Šolniki na ceste 14. februarja prihodnje leto; Pred tem Štruklju priporočamo

Štrajk šolnikov

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so s 37.186 glasovi izglasovali stavko, ki jo organizira sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture in bo 14. februarja prihodnje leto. Po besedah glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja bo to ena največjih stavk pri nas, zagotovo pa najštevilčnejša v javnem sektorju od osamosvojitve Slovenije.

Glasovanje o stavki se je zaključilo v sredo. Predsednica komisije za ugotavljanje rezultatov Petra Koritnik je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da so v roku prejeli zapisnike o glasovanju iz 707 zavodov, h glasovanju so jih pozvali v 767 zavodih.

Glasovanja se je po njenih navedbah udeležilo 39.469 (76 odstotkov) od 51.905 zaposlenih v zavodih, na katerih je organiziran Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Za stavko je glasovalo 94,2 odstotka tistih, ki so se udeležili glasovanja, 2283 oziroma 5,8 odstotka jih je glasovalo proti. Stavko so izglasovali v 683 zavodih, je še navedla Koritnikova.

Branimir Štrukelj

Štrukelj je napovedal, da se bo stavka 14. februarja začela z velikim shodom v Ljubljani, na posameznih zavodih pa bodo ostale stavkovne straže. S tem stavka ne bo končana, prekinjena bo tistega dne ob 22. uri in se bo prilagajala dogodkom za pogajalsko mizo. Torej se bo stavka lahko tudi obnovila, prav tako ni izključeno, da bi se razširila še na druge dele javnega sektorja, je pojasnil.

Po njegovih navedbah ni dvoma, da bodo osnovne in srednje šole 14. februarja zaprte, o tem, na kakšen način bodo stavkali v vrtcih, dijaških domovih in glasbenih šolah, pa se bodo še dogovorili.

Stavkovne zahteve so zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju od vrtcev do univerze, ustrezno ovrednotenje razredniškega dela in regres za letni dopust v letu 2018 v višini 1200 evrov bruto za vse zaposlene z minimalno ali nižjo osnovno plačo.

No, to je še en dokaz, da vladati v Sloveniji ni lahko. Vsak, ki dela v javnem sektorju, bi molzel državo, ob tem pa jo morajo delavci v realnem sektorju pitati, da toliko mleka, kot to zahtevajo tisti, ki živijo od državnega proračuna.

Osnova šola v vasi Genterovci

Morda bi v tem času glavni tajnik sindikata šolnikov Branimir Štrukelj lahko skočil v Prekmurje, v vas Genterovci – Osnovno šolo Genterovci in se pozanimal, koliko učiteljev uči tamkajšnje učence in koliko stane ta šola slovenske davkoplačevalce. Ko bo razmerje med številom učencev na tej šoli Štrukelj objavil, ga bomo tudi mi javno podprli ob njegovih shodih, da svojemu članstvu zagotovi, iz skupnega žaklja, več denarja./pripravil: J. Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s