Današnji 2. januar praznik in dela prost dan, a le za izbrance

nakupovanje_2

V Sloveniji je, vsaj uradno, današnji 2. januar praznik in dela prost dan. Da so izbranci danes prosti je pred letom dni, in sicer, če smo natančni tik pred iztekom leta 2016 slovenski zakonodajalec, se ve, a je to DZ odločil, da  bo 2. januar vrnil na seznam dela prostih dni.

Takrat so poslanci takšno svojo odločitev podkrepili argumenti, da je bil, 2. januar ukinjen le zaradi varčevalnih ukrepov, kar pa ti, po njihovem niso več potrebni, so si sebi in večini javnim uslužbencem privoščili po novoletni dodatni dan dopusta.

Rekli boste, saj je državni prazni, torej to velja za vse. Res je! A če požrešni trgovci ne bi izkoristili svoje pravice in se odločili, da je vredno pobrati še nekaj denarja ljudstvi, in sicer tistega, ki ga niso zapravili pred novim letom.

Tako lahko mirno zapišemo, da kaže, da so trgovci prepričani, da je prejšnji, ukinjeni zakon za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012, ki je 2. januar ukinil kot dela prost dan, ki naj bi to prispevalo k višji produktivnosti oziroma višjemu bruto domačemu proizvodu, še vedno v veljavi. No res pa je, da to pravico daje drug zakon, ki pa ga poslanci, ko so sebi in javnim uslužbencem, no tudi nekaterim v drugih podjetjih, da ima ti prost dan, pozabili, da imajo trgovci svoja »pravila«.

nakupovanje

Drugi januar je kot podaljšek novoletnega praznovanja praznik v redkih državah po Evropi: v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini, Romuniji in na Škotskem ga imajo. V večini evropskih držav je to delovni dan, so pa prebivalci v številnih državah za razliko od Slovenije prosti 6. januarja, na dan svetih treh kraljev.

Naj končamo, današnji 2. januar je res praznik in dela prost dan, a le za izbrance. Da imamo prav se lahko prepričate tako, da skočite do velikih nakupovalnih središč po vsej Sloveniji./LN/

nakupovanje_1

Leave a Reply