Slovenija bo danes začela z implementacijo arbitražne razsodbe

pregledna karta meje med Slovenijo in Hrvaško po razsodbi arbiratražnega sodišča

Danes, 30. decembra, to je natančno po šestih mesecih, ko je arbitražno sodišče objavilo razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško, bo Slovenija z današnjim dnem začela z njeno implementacijo.

Arbitražno sodišče je 29. junija – sedem let in pol po podpisu arbitražnega sporazuma med tedanjima premierjema Slovenije in Hrvaške Borutom Pahorjem in Jadranko Kosor – objavilo odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju.

Glede kopenske meje je sodišče ugotovilo, da sta državi doslej že določili prek 90 odstotkov meje. Na teh območjih sta državi določili, da mejo predstavljajo meje katastrskih občin, ki se ne prekrivajo. Temu načelu je sodišče večinoma sledilo tudi na več kot 20 spornih območjih.

pogled na Piranski zaliv

Na novo pa je sodišče določilo mejo na morju. Presodilo je, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo je tudi 2,5 navtične milje širok stik Slovenije z odprtim morjem.

Kot je znano Hrvaška razsodbo še naprej zavrača in je ne namerava izvajati.

Nič hudega. Pomembno je, da ima Slovenija dokončno ima mejo s Hrvaško in, da tam, kjer lahko to implementira, stori sama. Tam, kjer pa ni to mogoče brez Hrvaške pa se počaka, ko se bodo pravni procesi uveljavitve izpeljali do konca.

Slovenija, kot članica EU, ki ravna po mednarodnih in evropskih pravilih lahko tudi počaka, saj je zdaj vsaj jasno, kje je evropska schengenska meja.

schengensko območje

Leave a Reply