Hrvaški ribiči “lahko” lovijo do polovice Piranskega zaliva, “nezakonite” kazni Slovenije jim bo poravnala hrvaška država

Piranski zaliv_meja_vir časopis Delo

S pristopom Slovenije, da bo ta od 30. decembra 2017 dalje, ko je stopila v aktivno veljavo arbitražna razsodba o meji med Slovenijo in Hrvaško, uveljavlja svoje pravice nad delom Piranskega zaliva, ki ji v razsodbi pripada, in bo opredelila vsak prihod hrvaškega ribiškega čolna kot kršitev, za kar bo hrvaškim ribičem izrekala kazni, ter zabeležila vsak prihod v slovensko morje s strani njihove policije ter istega zabeležila, kot incident se je sinoči oglasila hrvaška vlada preko kmetijskega ministra Tomislava Tolušića. Ta je ribiče na ministrstvu za kmetijstvo v Zagrebu zagotovil, da bodo hrvaške inštitucije zaščitile njihove dosedanje pravice ribolova v Piranskem zalivu, je po srečanju novinarjem povedal predsednik ribiškega ceha Istrske županije Robert Momić.

Tomislav Tolušić hrvaški kmetijski minister
Ribiči so tudi zadovoljni po sestanku za HTV povedali, da jim je hrvaška vlada dala trdna zagotovila, da ribiči ne bodo trpeli posledic zaradi morebitnih slovenskih kazni. Kot kaže, so bili na ministrstvu za kmetijstvo v Zagrebu tako prepričljivi, da se hrvaški ribiči po sinočnjih pogovorih ne bojijo več slovenskih kazni, ter napovedali, da bo s svojimi kolegi in v spremstvu hrvaške policije ribe spet lovili, kot so jih  doslej, to pa je do polovice Piranskega zaliva.

Ribiška ladja
Torej je to še en dokaz, da si Hrvaška jemlje pravico, kršiti arbitražno odločitven z mednarodno pravno veljavo, celo več svoje ribiče bodri, da jo kršijo. Pred tem je predsednik hrvaške vlade Adrej Plenković na seji vlade jasno dal vedeti, da Hrvaška “niti za milimeter” ne bo spreminjala svojega stališča Sodeč po tem jasno, da si Hrvati lastijo polovico Piranskega zaliva. Plenković se z ribiči ni sestal, ker je imel posebne opravke, in sicer ogled moške smučarske tekme za svetovni pokal, ki potekala na Slemenu pri Zagrebu.
No zato pa je bil bolj “deloven” kmetijski minister Tomislav Tolušić, ki je po srečanju z ribiči še enkrat poudaril, da bo Hrvaška zaščitila svoje ribiče v Savudriji, ker so “jamstvo suverenosti”. Poudaril je, da imajo tudi vse informacije o premikih slovenskih plovil v Piranskem zalivu kot tudi vse, kar je potrebno za sprožitev postopka proti slovenski strani, če bo Slovenija vztrajala pri enostranskih odločitvah. Ponovil je, da si Hrvaška želi prijateljsko komunikacijo in dialog s Slovenijo a s pogojem, da imajo oni prav in, da bo tako kot pravijo Hrvati, dodajamo mi, kot razlago njegovega pogleda.

In kaj delajo organi Slovenije?
Od 30. decembra do 2. januarja je slovenska policija sicer obravnavala sedem vplutij hrvaških ribiških plovil in deset vplutij hrvaških varnostnih organov. V sredo, 3. januarja 2018, je po poročanju medijev ribe v Piranskem zalivu lovil le en hrvaški ribič v spremstvu dveh hrvaških policijskih čolnov, ki so ga obravnavali slovenski policisti in ribiški inšpektor.
Prekrški s področja nedovoljenega ribolova v slovenskem morju medtem niso v pristojnosti policije, temveč inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, ki deluje v okviru ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Konkretno je za to odgovoren ribiški inšpektor, ki je običajno prisoten na policijskem plovilu.
Imajo pa hrvaški ribiči možnost pridobiti posebne dovolilnice in legalno loviti v slovenskih vodah.
Slovenija jim je namreč v skladu z evropsko zakonodajo omogočila dostop do svojega teritorialnega morja tudi po uveljavitvi arbitražne razsodbe – s spremembo zakona o morskem ribištvu ter sprejemom uredbe, ki določa točen postopek uveljavljanja te pravice za hrvaške ribiče, pojasnjujejo na spletni strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Imetnik dovoljenja za gospodarski ribolov iz Hrvaške, ki želi pridobiti pravico do izvajanja ribolova v slovenskem teritorialnem morju, mora na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oddati vlogo za posebno dovoljenje, in sicer od 1. novembra dalje za naslednje koledarsko leto.
Ministrstvo vloge obravnava glede na časovno zaporedje njihovega prispetja, a le do obsega, določenega v relevantni uredbi EU – to pomeni do skupaj 25 ribiških plovil (vključno s petimi plovili, opremljenimi z vlečnimi mrežami) s skupnim ulovom do 100 ton rib letno.
Obenem so na slovenskem ministrstvu izrazili pričakovanje, da bo evropsko zakonodajo in zaveze iz pristopne pogodbe uveljavila tudi Hrvaška in v enakem obsegu omogočila ribolov slovenskim ribičem. Objavili pa so tudi kontakt odvetniške pisarne, kamor se lahko obrnejo ribiči v primeru, da bi imeli v morju, ki je pod suverenostjo Slovenije, težave s hrvaškimi organi.
No in še slovenska politika!

