Slovenska bakla v Mojstrani!

SPORT

Slovenska olimpijska bakla je po torkovem prižigu v Ljubljani začela svojo pot po Sloveniji. Včeraj so jo kot prvi pričakali v Mojstrani, ki je poznana po zelo velikem številu olimpijcev. Med nosilci bakle sta bila dobitnika olimpijske medalje Jure Košir in Alenka Dovžan, ki sta izpostavila pomen olimpizma in zaželela srečo letošnjim olimpijcem.

Po tem, ko je natanko mesec dni pred pričetkom zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji Olimpijski komite Slovenije v torek prižgal slovensko olimpijsko baklo, je ta danes pričela svojo pot po Sloveniji, in sicer z vlakom od Ljubljane do Jesenic, nato pa naprej proti Mojstrani, kjer so jo sprejeli številni domačini in tudi obiskovalci od drugod.

Kranjskogorski župan Janez Hrovat, ki bo letos na olimpijskih igrah še posebej navijal za svojo hčer Meto, ki se je že uvrstila v olimpijsko reprezentanco v alpskem smučanju, je vesel, da se je bakla najprej ustavila v Mojstrani, majhni vasi, ki je skupaj z Dovjem dala že 21 olimpijcev, kar je več kot katerikoli drug slovenski kraj.

slovenskabakla potuje po Sloveniji sinočnja postojanka je bila olimpijska Mojstrana_1

Baklo je iz prestolnice ponesel nekdanji olimpijec, vodja navijaškega letala v Pyeongchangu in zastavonoša na zadnjih olimpijskih igrah v Sočiju Tomaž Razingar, ki bo spremljal baklo po vsej državi. Nad današnjim sprejemom v Mojstrani je bil navdušen, saj so obiskovalci napolnili park olimpijcev, ki so ga v čast številnim olimpijcem iz Mojstrane in Dovjega odprli jeseni 2016.

“S slovensko olimpijsko baklo smo startali z upanjem, da si nas bo prišlo pogledati čim več ljudi in odziv v Mojstrani je bil fenomenalen. Zato mislim, da naše športnike čaka veliko podpore,” je izpostavil Razingar. Na prizorišču je bilo zlasti veliko otrok, ki so sodelovali tudi v kulturnem programu in slovenskim tekmovalcem na prihajajočih olimpijskih igrah zaželeli srečne, vesele, zabavne in uspešne olimpijske igre.

 

Obljubili so jim, da bodo za njih navijali tako glasno, da jih bodo slišali vse do Južne Koreje. Ob tem ko sicer upajo na kar najboljše rezultate in morda tudi na kakšno medaljo, pa vsem olimpijcem sporočajo, da so že sedaj ponosni nanje in na ves trud, ki so ga vložili v rezultate, ki so jih popeljali do uvrstitve na olimpijske igre.

“Sodelovati na olimpijskih igrah je nekaj nepozabnega,” je poudarila Mara Rekar, ki je tekla na smučeh na olimpijskih igrah daljnega leta 1956 v Cortini d’Ampezzo. Želi si, da bi na letošnjih igrah vsaj enemu od naših športnikov uspelo priti do medalje, čeprav se zaveda, da bo to zelo težko.

Dovžanova želi vsem udeležencem, da bi bili sproščeni in bi dali vse od sebe ter bi bili zadovoljni z rezultatom. “Zdi se mi, da pri nas v Sloveniji zelo radi obremenjujemo športnike, kar ni prav, saj so si prigarali olimpijsko normo in si zaslužili nastop,” je poudarila in dodala, da medalja ni edino merilo uspeha, saj imajo olimpijske igre veliko večji pomen.

slovenskabakla potuje po Sloveniji sinočnja postojanka je bila olimpijska Mojstrana_2

“Celotna ideja olimpizma je nekaj enkratnega in je za vsakega športnika uresničitev sanj,” je izpostavil tudi Jure Košir, ki je nastopil na kar štirih olimpijskih igrah, prav vsakega svojega nastopa na njih pa se še vedno dobro spominja. “To ne gre nikoli v pozabo,” je izpostavil Košir, ki je baklo prinesel na prizorišče današnje prireditve.

slovenskabakla potuje po Sloveniji sinočnja postojanka je bila olimpijska Mojstrana

Ob zaključku prireditve so baklo predali dalje. V četrtek jo bodo sprejeli na Jesenicah, v petek v Tržiču. Nato pa bo obiskala še Celje, Velenje, Maribor in Črno na Koroškem ter se vrnila v Ljubljano, kjer jo bodo na uradni predstavitvi olimpijske reprezentance predali olimpijcem./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s