Nekaj tisoč delavcev javnega sektorja pred vlado

transparent shod na Gregorčičevi

Danes, 24. 1. 2018, je svoj gnev nad davkoplačevalci (beri vlado) izrazilo nekaj tisoč delavcev javnega sektorja, ki z današnjo stavko zahtevajo izboljšanje plač.

Današnje stavkovne dejavnosti so izpeljali delavci v državni upravi, vzgoji in izobraževanju, zdravstvu, kulturi, sociali, tudi na javni RTV. Pred vladnim poslopjem se jih je na protestnem shodu v Ljubljani naj vi se zbralo, po podatkih organizatorjev okoli pet tisoč, same stavke pa naj bi se udeležilo okoli 30.000 javnih uslužbencev.

shod na Gregorčičevi

A velja vedeti, ne branimo vlade, ker je ta res nesposobna, a je dejstvo, da je skupna vrednost plač v javnem sektorju zaradi prevelikega števila le-teh nekoliko nad zmožnostmi javne blagajne.

Javni uslužbenci, ne tisti z najnižjimi plačami, pa bi morali spoznati, če že govorimo o stavki, da bi mora stavkati tudi delavci zasebnega sektorja. Ti namreč prejemajo v povprečju plačo v višini 1.243,00 evrov bruto, medtem, ko ta v javnem sektorju znaša 1.720,00 evrov bruto, ali 477,00 evrov več.

Struktura plač v javnem sektorju se zagotovo mora spremeni, in sicer, a kot že rečeno, na osnovi ustrezne organizacijske strukture, ki bi omogočala višje plače v javnem sektorju, a ne na račun povečanega števila delavcev v tem sektorju in hkrati dviga skupne vsote zanje.

poslovnež

Kot je znano, sindikati javnega sektorja zahtevajo, da se po dvigu zdravniških plač znova vzpostavijo ustrezna razmerja in popravijo plače tudi drugim; za tiste do 26. plačnega razreda zahtevajo dvig za dva plačna razreda, višje na plačni lestvici pa za tri do štiri, saj v tem delu še niso odpravljali plačnih anomalij. Med stavkovnimi zahtevami je tudi takojšen začetek odpravljanja vseh varčevalnih ukrepov, vključno z odpravo osemodstotnega znižanja plač.

Kako se bo vse izteklo, bomo videli. Tu pa sta posnetka in foto utrinki, ki smo jih posneli ob današnjem shodu pred poslopjem vlade in prihodu udeležencev tja./pripravil: Janez Temlin

stavka napis_pred Univerzo

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s