Na avstrijskem Koroškem danes deželnozborske volitve, ki so pomembne tudi za tamkajšnje Slovence

Celovec, 3. marec 20218 – Na avstrijskem Koroškem bodo danes deželnozborske volitve. To bodo prve volitve v tej zvezni deželi na jugu Avstrije po odpravi t. i. proporca. Letos bodo po volitvah sledila koalicijska pogajanja, ki jih bodo narekovali rezultati volitev. V novi celovški deželni zbor naj bi se uvrstilo tudi nekaj koroških Slovencev.

Ana Blatnik

Ti kandidirajo na listah nekaterih strank. Največ možnosti za izvolitev imata Ana Blatnik, ki kandidira na listi socialdemokratov (SPÖ), in Gabriel Hribar, ki kandidira na skupni listi Neos/Moja južna Koroška.

Blatnikova je v preteklosti kot prva koroška Slovenka predsedovala zveznemu svetu na Dunaju. Gabriel je predsednik Enotne liste, edine politične stranke koroških Slovencev, in podžupan Železne Kaple.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave naj bi socialdemokrati (SPÖ) sedanjega glavarja Petra Kaiserja dobili 44 odstotkov glasov, svobodnjaki (FPÖ) 24 odstotkov in ljudska stranka (ÖVP) 18 odstotkov. Okoli pet odstotkov, torej vstop v deželni zbor, se obeta tudi Teamu Koroška in stranki Neos. Vse ostale stranke naj praga za vstop v deželni zbor ne bi dosegle.

Kljub temu da bo SPÖ po pričakovanjih dobil največ glasov, ni nujno, da bo s tem dobil tudi mesto deželnega glavarja. Obstaja namreč možnost koalicije med FPÖ in ÖVP, kar bi pomenilo, da bi se vladna koalicija na zvezni ravni prenesla tudi na avstrijsko Koroško.

Za 36 mest v deželnem zboru se sicer poteguje deset strank.

Po volitvah leta 2013 je imela avstrijska Koroška tristrankarsko vladajočo koalicijo med SPÖ, ÖVP in Zelenimi, kar je edinstven primer v Avstriji.

Volišča bodo danes odprta od 8. do 17. ure. Po zaprtju naj bi že objavili prve rezultate. Končni izidi naj bi bili znani okoli 19. ure.

Avstrja _avstrijska Korošla kot del v zemeljevidu

Država Avstrija
Glavno mesto Celovec (Klagenfurt)
Upravljanje
 • Deželni glavar Peter Kaiser(SPÖ)
Površina
 • Skupno 9.535,97 km2
Najvišja nadmorska višina 3.798 m
Najnižja nadmorska višina 348 m
Prebivalstvo (1. januar 2014)
• Skupno 555.881[1]

Vir: Wikipedia

Koróška (nemško Kärnten) je avstrijska zvezna dežela na jugu Avstrije. Geografsko jo pretežno tvori kotlina med Alpami. Prek Karnijskih Alp na jugozahodu tvori avstrijsko mejo z Italijo, prek Karavank na jugu pa s Slovenijo. Gorovje Ture jo na severu ločuje od zvezne dežele Salzburg. Na vzhodu meji na zvezno deželo Štajersko, na zahodu pa na vzhodni del Tirolske. Glavna turistična zanimivost so njena jezera, najpomembnejša reka pa je Drava.

Klagenfurt_ Celovec

Glavno mesto dežele je Celovec (nemško Klagenfurt), gospodarsko pomemben pa je še Beljak (nemško Villach); obe večji mesti sta medsebojno močno ekonomsko povezani.

Dežela Koroška se je v visokem srednjem veku izoblikovala kot pravna in zgodovinska naslednica nekdanje alpskoslovanske kneževine Karantanije, zaradi česar so ji tudi v obdobju vladavine Habsburžanov pripadale nekatere posebne, z njenim slovenskim značajem povezane pravice in privilegiji. Koroška je bila kot dvojezična dežela na skrajnem jugu nemško govorečega ozemlja vsaj od sredine 19. stoletja podvržena močnim ponemčevalnim pritiskom, ki so bistveno spremnili jezikovno podobo dežele. Po koroškem plebiscitu leta 1920 je največji del dežele pripadel Avstriji. Prebivalstvo avstrijske Koroške je danes pretežno nemško govoreče z značilnim naglasom. Slovenska narodna skupnost na Koroškem, ki je še na začetku 20. stoletja predstavljala tretjino koroškega prebivalstva, šteje po uradnih podatkih iz zadnjega popisa približno 15.000 pripadnikov (neuradne ocene so okrog 50.000) na jugu dežele.

Dežela Avstrije Prestolnica dežel
Slovensko Nemško Slovensko Nemško
1 Gradiščanska Burgenland Železno Eisenstadt
2 Koroška Kärnten Celovec Klagenfurt
3 Spodnja Avstrija Niederösterreich St. Pölten
4 Zgornja Avstrija Oberösterreich Linz
5 Solnograška ali Salzburg Salzburg starinsko Solnograd Salzburg
6 Štajerska Steiermark Gradec Graz
7 Tirolska Tirol starinsko Inomost Innsbruck
8 Predarlska Vorarlberg Bregenz
9 Dunaj Wien Dunaj Wien

Avstrija po deželah

Leave a Reply