V podporo varnejši vožnji

prometna nesreča motorist

To je prometni posnetek iz Ljubljane, s katerim smo želeli opozoriti vse voznike, da je pomembno voziti po predpisih. Drugače rečeno, s tem posnetkom, ki smo ga posneli v nedeljo, 21. 1. 2018, od BTC-ja do središča Ljubljane. Med snemanje smo ugotovili, da se vozniki praviloma držijo pravil, ko vozijo po mestu. Lepo bi bilo, da bi bilo takšnih voznikov vse več. Tako bi se izognili nesrečam, ki jemljejo življenja na naših cestah in naredijo iz ljudi invalide. Zato predlagamo, da poskušamo voziti čim bolj po predpisih. S tem posnetkom podpiramo prizadevanje tako naše Policije, kot Javne agencije RS za varnost prometa (AVP).

Zavedati se moramo, da lahko že samo 10 km/h nad omejitvijo hitrosti (50 km/h) pomeni, da se naša pot ustavljanja podaljša kar za 12 m, kar pa je lahko znotraj naselja usodno. Zato je za doseganje večje varnosti v cestnem prometu pomembno, da znotraj naselij in na regionalnih cestah znižamo povprečne hitrosti.

Med vozniki in potniki osebnih avtomobilov so najbolj ogroženi in najbolj ogrožajo mladi med 18. in 24. letom ter starejši od 50 let. Pogosto so žrtve prometnih nesreč z vozili tudi ranljivejši udeleženci v prometu, predvsem pešci in kolesarji in tudi motoristi.

telefoniranje med vožnjo

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo postaja v zadnjih letih razširjena. Ključno  sporočilo, ki ga želimo posredovati voznikom in voznicam je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo.

Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila, voznik 4x več časa ne gleda na vozišče, kot pri normalni vožnji.

Zato, ko sedete za volan ali katero kolo prevozno sredstvo in se pojavite na javnih cestah, bodite previdni.

To je pomembno, tako za vas kot vse, ki se trudijo, da bi bilo nesreč vse manj. /J. T./Ljubljanske novice

Center varne vožnje AMZS Vransko

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s