Na Ajpesu odslej register dejanskih lastnikov

 

poslovnež

Na Ajpesu bo od danes na voljo vpogled v register dejanskih lastnikov, saj se je iztekel rok, do katerega so morale pravne osebe vanj vpisati podatke. Do četrtka opoldne je to storila slaba polovica od skupno 83.000 zavezancev. Urad za preprečevanje pranja denarja, ki izvaja nadzor, pričakuje, da bodo vsi zavezanci izpolnili obveznosti.

Vzpostavitev registra temelji na zakonu o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, ki je začel veljati sredi lanskega novembra. Register dejanskih lastnikov oz. fizičnih oseb, ki so končni lastnik podjetja, vzpostavlja in ga bo vodil Ajpes, nadzor pa je v pristojnosti urada za preprečevanje pranja denarja.

Internet_telefon_TV

Ajpes je aplikacijo za vpis podatkov zagnal 11. decembra. Dejanske lastnike morajo v register vpisati pravne osebe, ki so vpisane v Poslovni register Slovenije, ter tuji skladi, tuje ustanove ali podobni subjekti tujega prava, ki jim pri poslovanju nastanejo davčne obveznosti v Sloveniji. Do četrtka opoldne je po navedbah Ajpesa podatke v register vpisalo približno 37.000 subjektov.

 

Javni iskalnik v registru, ki naj bi pripomogel k zagotavljanju transparentnosti lastniških struktur in onemogočal zlorabe za pranje denarja in financiranje terorizma, bo Ajpes odprl danes, predvidoma v dopoldanskem času. V njem bodo javni podatki o dejanskih lastnikih, razen podatkov o datumu rojstva, davčni številki in državljanstvu. Vsi podatki pa bodo dostopni nadzornikom in organom pregona kaznivih dejanj./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s