Slovenija hrvaškim ribičem omogoča, za naše od Hrvaške le pričakuje

pogled na Piranski zaliv

To je dobesedna objava, ki jo je objavilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na svoji spletni strani, in sicer zapis pravi: »Slovenija je uveljavila evropsko zakonodajo in hrvaškim ribičem omogočila dostop do svojega teritorialnega morja tudi po uveljavitvi arbitražne razsodbe, in sicer s spremembo zakona o morskem ribištvu ter sprejemom uredbe št. 76/2017, ki predvideva nacionalni postopek uveljavljanja te pravice za hrvaške ribiče v slovenskem teritorialnem morju.

hrvaški ribiški čolni

Imetnik dovoljenja za gospodarski ribolov, ki prihaja iz Hrvaške in želi pridobiti pravico do izvajanja ribolova v slovenskem teritorialnem morju, mora v skladu s tem postopkom na Ministrstvo RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oddati vlogo za posebno dovoljenje, in sicer od 1. novembra dalje za naslednje koledarsko leto. Ministrstvo vloge obravnava glede na časovno zaporedje prispelih popolnih vlog za ribiška plovila, vendar le do obsega, določenega v Uredbi 1380/2013/EU: do skupaj 25 plovil, kar vključuje tudi 5 ribiških plovil, opremljenih z vlečnimi mrežami. Dovoljenja, ki jih za posamezno koledarsko leto izda pristojno ministrstvo za posamezno ribiško plovilo iz Republike Hrvaške, veljajo le do obsega, določenega v Uredbi 1380/2013/EU, tj. do največ 100 ton rib letno skupaj za vsa ribiška plovila, ki jim je bilo izdano ustrezno dovoljenje. Pričakujemo, da bo evropsko zakonodajo in zaveze iz pristopne pogodbe uveljavila tudi Hrvaška in v enakem obsegu omogočila ribolov slovenskim ribičem na območju kot je določeno v Uredbi 1380/2013/EU. V skladu z Uredbo o načinu izvedbe in financiranja pravne pomoči ribičem (Uradni list RS, št.: 76/17) objavljamo kontaktne podatke odvetniške pisarne:

– elektronski naslov: odvjetnik.senjak@gmail.com (mora biti pa res odličen odvetnik, ki še svoje domene nima)

– telefonska številka: +385 98 367 666

Na ta dva kontakta se lahko obrnejo ribiči v primeru, če bi pri izvajanju ribolova v morju, ki je pod suverenostjo Republike Slovenije, poskušali organi Republike Hrvaške zoper njih uvesti prekrškovni ali kazenski postopek«.

stari čoln

K tej objavi, ki jo že komutirajo hrvaški mediji spet po svoje, velja dodati tudi z naše strani: Če bi bila arbitražna razsodba uveljavljena in sprejeta s strani obeh držav, torej Slovenije in Hrvaške, bi uredba št. 76/2017 imela ustrezen učinek. Ker pa vemo, da Hrvaška brez te uredbe mirno lovi v naši teritorialnih vodah kljub razsodbi ima v njem celo skolščišče v našem delu mora za katerega lastnik istega Sloveniji ne plačuje nikakršnih nadomestil. Torej je tako splošno opredeljene uredbe s slovenske strani nekonsistentno in nerazumljivo.

Namreč Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na svoji spletni strani zapiše, da HRVATI lahko lovijo, naši ribiči pa, če bo pogodbo uveljavila tudi Hrvaška. Logično je, da bi s sprejetjem te uredbe hrvaški ribiči sprejeli arbitražno razsodbo, kar pa nič ne pomeni, saj oni niso glede arbitražne razsodbe stranka v postopku.

Če bi bili hrvaški ribiči pametni bi to storili, saj s tem Hrvaška ne bi priznala arbitražne razsodbe. Res čudna politika, da se neka država pogovarja o meddržavnih neizpolnjenih odnosih s državljani druge državljane in ne državo. 

Ribiška ladja

Iz navedene objave s spremembo zakona o morskem ribištvu ter sprejemom uredbe št. 76/2017 delamo spet po znanem pristopu popuščamo Hrvatom za svoje ribiče pa nimamo zagotovil, da jih bo nasprotna stran uveljavila. Slovenski politiki bodo trdili, da gre za evropsko uredbo, a se ve, da se Hrvati požvižgajo nanjo, naši politični cepci pa verjamejo, da se bo kaj na ta način premaknilo.

To je pristop politikov Slovenije – Slovenija hrvaškim ribičem omogoča, za naše od Hrvaške le pričakuje. Ob vseh navedbah zakona o morskem ribištvu ter sprejemom uredbe št. 76/2017 to kaže, da naši politiki spet delajo škodo lastni državi. Prav je, da naši ribiči mirno lovijo do polovice Piranskega zaliva, ker tu ne potrebujejo ne države in ne njenih nesposobnih institucij./NJ/JT

Ribe

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s