Še en dokaz, da se Hrvaška balkansko spreneveda

predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker

Ob ponedeljkovem srečanju predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem, ki je izjavil, da je arbitražna odločitev dejstvo in bi njegova neizpeljana izvedba lahko škodovala širitvi EU na Balkan, se je oglasila hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić.

Marija Pejčinović Burić

Zanimivo je Burićeva pozdravila izjavo predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem, a ob tem dodala, da je Juncker  povedal, da je spor o meji predvsem dvostransko vprašanje.

Čeprav je Burićeva načitana gospa jo kot kaže nekoliko »daje sluh«, saj je Juncker v ponedeljek pred pogovorom s Pahorjem v Bruslju dejal, da vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško ni le dvostranski problem, temveč je to problem, ki vpliva na celotno EU in na evropsko prihodnost Zahodnega Balkana.

Borut Pahor

Še  več, Pejčinović Burićeva je ocenila, da je Juncker “dosleden pri stališču, da gre za dvostransko vprašanje med dvema članicama EU”. Kot je dodala v pogovoru za hrvaško tiskovno agencijo Hino, je Junckerjeva izjava v skladu s prejšnjimi izjavami Evropske komisije o podpori pogovorom in dialogu med Hrvaško in Slovenijo.

Vodja hrvaške diplomacije je poudarila, da Evropska komisija obenem opozarja na nesprejemljivost enostranskih ukrepov, za kar si prizadeva tudi Hrvaška.

Prav tako je Pejčinović Burićeva prejšnji teden izjavila, da je potrebno več prožnosti v stališčih obeh držav ter da je arbitražna razsodba “dobra podlaga za kompromisno rešitev”, ki jo je hrvaška stran v obliki protokola predlagala na srečanju Plenkovića in njegovega slovenskega kolega Mira Cerarja v Zagrebu decembra lani.

Andrej Plenković

Kot pravijo viri v Zagrebu je tudi Plenković v zadnjem času večkrat dejal, da sta državi bližje končni rešitvi, kot se zdi. Ob tem je izpostavil, da si Hrvaška želi urediti spor s Slovenijo v skladu z mednarodnim pravom.

No, to je še en dokaz, da se Hrvaška spreneveda, predvsem pa da misli, da bo s svojimi balkanskimi igrami dosegla še eno zmago proti Sloveniji. Dejstvo pa je, da bi vsakršen odstop od arbitražne razsodbe tistega politika, ki bi to sprejel, potrebno razglasiti za narodnega izdajalca.

Dr. Miro Cerar, predsednik slovenske vlade

Ne gre za prihajajoče volitve v Sloveniji, na katere se sklicujejo nedosledni in več kot pokvarjeni hrvaški politiki, ampak gre zato, da je arbitražna razsodba minimum minimuma, ki ga sme, kdor koli bo vodil Slovenijo,  sprejeti.

Gre namreč zato, da je arbitražna razsodba za Slovenijo slaba, a se je bo treba držati, če želimo ostati verodostojni, kar hrvaški politiki zagotovo niso./LN/

Zemljevid Slovenije s spornimi točkami z Hrvaško

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s