Kot kaže, ima minister za javno upravo Boris Koprivnikar dovolj tako sindikatov in Cerarjevih štosov

minister-za-javno-upravo-Boris Koprivnikar_vir_gov

Potem, ko sindikati javnega sektorja iz vse strani pritiskajo na vlado, da bi stranke, ki jo vladajo s svojimi stavkami in shodi prisilile iste, da jim povečajo maso plač, se je tem dejanjem uprl minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki se je odločil, da vladi predlagati, da ga zamenja kot vodjo pogajalske skupine v pogajanjih s sindikati javnega sektorja.

Koprivnikar je s svojo odločitvijo že seznanil premierja Mira Cerarja, ki odločitev prepušča vladi. Ta naj bi se na prihodnji seji seznanila s Koprivnikarjevimi argumenti. Ta ima namreč, kot kaže, dovolj pogovorov iz sindikalnimi pogajalci tipa Štrukelj, vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavni tajnik šolskega sindikata SVIZ ter še s predstavniki 16 sindikatov iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije PERGAM.

Sindikati javnega sektorja iz pogajalske skupine ki jo vodi Jakob Počivavšek

Koprivnikarjeva odločitev je logična, če vemo, da sindikati javnega sektorja svoje plačne blagajne želijo napolniti z dodatnimi 991 milijoni evrov, ki pa jih državna blagajna morda zdaj celo zmore, a bi v prihodnosti to postal mlinski kamen za potop vsake vlade, predvsem pa praznjenjem žepov realnega sektorja, ki bi spet postal nekonkurenčen na tujih trgih, ki so edina osnova za razvoj države.

shod javnega sektorja na Kongresnem trgu 2018

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar svojo odločitev obrazloži z besedami: “Kot pogajalec sem soočen s tem, da imam pred seboj za 991 milijonov evrov pogajalskih zahtev in mandat v višini 45 milijonov evrov. Kje je resnica, ne vem. Dejstvo pa je, da se v vseh teh enormnih naporih in času pogajanj nismo uspeli zbližati,” je še pravi minister, katerimi vlada s Cerarjem na čelu omogoči 45 milijonov evrov od njega pa pričakuje, da zadovolji potrebe pa tudi požrtnost javnih uslužbencev in to v višini kar 991 milijonov evrov pogajalskih zahtev.

Koprivnikar je napovedal, da bo na naslednji teden, predvidoma v četrtek, na seji vlade predstavili predlog, oblikovan znotraj strokovne pogajalske skupine, s katerim so se še poskusili približati sindikalni strani s spremembami glede uvrstitev v plačne razrede, a je po precej dolgi razpravi vlada odločila, da mu je ta, kot pogajalcu podala mandat, da se izpogajajo v okviru enoodstotnega linearnega dviga plačne lestvice oziroma vrednosti plačnih razredov.

Koprivnikar še pravi, da sicer ostaja minister za javno upravo, “se pa lahko predsednik vlade Cerar kadarkoli odloči, če dvomi v njegove sposobnosti, in ga lahko mirno zamenja”. Pri tem je poudaril, da je bil pogajalski proces zanj velik izziv, ki ga je ves čas jemal resno, pozitivno in da so dosegli tudi veliko kompromisov. Ocenil je, da je tudi zdaj dogovor možen, a daleč od zahtev in načina, na kakršnega se danes pogovarjajo.

Pa smo že pri volilnih strahovih in bombončkih, in sicer: Medtem ko je premier Cerar dejal, da bodo v četrtek na seji vlade najprej prisluhnili Koprivnikarjevim argumentom, potem pa skupaj z drugimi člani vlade o tem odločali, so v SD menili, da je na Cerarju, da se do Koprivnikarjeve poteze opredeli in najde najboljšo možno rešitev za nastali položaj.

Je pa vodja poslancev SD Matjaž Han (to je tisti poslanec SD, ki je prilagodljiv kot žvečilna guma) v minulih dneh že ocenil, da bi glavnega pogajalca morali zamenjati. No nekoliko boljši je podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar (to je tisi minister, ki se je prestrašil urejanja nalog, kot zdravstveni minister in stisnil rep med noge, ter raje žuli poslanski sedež, ter zdaj “izobražuje” druga kako in kaj je treba delati) pa je v tem primeru odločitev ministra Koprivnikar označil za modro in korektno. Upa, da bo premier Miro Cerar sprejel pobudo. Po Gantarjevem mnenju je SMC povzročila največ razlogov za stavkovni val. Spomnil je na nekaj napačnih potez, med drugim na sporazum z zdravniškim sindikatom.

Branimir Štrukelj

In kaj pravi vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavni tajnik šolskega sindikata SVIZ Branimir Štrukelj? Ta ugotavlja, da je bilo podeljeni mandat Koprivnikarju, da se s sindikati izpogajajo v okviru enoodstotnega dviga plač (45 milijonov evrov – oni zahtevajo 991), nemogoče izvesti, tako da ministru ni preostalo drugega, kot da ponudi svoj odstop.

S kom bi se sindikati, ki jih je, kot listja in trave, katerih zahteve so res raznovrstne in nedorečene, v prihodnosti lahko pogajali?  Glede na Koprivnikarjevo odločitev in Cerarjevo “cincarsko” vodenje vlade je težko napovedati s kom. Je pa on tem res, da se samozavestni Štrukelj, ki ve, da javnega sektorja zaradi svojega “preštevilnega” članstva (mišljeno je, da je javni sektor preobsežen, da ne govorimo o njegovem neorganiziranem ustroju milo rečeno neurejen) lahko kosa z vsako vlado, saj se ve, da so člani javnega sektorja s svojimi družinskimi člani njegov volilni potencial, ki lahko postavi na tron vladanja vsako stranko, a jo lahko tudi ruši. Je pa res, da mora vsaka biti do rjavega sektorja pohlevna in prilagodljiva, kot prej omenjeni SD-jevec Han.

Večni sindikalist Štrukelj, ki s svojimi prihodki, ki so kar izdatni (naj jih objavi, če meni, da nimamo prav) pa ima čas, saj lepo živi že desetletja na ta račun. Ob tem pa ve, da se ob podpori še preostalih sindikatov s katerim koli predstavnikom vladen lahko kosa, saj ve, da sindikati politične stranke, sedanje in prihodnje držijo v mat položaju

Ker je tako, bi moral Cerar, če hoče izogniti svojemu mehkužnemu pristopu vladanja, vsaj enkrat volilnemu telesu jasno dal vedeti, da ima dovolj izsiljevanja sindikalistov in, da se njihovimi nerazumljivimi zahtevami ukvarja naslednja vlada./pripravil JT/

Dr. Miro Cerar, predsednik slovenske vlade

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s