24. januarja nam sindikati javnega sektorja pripravljajo “dela prost dan”

ucitelji_stavka

Kot napovedujejo sindikati javnega sektorja, je za 24. januar stavko doslej napovedalo 16 sindikatov. Na dan stavke z napovedanim protestnim shodom pred vladno stavbo, kar naj bi podprlo 22 sindikatov javnega sektorja iz dejavnosti državne uprave, vzgoje in izobraževanja, zdravstva, kulture, okolja, obrambe, socialnega varstva, socialnega zavarovanja, pravosodja in poklicnega gasilstva.

Od vlade sindikati zahtevajo ustrezno ovrednotenje dela v okviru enotnega plačnega sistema, upoštevajoč načelo enakega plačila za primerljivo delo in odpravo še preostalih varčevalnih ukrepov, ki so bili uveljavljeni v času krize.

stavka učiteljev _arhivska fotografija

 

Prav! A treba je vedeti, da bi to davkoplačevalcem na letni ravni izpraznilo žepe, če držijo navedbe ministrice za finance Mateje Vraničar Erman, in sicer v višini 990 milijonov evrov oz. skoraj milijarde, kolikor okvirno trenutno znašajo, kar pa državno blagajno niso obvladljive.

A to sindikate javnega (22 sindikatov) iz dejavnosti državne uprave, vzgoje in izobraževanja, zdravstva, kulture, okolja, obrambe, socialnega varstva, socialnega zavarovanja, pravosodja in poklicnega gasilstva ne prepriča, saj trdijo, da imajo pravico do plač za primerljivo delo in odpravo še preostalih varčevalnih ukrepov, ki so bili uveljavljeni v času krize.

No in kaj ima naslov skupnega z navedbami v tej objavi? Prvič to, če bo vlada popustila javnemu sektorju, bo nastal še večji razkorak plač med delavci javnega sektorja in realnim sektorjem.

na upravni enoti

Prav! A zastavlja se vprašanje, če se jim poveča plača, kaj se bo spremenilo? Kdo je tisti, ki zagotavlja, da se bo kaj spremenilo.  Državljane zanima, ali bodo “opravljalci” javnih služb, ki zdaj izsiljujejo preko vlade, a mi kot davkoplačevalci to plačujemo, kaj bi se, spremenilo, če bi jim plače povečali.

Na primer! Trdimo, da vsaj 50 odstotkov delavcev v šolstvu ni primerno usposobljeno za izobraževanje kadrov, kot to narekujejo novi pogoji informatizacije izobraževanja. Da se ve, tudi, če bi jim za to zagotovili potrebni denar, za uporabo novih tehnologij, teh ne bi znali uporabljati in prenašati na otroke, ki jih vzgajajo za prihodnje pristope razvoja družbe, ker jih preprosto pač ne obvladajo.

Sindikati javnega sektorja iz pogajalske skupine ki jo vodi Jakob Počivavšek

Čakalne vrste v zdravstvu so drugi dokaz! Če bi danes postavili pred zdravstvo neomejeno količino denarja s takšno organiziranostjo, kot je zdaj, oni niso v stanju urediti zdravstvenega sistema. Navedeno ne velja za samo za šolnike in zdravstvo. To velja za celotni javni sektor, ki je milo rečeno neustrezno usposobljen in organiziran. Če nimamo prav, naj se primerjajo z razvitimi državami, na primer Avstrijo, in postalo jim bo jasno, kje so.

Torej! Napovedana stavka 24. januarja je le eden od političnih manevrov, kako preplašiti nesposobne politike, ki vodijo to državo, predvsem pa postaviti davkoplačevalce pred dejstvo, da so oni edini in zveličavni za delovanje države.

delavec

Naj zaključimo! 24. januarja nam sindikati pripravljajo “del prost dan”, torej dan, ko bomo deležni njihovih groženj, kaj ne bodo storili za nas, če jim vlada, ne dvigne plače. Vlada pa bo nato popustila, rekoč, da je stanje pač takšno (gre za čas pred volitvami) in da je zato morala pristati na to, in sicer zaradi nas.

Boris KOPRIVNIKAR minister za javno upravo

A v bistvu zaradi sebe, da si bi lahko nesposobni politiki, ki ne zanjo vodi državo spet zagotovijo podporo javnega sektorja, ki je tako močan (glede na število), da je njihova izvolitev pomembnejša od tistih, ki plačujemo tako prve kot druge.

In kaj narediti? Nič! Enako, kot sindikati mora tudi ljudstvo enkrat jasno povedati svoje, in sicer, da ima dovolj izsiljevanja prvih in nesposobnost drugih. Da se ve, mislimo na politike, ki vodijo to državo./LN/JT

stavka napis

In še nekaj podatkov, ki jih je vredno videti, in sicer preden nekdo želi začeti komentirati ta pogled. Res pa je, da ima vsak pravico do tega.

Analiza zaposlenosti in plač v javnem sektorju/Vir: MJU

Število zaposlenih v javnem sektorju/Vir: Ajpes

Plače v javnem sektorju/Vir: Ajpes

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s