Plenković spet pripravljen na “konstruktiven dialog s Slovenijo«; In to je…?

Plenković

Hrvaški premier Andrej Plenković je na začetku današnje redne seje hrvaške vlade ponovil, da se junijska arbitražna razsodba o meji med Hrvaško in Slovenijo ne more uresničevati brez soglasja obeh držav. Pričakuje, da Slovenija ne bo izvajala enostranskih potez ter da se bosta državi izognili morebitnim incidentom.

Plenković je znova izrazil pripravljenost Hrvaške na “konstruktiven dialog s Slovenijo glede reševanja vprašanja meje”.

“V skladu z mednarodnim pravom arbitražne razsodbe, ki se ji Slovenija čuti zavezano, ni mogoče izvajati brez soglasja obeh strani. Zato pričakujem, da se bo Slovenija vzdržala od enostranskih potez, da bi se na ta način izognili kakršnimkoli morebitnim incidentom,” je dejal Plenković.

Potem ko prejšnji teden na srečanju Plenkovića z njegovim slovenskim kolegom Mirom Cerarjem v Zagrebu ni prišlo do dogovora o implementaciji arbitražne sodbe, je Slovenija napovedala, da bo 30. decembra začela z aktivnostmi za njeno izvajanje. Rok za pripravo implementacije bo potekel 29. decembra.

Dr. Miro Cerar, predsednik slovenske vlade

Premier Cerar je v sredo dobil podporo predsednikov države, DZ in DS, Boruta Pahorja, Milana Brgleza in Alojza Kovšca za implementacijo arbitražne sodbe. Ponovil je stališče, da je njena implementacija mednarodna obveznost Slovenije in Hrvaške in da “ni nekaj, o čemer bi se lahko odločali, ali bomo ali ne bomo, ampak to moramo udejanjiti”.

Hrvaški mediji te dni predvajajo Plenkovićevo izjavo, da bo 29. december za Hrvaško povsem navaden dan v mednarodno-pravnem smislu, kot je dejal tudi za 29. junij, ko je bila objavljena arbitražna sodba.

Ivica Maštruko nekdanji hrvaški veleposlanik v Sloveniji in dolgoletni diplomat

Nekdanji hrvaški veleposlanik v Sloveniji in dolgoletni diplomat Ivica Maštruko je danes ocenil, da bo arbitražna sodba temelj vsakega bodočega dogovora Hrvaške in Slovenije.

“Hrvaška se obnaša kot noj, ki tišči glavo v pesek. Ne glede na to, kaj mislimo, je odločitev sprejeta in obstaja. Ne razumem, zakaj Hrvaška ne sprejme arbitražne sodbe, s katero je zelo zadovoljna in je tudi Plenković povedal, da je v 90 odstotkih sprejemljiva,” je dejal Maštruko v pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1.

Maštruko meni, da obnašanje Hrvaške “ni logično” ter omenja možnost, da bi arbitražno sodbo “prepisali” in predstavili kot skupen dvostranski sporazum. Kot je dodal, verjetno obstaja dogovor med hrvaško in slovensko policijo, da se izogibajo incidentom.

Ob tem velja dodati še to, da je predsednik hrvaške vlade Plenković, ki res kaže svoj samopašni odnos do Slovenije, saj je tej ob slovenski jutrišnji nameravani uveljavitvi arbitražne razsodbe, preko slovenskega veleposlaništva dal vročiti posebno noto, s katero Slovenijo opozarja, da naj se izogiba enostranske uveljavite razsodbe. Ob tem pa namignil, da bo hrvaška policija varovala njihove ribiče, ki bodo lahko lovili, kot doslej do sredine Piranskega zaliva.  

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s