Kot kaže bo Hrvaška »plačala kazni« za prekrške svojih ribičev v Piranskem zalivu

IMG_2657

Hrvaški ribiči so danes, 29. januarja, potrdili, da so prejeli pretekli teden napovedane kazni zaradi kršitve meje na morju. Kot poroča HRT je višina kazni 500 evrov, če jih plačajo v osmih dneh pa polovici navedenega zneska. Kot zdaj pravijo ribiči bodo plačilne naloge poslali pristojnim hrvaškim inštitucijam, ki so jim zagotovile, da lahko nemoteno lovijo sredi Piranskega zaliva.

IMG_2668

Kot je znano imajo ribič prav saj jim je še minuli teden hrvaški minister za kmetijstvo zagotavljal Tolušić zagotavlja,  da naj se s slovenskimi kaznimi oglasijo pri hrvaški obmejni policiji, nakar bo primer prevzela hrvaška vlada.

Kot je Kocijančić povedal v pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1, je bil med prvimi, ki so lovili čez mejo po slovenski implementaciji arbitražne odločbe konec decembra lani. O višini kazni ni želel ugibati, a je dejal, da se lahko pri njem zaplete, če bo želel obiskati svojce v Sloveniji, kar počne vsak teden. Kocijančićeva soproga je namreč Slovenka.

IMG_2673

Kocijančić je ocenil, da bi morala hrvaška policija nadzirati sredinsko črto v Piranskem zalivu, kot je to počela doslej, ter da bi morala slovenskim policijskim in ribiškim plovilom preprečiti vstop v hrvaško morje. Ne ve, zakaj Hrvaška tega ne počne, čeprav ima, kot je dejal, hrvaška policija v Umagu osem plovil, medtem ko jih ima Slovenija štiri.

Povedal je, da vse manj hrvaških ribičev lovi v Piranskem zalivu, saj jih slovenska policija ovira pri delu. Dodal je, da so zadovoljni, ker jih pri ribolovu spremlja hrvaška policija, a tudi navzočnost hrvaške policije predstavlja nevšečnost pri opravljanju dela.

IMG_2698

Slovenska policija je v petek poslala prvih 14 plačilnih nalogov hrvaškim ribičem zaradi kršitev na morju. Kot so napovedali, bodo od danes na podoben način nadaljevali z izvrševanjem zakonodaje v primeru kršitev, povezanih z nedovoljenim prestopom slovenske morske meje.

IMG_2702

Na napovedi slovenske policije se je v soboto odzvalo hrvaško zunanje ministrstvo, ki je z diplomatsko noto napovedalo, da bo Hrvaška začela pošiljati kazni za prekrške slovenskim ribičem zaradi “ribolova na hrvaških območjih morja”. Hrvaško notranje ministrstvo je nato objavilo, da bodo kazni poslali osmim slovenskim ribičem, ki so najpogosteje kršili meddržavno mejno črto.

IMG_2681

Mi smo danes povprašali pristojne na notranjem ministerstvu in kmetijskem ministerstvu od kod hrvaškim organom – policiji naslovi naših ribičev, saj, kot nam je znano ti podatki niso javni. Ti pa pravi, da so, če so lovili, to izvajali le do sredine Piranskega zaliva.

Ob teh težavah tako hrvaških, kot kaže tudi slovenskih ribičev se velja vprašati, kako naj ravnajo, če jim politika govori eno, pristojni organi pa izvajajo svoje delo drugače. Je pa res, da so glavni spodbujevalci spornega stanja v Piranskem zalivu hrvaški politiki, in sicer njihov predsednik vlade, predsednica, pa tudi ministri, ki se morajo prilagoditi zahtevam elitam stranke HDZ, ki vodi hrvaško vlado s ne prav odločnim predsednikom stranke Andrejem Plenkovićem.

IMG_2703

A treba je vedeti, tega se hrvaški ribiči, velja tudi za slovenske, morajo zavedati, da ko bodo prečkali mejo med Sloveniji in Hrvaško in nasprotno bodo deležni težav oni. In takrat se bodo hrvaški politiki poskrili na Pantovčaku, slovenski pa na Gregorčičevi ulici.  Fotografije našega sodelavca so današnje. Posnel pa jih je v Savudriji, v Piranskem zalivu in naše ribiče v Piranu./JT

IMG_2682

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s