Zakaj slovenski organi ne pošiljajo kazni hrvaškim ribičem, ki kršijo arbitražno razsodbo?

Tomislav Tolušić hrvaški kmetijski minister

Hrvaški minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić je včeraj, 23. 1. 2018, v istrskem kraju Bašaniji (zaselek blizu Umaga) sestal s 50 hrvaškimi ribiči in jim še enkrat izrazil in zagotovil vso podporo pri lovu v slovenskem delu Piranskega zaliva. Kot poroča hrvaška nacionalna televizija, je Tolušič izjavil, da Slovenija še ni poslala nobene od napovedanih kazni za hrvaške ribiče, ki so lovili v Piranskem zalivu, potem ko je ta 30. decembra 2018, kot trdi uveljavila arbitražno odločbo.

Hrvaški minister za kmetijstvo naj bi zbranim ribičem še povedal, da gre na slovenski strani le za zastraševanje, kar naj bi bilo povezano z bližajočimi volitvami v Sloveniji.

Tolušić je ribičem ponovno sporočil, da naj v primeru morebitne naslovljene kazni nanje s slovenske strani isto predajo mejni hrvaški policiji, nakar bo to zanje “uredilo” ministrstvo in vlada.

Ribe

Hrvaški minister za kmetijstvo Tolušić je ponovil že dane obljube svojega ministrstva in hrvaške vlade, ki jo je dal v Zagrebu (10. januarja 2018) istrskim ribičem, da niti ni razlogov za kaznovanje hrvaških ribičev v Piranskem zalivu, posebej pa ne zaradi nezakonitega ribolova, saj Hrvaška meje ne morju in tudi drugje, kot to določa arbitražna razsodba, ne priznava.

hrvaški ribiški čolni

Zakaj naši pristojni in zato odgovorni organi hrvaškim ribičem in kršiteljem prestopa mejne črte, kot to določa arbitražna razsodba za slovenski del Piranskega zaliva (s 30. decembrom 2017, kot naj bi se arbitražna razsodba začela uradno uveljavljati) niso pošiljali kazni, nam še ni uspelo izvedeti.

Upati je, da ni res, kar govori hrvaški minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić, pa tudi, da ne gre za »morebitno« tiho naročilo iz Ljubljane, da se, naj kazni hrvaškim kršiteljem ne pošilja. Dejstvo je, da drugega razloga ne more biti, saj so odgovorne slovenske državne službe, ki jih plačujemo zato, to dolžne storiti brez odlašanja, če je Slovenija pravna država.

Dejstvo je, da predvolilne priprave v Sloveniji ne morejo in ne smejo biti nikakršen razlog nedelovanja za tovrstna (ne)dela plačanih državnih služb in njihovih zaposlenih. Če pa je, jih je treba takoj odstraniti iz teh delovnih mest.

Bomo pa preverili, zakaj slovenski organi ne pošiljajo kazni hrvaškim ribičem, ki so, in še kršijo določila po arbitražni razsodbi in še naprej brez kazni mirno lovijo v slovenskem delu Piranskega zaliva.

Ko že nekajkrat omenjeno pa bi, ne glede na hrvaško neupoštevanje mednarodnih razsodb, Slovenja morala takoj zapreti mejno kontrolno točko v Sečovljah in jo nemudoma spremeniti v maloobmejno.

Razlog! Znano je (za to obstaja uradni dokument potrditve hrvaške vlade), da je kontrolni objekt na hrvaški strani črna gradnja, kar pomeni, da tako, ko je ne po naših in ne po mednarodnih predpisih ne »obstaja«, torej je “ni”!

Pa še to! To povezano s kontrolno točko v Sečovljah nima nič skupnega ne z ribolovom in ne z arbitražno razsodbo, ki jo Hrvaška tako vehementno zavrača./Janez Temlin

Pogled na mejno točko na črno zgrajenega prehoda Plovanija leta 1994

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s