanju voditeljev EU izjavil, da se s predsednikom hrvaške vlade Plenkovićem srečuje (doslej, kot pravi je to storil šestkrat) in sicer zato, da rešujeta odprto mejno vprašanje med državama.

Kot zatrjuje Cerar, je NJEGOVO stališče ostalo nespremenjeno, da se mora mejno vprašanje  med državama urejati skladno z arbitražno razsodbo. Kot je znano, se Hrvaška s tem ne strinja in mirno še naprej zaseda slovenski Piranski zaliv.

Plenkovć in Cerar

Kaj se pogovarjata s Plenkovićem, tega Cerar noče razkriti, ker pravi, da je treba nadaljevati s tiho diplomacijo. Upati je, da njuna tiha diplomacija ni to, da se nekaj pogovarja med odmori srečanj predsednikov članic EU, ko ju kamere kažejo, kako se en drugemu nekaj dobrikata.

Videli boste, in čas bo to potrdil, da bo ta Cerarjeva “tiha” diplomacija Sloveniji spet prinesla še eno “tišino”, kar se pravilno opredeljuje z besedo poraz.

Ob takšnem pristopu z državo – HRVAŠKO – o kateri nekateri evropski mediji poročajo, da ni bila vredna še članstva EU, se poraja vprašanje, kaj pravzaprav Cerar sploh lahko stori.

Kitarović in Plenković

Namreč težko voditi konsistentno zunanjo politiko, če ti lastni znanji minister blebeta eno, če se prvak največje slovenske opozicijske  stranke SDS Janez Janša srečuje s predsednikom hrvaške vlade Plenkovićem brez usklajenega pristopa slovenske politike (res je, da ob srečanju EPP, katerega članica je tudi SDS) in nato govoriči o nekakšnem nadaljnjem dogovarjanju s Hrvati. Kako in o čem pa ne pove.

Janez Janša

Pri tem pa se ve, da hrvaški predsednik vlade doma pravzaprav nima nikakršne prave politične moči. Res je, da se prepotentno obnaša, a to velja le, ko gre za njihove novinarje, ki za njim tekajo kot cucki.  A dejstvo je, da njega samega »krmilijo« različna vojaška združenja, ki malikujejo obsojence vojnih zločinov, da ne govorimo o stari ekipi HDZ-ja, ki ga stiska v kot. Če ob tem dodamo še predsednico hrvaške države Kolindo Grabar Kitarović, ki svoj urad seli po Hrvaški in ves čas govoriči eno in isto, pri tem pa zagovarja obtožence vojnih zločinov, ki so jih ti zakrivili v Bosno, po razsodbi Mednarodnega sodišča za vojne zločine na področju Jugoslavije, je jasno, da se s takšnimi politiki ni moč nič dogovoriti, kaj šele doseči resen dogovor.

Borut Pahor

Rekli boste, kje pa je predsednik države Slovenije Borut Pahor, ki je vse to zakuhal. V svojem uradu pripravlja poslovilno kosilo za predsednike sosednjih držav in se pripravlja za prisego za nov petletni mandat.

Marjan Šarec

In rešitev? Nič! Počakajmo, morda bo odnose s Hrvati rešil »kamniški župan«, ko bo ta prišel na oblast. Namreč njemu najnovejše “strokovne” ankete N700 napovedujejo zmago na prihodnjih parlamentarnih volitvah, na katere bo, za razrešitev odprtih vprašanj s Hrvati zagotovo potrebno počakati/pripravil: J. Temlin

pogled na Piranski zaliv

Zadnja novica (STA) – Sestanek v Zagrebu prihodnji teden, kot poroča HRT bo to v torek 19. decembra, bo zadnja priložnost, da se še pred iztekom šestmesečnega roka doseže napredek glede izvajanja arbitražne razsodbe, je povedal premier Miro Cerar po srečanju s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem, ki je trajal približno dve uri. “V pričakovanjih ostajam realist,” je poudaril.
Na vprašanje, ali sestanek pomeni, da je dal hrvaški premier kakršno koli zagotovilo, da se bo pogovarjal o izvajanju arbitražne odločbe, je Cerar odgovoril, da ni pričakoval obljube, da se bodo uskladili o okviru izvršitve arbitražne odločbe, in da mu zadostuje zaveza, da bo to osrednja tema pogovora.

Če preboja prihodnji teden ne bo, postane Hrvaška po slovenskem tolmačenju po 29. decembru, ko se izteče šestmesečni rok, v katerem naj bi državi pripravili vse potrebno za izvajanje arbitražne odločbe, kršiteljica evropskega in mednarodnega prava.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s