Butalci v novi preobleki, posebej za »njih« in za nas…

Butalci_naslovnica

Da ne bo pometo, ne gre za sedanje Butalce ampak znamenito delo Butalci Frana Miličniškega, ki ga je Mladinska knjiga, postavila na knjižene police ob stoti obletnici prve izdaje BUTALCEV Frana Miličniškega (Fran Milčinski, slovenski pravnik, pisatelj in dramatik, * 3. december 1867, Lož, † 24. oktober, 1932, Ljubljana). Tokrat je založnik delo, ki je namenjeno širšemu krogu bralcev, tudi otrokom in mladostnikom oplemenitil s slikami ilustratorja Petra Škerlja in s posebnim spremnim besedilom Pavleta Učakarja. Vse pa pod taktirko  urednice Irene Matko Lukan.

20171214_120833 (1)

 

Kot je znano, so Butalci ostra satira  o delovanju slabo utečenega državnega aparata. Besedilo pa je zagotovo brezčasno, saj je uporabno tudi kljub pretečenim stotim letom od prvega izdaje tudi danes.

Kot je znano, je Fran Miličniški svojih pet zgodb o Butalcih prvič objavil v zbirki kratke proze – Tolovaj Mataj leta 1917.  Leta 2015 pa je izšla v zbirki Kondor integralna izdaja Butalcev.

Butalci 1

No, ti ki zdaj prihajajo pred bralce, pa so poglobljena in dodelana izdaja, kjer ilustrator Peter Škerlj predstavi Butalce v poglobljeni predstavitvi, tako, da bo ta knjiga lahko kar nekaj let osnova za spoznavanje pogledov (žal samo v obliki satire) o delovanju slabo utečenega državnega aparata.

Slovesnski politiki

 

Če smo nekoliko navihani bi lahko zapisali, da so ti Butalci opremljeni in objavljeni tako, da bi novo knjigo moral imeti za potrebe svoje namere ter dejanj vsak slovenski politik. No pa tudi državljani, ki si dovolijo, da se ob stoti obletnici prve izdaje BUTALCEV pri nas ni veliko spremenilo. No ja, dobili smo svojo državo, a vse ostalo je isto….

IMG_1412

 

Pa si poglejmo, kaj so tej novi podobi Butalcev povedali predstavniki založnika, urednica Irena Matko Lukan, pisec posebnega spremnega besedila Pavle Učakar in ilustrator Peter Škerl.

No, ob koncu dodajmo, da Butalci v novi preobleki obsegajo 168 stran, stanejo pa 29,99 evrov, torej ne preveč, da si knjige ne bi mogli ob svojih plačah privoščiti politiki, novodobni tajkuni – »Cefizelji« pa tudi prenekateri sedanji »Butalec«.

20171214_120652

Velja dodati še to, da je založba Mladinska knjiga minuli četrtek, 14. decembra, na knjižne police postavila tudi ilustrirano (ilustrirala Alenka Sotler) knjigo za mlade DROBTINE IZ MIŠJE DOLINE, avtorica Anja Štefe.

Pa MEDENE PRAVLJICE s CD Svetlane Makarovič, ki jih je ilustrirala Suzi Bricelj. No in še, zanimivo knjigo s 35 pesmimi z naslovom Šest let imam, o medvedku Puju za otroke, avtorice A. A. Milne, ki je v prepesnitvi Urše Vogrinc Javoršek končno na voljo tudi našim otrokom.

Da ne bo pomote, mi priporočamo vse, a Butalce še posebej, saj so del vseh nas kljub stoletnemu zamiku od prve izdaje, ko jih je za »pametne« Slovence spisal Fran Miličniški. /pripravila: Alenka T. Seme

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s