Hrvati kot kaže vse bliže “priznanju” arbitražne razsodbe

Davor Bošnjaković hrvaški pravosodni minister

Sodeč po tem, da je država Hrvaška najela slovensko Odvetniško družbo Kozinc in partnerji O. P., d. o. o., in bo ta plačnik storitev (tako je bilo razumeti odvetnika Miha Kozinca, ki je za javnost potrdil, da ga je najela Hrvaška država, to je potrdil za HRT tudi hrvaški minister za pravosodje Davor Bošnjaković) pri obrambi kršitev hrvaških ribičev, ki so dobili kazni s strani slovenske policije, ker so lovili v slovenskem delu Piranskega zaliva, ki ga je Sloveniji prisodilo arbitražno sodišče, bi sodili, da Hrvaška s temi potezami priznava razsodbo.

IMG_2672

Logično bi bilo, če Hrvaška meni, da njihovi ribiči niso kršili slovenskih predpisov, da se ne vtika v t. i., kot pravijo Hrvati v “ne kršitve” i s tem povezane izrečene kazenske postopke proti hrvaškim ribičem s slovenskih organov.

Če se prav spomnimo (no zato obstajajo dokazi – objave tako v hrvaških, kot slovenskih medijih), sta tako njihov predsednik vlade Andrej Plenković kot njihov kmetijski minister Tomislav Tolušić hrvaške ribiče spodbujala, da naj kar lovijo, saj ni pravne osnove za izrek kazni, če lovijo v delu Piranskega zaliva, ki ga je Sloveniji prisodilo arbitražno sodišče, saj je ta odločitev za Hrvaško nična.

Velja namreč vedeti, da Slovenija od 30. decembra 2017, začela izvaja arbitražno razsodbo, slovenski organi pa ukrepe proti hrvaškim ribičem, ki so pluli in lovili v slovenskih vodah v Piranskem zalivu. Policija jih namreč obravnava le zaradi nedovoljenega prestopa meje na morju, ribiški inšpektorat pa zaradi nezakonitega ribolova.

Torej je s opredelitvijo kazni vse jasno, in sicer, da so te hrvaškim ribičem vročene zaradi uveljavitve in izvajanja arbitražne razsodbe in ne drugih zakonskih določil.

Plenković

No in kako odreagirajo Hrvati? Tako, da hrvaški minister za pravosodje Davor Bošnjaković izjavi, da bo Hrvaška “morebitne” (te so dejstvo) slovenske kazni za hrvaške ribiče v Piranskem zalivu obravnavala kot pravno nične. Ob tem pa je vztrajno trdil, kot njegov šef Plenković in njegov kolega Tolušić (kmetijski minister), da država Slovenija pač ne more izrekati kazni na ozemlju, ki ni njeno.

Tomislav Tolušić hrvaški kmetijski minister

Zdaj, ko so te izrečene, pa ta isti minister najame slovensko Odvetniško družbo Kozinc in partnerji O. P., d. o. o. Hrvaška država bo plačnik storitev te odvetniške družbe, da ta pred slovenskimi organi zastopa njihove ribiče, ki so jim kazni izrečene, in to v imenu države Hrvaške.

Rekli boste, kaj pa kazni slovenskim ribičem, ki so izrečene s strani Hrvaške?

No, tu je stvar nekoliko drugačna! Namreč, Slovenija je ob sprejetju implementaciji zakonov, sprejela takšna pravna določila, ki omogočajo, da za slovenskimi državljani (to velja tudi za slovenske ribiče) stoji država Slovenija tako s pravno kot materialno in se obveze samodejno prenašajo nanjo in ne na posameznika, ki je ravnal s sprejetimi določili implementacije izvajanja arbitražne razsodbe.

IMG_2682

Torej, če sodimo po postopkih ene in druge države, je Hrvaška, kot kaže, vse bliže “priznanju” arbitražne razsodbe vsaj sodeč po ravnanju le te. To je v primeru zastopanja njihovih ribičev, saj je Slovenija izrekla kazni ribičem in ne državi Hrvaški, a ta ravna tako, kot, da bi ta bila izrečena njej. Če jih torej sprejema, sprejema tudi osnovo za kazen, to pa je implantacija arbitražne razsodbe.

pregledna karta meje med Slovenijo in Hrvaško po razsodbi arbiratražnega sodišča

No in še večkrat objavljeno! Prav bi bilo, da Slovenija s Hrvaško prekine dogovor o skupnem nadzoru meje dokler se ne sprejme in potrdi arbitražna razsodba. Dejstvo je, da ni logično, da se hrvaški policisti nahajajo na naših mejnih prehodih, dokler se jasno ne opredeli meja med državama.

hrvaški policisti na sloveski meji

Pa še to! Takoj je potrebno mejno točko pri Sečovljah spremeniti v obmejni promet, saj je njihov objekt zgrajen na črno, torej pravno ne obstaja, pa še meja ni definirana.

Pogled na mejno točko na črno zgrajenega prehoda Plovanija leta 1994

Razlog je tudi ta, da so se Hrvati junija lani umaknili iz našega mejnega prehoda Obrežje na svoj mejni prehod Bregana, rekoč, da to velja le do 1. oktobra 2017 (za čas turistične sezone).

Hrvaški mejni prehod Bregana

In danes 3. februarja 2018 so še vedno na svojem mejnem prehodu Bregana. Taki so pač Hrvati (da nebo nacionalističnega razmišljanja – recimo, da to velja za njihove politike, čeprav…?!)!/pripravil: Janez Temlin

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s