Zahtevek za odpoved »mirovnega« shoda hrvaškega vojnega veterana v Piranskem zalivu

 

pogled na Piranski zaliv

Glede na to, da država hrvaška ne bo izpeljala načrtovanega »mirovnega shoda« svojih ribiških čolnov v Piranskem zalivu kot protest, da je njihov le v 18 odstotkov, s tem javnim pozivom od nje zahtevamo povračilo za priprave poročanja o tem odpovedanem »evropskem« dogodku.

Petar Janjić Tronblon_hrvaški časopis

 

Ko je znano je “mirovni shod« v Piranskem zalivu želel organizirati hrvaški vojni veteran Petar Janjić imenovan Troblon, in sicer zato, ker se hrvaška vlada z Andrejem Plenkovićem na čelu ni ustrezno odzvala na implementacijo arbitražne razsodbe, ki jo je Slovenija začela uveljavljati s 30. decembrom 2017.

Znano je tudi, da vukovarski veteran Petar Janjić z vzdevkom Tromblon naprej dal Plenkoviću 72 urni ultimat, da se »loti« Slovencev, če ne bo z več kot sto ribiškimi čolni vplul v Piranski zaliv in dokaz, kdo je »pravi lastnik« Piranskega zaliva.

predsenica hrvaške Kolinda Kitarović

Ker se Plenković, kot je že v njegovi navadi ni ustrezno odzval, se je hrvaški vojni veteran nekoliko »preračunal« in napovedal, da bo shod izpeljal 3. februarja, in sicer v spremstvu predstavnikov veteranskih združenj, hrvaških ribičev in predstavnikov civilnih društev iz hrvaške in tudi iz Slovenije. A je ob tem dodal, da bodo morali udeleženci za ta »izlet« v Piranski zaliv prispevati 50 kun na udeleženca (to pomeni 6.72 evrov).

A ker se namera ne prav “glatkega” hrvaškega vojnega veterana Janjićana ni iztekla po njegovih načrtih, saj za njegovo regato ni bilo dovolj zainteresiranih, moramo zdaj odreagirati mi – člani Ljubljanskih novic.

Da pojasnimo zakaj! Ta Janjićeva nesposobnost in hrvaška neorganiziranost nam je namreč povzročila materialno škodo. In sicer zato, ker smo se tudi mi pripravljali, da bi poročali našim bralcem o tem hrvaškem »osvajalskem« shodu našega Piranskega zaliva in imeli na ta račun izdatke.

Andrej Plenković

Ker je kot kaže hrvaška vlada prepovedala Janjićev shod smo se odločili, da bomo svoj zahtevek za vložene priprave naslovili kar na hrvaško državo. Utemeljiv, in sicer zato, saj ta temu nameravanemu Janjićevemu shodu ni nasprotovala, kar velja tako za hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića, kot predsednico Hrvaške Kolinda Kitarović, ki celo, kot so poročali nekateri hrvaški mediji, ni imela nič proti tovrstni Janjićevi »akciji«.

In kakšen je naš zahtevek?

plavutke očala odušnik

Prvič, nabavili smo ustrezno plavalno opremo in si nameravali izposoditi čoln, da bi lahko poročali iz te hrvaške regate »miru« in ponovnega prisvajanja Piranskega zaliva z hrvaške strani s pomočjo akcije hrvaškega vojnega veterana. Še več, v menjalnici smo zamenjali naše težko prislužene evre in nabavili 50 kun, ker  smo menili, da je treba sodelovati in našemu bralstvu neposredno iz kraja dogodka poročati o še eni hrvaški neumnosti.

hrvaški bankovec za 50 kun

Pa tudi zato, če bi bilo tako, kot je napovedoval Janjić, da je za regato »miru« zainteresiranih več kot 300 oseb s Hrvaške in, da pričakuje pa tudi »prijatelje« iz Slovenije, kam jih bodo namestili v svojem delu 18 odstotkov Piranskega zaliva, ki jim ga je neopravičeno dodelilo arbitražno sodišče. A ker v Sloveniji spoštujemo mednarodne razsodbe, je pač tako.

stari čoln

A glej ga zlomka. Ko smo se res temeljito pripravili na “obisk” hrvaške “mirovne” regate hrvaškega vukovarskega posebneža v naš Piranski zaliv, smo dobili sporočilo, da najavljena regata odpade, ker je premalo prijav.

Glede nato, da pa smo mi vložili v dobri nameri kar nekaj denarja za udeležbo na načrtovanem »mirovnem shodu« zahtevamo, da nam Hrvaška država, ki ni pravočasno jasno izrazila svojega mnenja povrne denar, ki smo ga vložili za nakup plavutk 15 evrov, maske in ustnika 12 evrov, 150 evrov za izposojo čolna, da bi lahko naše bralstvo spoznalo dejanja in organiziranost 28. članice Evropske unije.

sodniško kladivo

Kdo nas bo na hrvaškem sodišču zastopal, se še nismo odločili, a bomo o tem, kako teče postopek na njihovem sodišču, zagotovo poročali. Žal pa vam ne znamo napovedati, čez koliko deset let bo postopek stekel, ker je znano, da ko gre slovenske vložene sodbe proti hrvaški, to traja na njihovih sodiščih desetletja./pripravil: J. Temlin  

 

hrvaški ribiški čolni

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s