Ali so v 28 članici EU le prepovedali ustaški pozdrav “Za dom spremni”?

Svet za soočanje s posledicami vladavine nedemokratičnih režimov_vir_HRT

Hrvaški t. i. Svet za soočanje s posledicami vladavine nedemokratičnih režimov, ki ga je imenovala hrvaška vlada neodločnega predsednika vlade Andreja Plenkovića je odločil (no, sprejel priporočilo), da se na Hrvaškem pod posebnimi pogoji lahko uporablja ustaški pozdrav »Za Dom spremni« (Za dom pripravljeni), a je uporaba istega brez posebnega soglasja protiustavno.

No, predem zapišemo kaj o tem nelogičnem »priporočilu« brez prave definicije malikovanja ustaškega pozdrav v 28 članici EU velja dodati, da so Svet za soočanje s posledicami vladavine nedemokratičnih režimov sestavljali hrvaški akademiki, pomembni zgodovinarji in eminentni hrvaški izobraženci.

In ta organ velikih hrvaških umov se je po 363 dneh odločil – svoje priporočilo so objavili to sredo 28. februarja – (nekaj od njih se celo rodilo pod ustaškim režimom hrvaške fašistične države NDH), da je ustaški pozdrav “Za dom spremni” mogoče uporabljati pod posebnimi pogoji, res pa je, da so v svojem trideset stranskem poročilu zapisali, da je praviloma uporaba tega ustaškega vzklika in malikovanja ustaštva, ki si ga naj bi omislil vodja NDH Ante Pavelić, neskladna z ustavo, bolje rečeno je proti ustavna, razen v posebnih primerih. To pa je, ko gre poklon članom Hrvaških obrambnih sil (HOS), ki so sodile med posebne hrvaške vojne formacije v obdobju od 1991 -1993, te pa so obstajale v času vojne na Hrvaškem in v BiH.

Ante Pavelić

Torej, če je pravilno razumeti poročanje hrvaških medijev, je Svet za soočanje s posledicami vladavine nedemokratičnih režimov Plenkovićevi cincarski vladi sporočil, da ta še naprej lahko dovoljuje ustaški pozdrav “Za dom spremni”,a pod posebnimi pogoji.  No, res, da so zapisali, kot že omenjeno, da s posebnim soglasjem, pri čemer pa natančno niso opredelili, kdo in pod katerimi pogoji to dovoljuje. Sami pa so si oprali »umazane« roke tako, da so zapisali: če se bo ustaški pozdrav uporabil mimo pravil, bo o tem (se razume kršitvi) odločalo sodišče.

Znak hrvaške pravojske HOS

Ta genialni svet hrvaških strokovnjakov, torej predlaga hrvaški vladi, da je ustaški pozdrav “Za dom spremni” neustaven in , da je treba njegovo uporabo kaznovati, kdaj , kako in zakaj pa prepuščajo vladi, da to opredeli in sodišču, da to kaznuje. Zanimivo pa je, da ta eminentni svet strokovnjakov ne zapiše nič o znameniti črki »U«, ki se mimogrede uporablja na različnih oblačilih in pokrivalih na različnih prireditvah.

Hrvatski partizani

Drugače pa naj bi bilo, po mnenju hrvaških intelektualnih genijev z rdečo zvezdo. V tem primeru Svet za soočanje s posledicami vladavine nedemokratičnih režimov priporoča, da je uporaba le te ustavna in njene uporabe ni treba prepovedovati niti kaznovati, razen v posebnih primerih. Kdaj ti primeri nastopijo, pa spet pozabijo opredelili. No, in tudi to odločitev, kdaj in kako je s kršenjem, so spet prepustili nekim imaginarnim ocenjevalcem ta nedoločene kršitve, kdaj te nastopijo pa spet prepustijo sodiščem, ki pa zato nimajo, vsaj po naših podatkih, jasno opredeljenih zakonskih osnov.

No vidite, ni res, da smo samo v Sloveniji neodločni z zaključevanjem polpretekle zgodovine.

Hrvati, ki so živeli v edini “svoji” državi, in sicer ustaški državi NDH, ki je bila »pridna« sodelavka Hitlerja in Mussolinija imajo še večje težave, saj še po več kot 77 letih niso sposobni definirati koliko ljudi je bilo pobitih pod njihovo “samostojno” državo NDH in koliko so jih njihovi ustaši pobili po hrvaških taboriščih. Še več, kot je iz priporočila Sveta za soočanje s posledicami vladavine nedemokratičnih režimov razvidno, jim jasno celo to, kako naj uporabijo izraz njihovega ustaškega klavca Anteja Pavelića, ki naj bi bil oče ustaškega pozdrava “Za dom spremni”.

Andrej Plenković

Imajo pa zato mladega in izobraženega ter evropsko usmerjenega, a neodločnega politika Adreja Plenkovića, ki jim vlada. A jim vlada tako, da večino stvari prepusti v odločanje drugim. Logično, saj se s tem izogne obtožbi, da je o čemerkoli odločil on.

To z znamenitim »vzklikom« v čast domovini Hrvaški – »Za dom spremni« je še en primer, ki bi vsakemu načelnemu Evropejcu in nasprotniku fašizma moral dati jasno vedeti, da je v 28 članici EU vzpodbujanje ustaštva ali pretirano malikovanja partizanstva še vedno živo, če že ne vse bolj prisotno.

Če se hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković kljub tem »jasno opredeljenim napotkom« Sveta za soočanje s posledicami vladavine nedemokratičnih režimov – hrvaške intelektualne elite ne bo mogel odločiti, kako in kaj, mu bo zagotovo pomagal prvi mož Evropske komisije s katerim ima Plenković posebno “ljubezensko razmerje”.

Juncker Plenković

Ob tem pa mora vedeti, da se gospod Juncker bolj malo spozna na balkansko fašistično sodelovanje Pavelićeve NDH s prijateljema Hitlerjem in Mussolinijem.

A kot kaže predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića, ki tako skrbno goji »pozitiven« odnos do evropske demokracije in mednarodnega prava ne vznemirja preveč. Kot kaže, je Plenković namreč prepričan, da ima v EU dovolj prijateljev, ki jih to, kar se dogaja na Hrvaškem z njihovo preneseno polpreteklo zgodovino v današnji čas te, to ne moti.

zgradna Evropske komisije

Upati je le, da oni takšne politike Hrvaške, kot jo vodi vladajoča hrvaška stranka HDZ s Plenkovićem na čelu, kljub velikemu protežiranju Hrvaške, ne podpirajo takšnih pristopov. V primeru, da jo, pa je tudi z njimi nekaj zelo hudo narobe./JT/

predstavniki hrvaške vosjka HOS z napisom Za dom spremni

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s