Furs pričakuje samo prijavo za oddajanje nepremičnin v turistične namene; Kaj pa neplačniki davkov?

airbnb

Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) že nekaj časa javno grozi vsem, ki naj bi oddajali svoje nepremičnine za turistične namene. Kot trdijo pri Fursu so pridobil podatke o dohodkih, doseženih z oddajanjem nepremičnin v turistični sezoni (tudi prek storitev, kot sta Airbnb in Booking).

Še en dokaz »delavnosti« Fursa. Zakaj »delavnosti«? Zato, ker Furs tako vztrajno poziva te morebitne ne prijavitelje posebnega dohodka, ki so ga ti dosegli z oddajanjem svojih stanovanj, hiš ali vikendov v turistične namene, ob tem pa to ni storil ob kraji državnega premoženja s strani tajkunov, še manj uspešen pa je bili Furs pri pobiranju DDV davkov.

Zanimivo, da Furs tajkunov in »pozabljivih« neplačnikov DDV njih ni tako vztrajno pozival naj opravijo samo prijavo (čeprav so njegova navodila za oddajanje nepremičnine za turistične namene prava farsa z nedodelanimi pravili).

Res smo čudna država, ne nismo, kar to sploh nismo, katere organi ne znajo pripravi logičnih in normalnih pravil za pobiranje davkov za oddajanje nepremičnin v turistične namene, medtem pa zamudnikom plač, prispevkov, DDV-ja in drugih neplačanih davkov mirno pogledajo skozi prste.

financna-uprava

Rekli boste saj Finančna uprava RS (Furs) javno objavlja seznam davčnih zavezancev z zapadlimi neplačanimi davčnimi obveznostmi, ki na 25. dan v mesecu pred mesecem objave presegajo 5.000 EUR in so starejše od 90 dni.

Ko si boste pogledali v povezavi davčne zavezance po različnih strukturah boste spoznali, da Furs spet opravlja pregon (res je neplačnikov davkov, ponovimo, brez pravih in jasnih navodil) malih morebitnih kršiteljev pa se loteva z veliko vnemo. Velike pa objavlja z t. i. namenom, da naj bi se »krepila« davčna kultura, izboljšanje plačilne discipline ter povečanje prostovoljnega, pravilnega in pravočasnega obračunavanja in plačevanja davčnih obveznosti.

Ob tem pa glede, na predzadnji odstavek pred tem (ta del, ki je namenjen za tiste kršitelje, ki presegajo 5.000 EUR in so starejše od 90 dni), za Furs ni posebej pomembno, ampak oddajanje nepremičnin v turistične namene, pri čemer velika lastnikov le teh na letni rani ne zasluži niti toliko kot znaša znesek tistih dolžnikov, ko se teh na Fursu, kot neplačnikov davčnih zavez, začnejo lotevati.

Tako je pač v državi, kjer veliki kršitelji vedno najdejo poti do odpustkov, mali pa se morajo tresti in bati birokratov Fursa, ki jih davkoplačevalci plačujejo, da svoje (ne)delo, ki ga naj opravijo kot veleva pravna država. Je pa res, da Slovenija, to še dolgo ne bo.

Če kdo od pristojnih meni, da nimamo prav, naj opredeli zakaj toliko odpustov dolžnikom davkom, pa tudi jasno opredeli pogoje za oddajanje nepremičnin v turistične namene, kar postaja osnova delovanja Fursa. Dejstvo je, da je sedanja rešitev, ki jo Furs pogojuje za oddajanjem nepremičnin v turistične namene nelogičen in nekonsistenten./JT

Stavba Davčne uprave RS

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s