Karel Erjavec slovenski zunanji minister
Na tradicionalnem letnem posvetu slovenske diplomacije je zunanji minister Karl Erjavec je ta povedal: “Slovenija podpira dialog s Hrvaško, vendar o implementaciji arbitražne razsodbe, ne pa da bi risali mejo na novo,” ob tem je izrazil pričakovanje, da bo to na svoji prvi uradni poti v Bruselj sogovornikom pojasnil tudi predsednik republike Borut Pahor.
Predsednik Borut Pahor, ki je bil “nosilec” arbitražnega postopka s Hrvaško, ko je še bil predsednik vlade, ki je zdaj na položaju predsednika države brez posebnih pooblastil, poudaril, da od Hrvaške pričakuje izpolnitev arbitražne razsodbe.

DSC_0436
Opozoril je, da je bil arbitražni sporazum že kompromis, srednja pot med interesi in pričakovanji obeh držav. “Hrvaški je zagotovil članstvo v Evropski uniji, Sloveniji pa hrvaško spoštovanje odločitve arbitražnega tribunala v zvezi z mejo na kopnem in na morju. Zato ima Slovenija vso pravno, politično in moralno pravico pričakovati, da bo tudi Hrvaška izpolnila svoj del obveznosti iz te mednarodne pogodbe, da bo torej spoštovala odločitev arbitražnega tribunala,” je še dejal Pahor.
No, zunanji minister Karel Erjavec pa je v uvodu v  opredeljenem pogledu dodal, da Hrvaška ne bo postala članica schengenskega območja in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), dokler ne bo spoštovala mednarodnega in evropskega prava, se pravi, dokler ne bo uresničila arbitražne razsodbe o meji. Pri tem bo ostalo, “dokler bo on v vladi”, ne glede na to, kaj se bo zgodilo na letos predvidenih državnozborskih volitvah.

In še nekaj balkanske retorike iz Hrvaške…

pogled na Piranski zaliv

Ribiči – “Od danes zvečer bomo ribiči mirno spali,” je novinarjem dejal Daniele Kolec iz združenja hrvaških ribičev Mare Croaticum. Pojasnil je, da ribiči lahko opravljajo svoje običajno delo še naprej in se jim ni treba ničesar bati, ker za njimi stoji hrvaška država.

Andrej Plenković
Vojni veteran za zasebno Piranskega zaliva – Hrvaški veterani, akter je Petar Janjić, sporočajo svojemu predsedniku vlade Plenkoviću, če stvari ne uredi, da bodo njihovi ribiči lahko lovili do polovice Piranskega zaliva bodo s stotimi ribiškimi ladjami zasedli Piranski zaliv, in tako izrazili svoje domoljubno stališče, da mora meja med Hrvaško in Sloveniji ostati v sredi Piranskega zaliva.

Ruža Tomašić predlaga osvojitev polovice Piranskega zaliva kar z vojsko_vir_Jutrnji list
Poziv hrvaške evropske poslanke Ruže Tomašić – Še bolj neposredna pri razreševanju vprašanja Piranskega zaliva je bila hrvaška evropska poslanka Ruža Tomašić, članica Hrvaške konservativne stranke (v Evropski parlament je prišla s pomočjo volivcev HDZ in svojih skrajnežev), ki zahteva, da mora Hrvaška v Piranski zaliv zaradi spora s Slovenijo poslati vojsko.

zgradna Evropske komisije

No kaj na to porečeta EU in Evropska komisija – Oglasila se je tudi Evropska komisija, 3. januarja, ki je preko svoje tiskovne predstavnice Mine Andreeve pozvala Slovenijo in Hrvaško naj nadaljujeta dialog in se izogibata dejanj, ki bi škodila dvostranskim pogovorom. V Bruslju so ob tem ponovili, da so pripravljeni pomagati pri implementaciji razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je še povedala bruseljska birokratka. No tako se v reševanje vse bolj vročega odnosa med Slovenijo in Hrvaško “vključuje” EU in Evropska unija, ki je bila akterka arbitražnega pristopa. Zdaj pa se dela neumno in govoriči o dialogu.

pregledna karta meje med Slovenijo in Hrvaško po razsodbi arbiratražnega sodišča
Iz vsega navedenega sledi, da bodo hrvaški ribiči res “lahko” lovi do polovice Piranskega zaliva, saj jim to “omogoča” članica EU, ki to sploh ne bi še smela biti, saj ne upošteva ne mednarodne norme, kaj šele pravil Evropske unije./pripravi: J. Temlin/

schengensko območje

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s