Klub prekmurskih študentov to sredo pripravlja že 61. Bujto repo

Prireditev Bujtarepa_vir_prireditelj press

Bujta repa, največja kulturno-zabavna prireditev v organizaciji Kluba prekmurskih študentov, se bo spet zvrstila v prestolnici. Letos bo tako potekala že 61. Bujta repa. Prireditev, ki vsako leto doseže velik uspeh z obujanjem prekmurske kulture med mladimi v Ljubljani, bo potekala to sredo, 7. marca 2018 v Festivalni dvorani.

Dogodek že dolga leta navdušuje s svojim kulturnim in kulinaričnim pridihom Prekmurja v Ljubljani in tako ohranja svojo tradicijo, ki jo Klub prekmurskih študentov ohranja že od leto 1957. Numen prireditve pa je, kot so sporočili, da bi ta zanimiv in poseben dogodek Prekmurcev, ki polnijo svoje možganske vijzge v Ljubljani privabil čim več prekmurskih kot tudi ostalih študentov in drugih pomembnih gostov. Obiskovalcev je vsako leto več, kar le potrjuje njen sloves kot ene najstarejših študentskih zabav v Ljubljani.

Prekmurske študente in druge goste bosta ponovno združili izvrstna kulinarika in dobra glasba. Dogodek se bo pričel ob 19. uri s tradicionalno večerjo, prekmurskimi kolinami ter bujto repo. Že ob večerji bo gostom zaigrala 5-članska zasedba, ki nastopa pod imenom Prašnati, njeni člani pa vanjo prinašajo izkušnje v različnih glasbenih zvrsteh. S cimbalami, saksofonom, harmoniko, z bobnom in s kontrabasom pričarajo mešanico panonskih in urbanih zvokov z nekoliko kavarniškega ali celo džezovskega pridiha. Čeprav igrajo znane in preverjene skladbe, jim dodajajo tudi ščepec nevsakdanjosti in hudomušnosti.

Za pravo vzdušje bo vseskozi skrbel tudi povezovalec programa, in sicer prekmurski igralec Gorazd Žilavec. Obiskovalce pa bo zabavala tudi maskota Bujte repe ”Repko”, s katerim se bodo lahko fotografirali.

No, če boste zraven, dodajmo, da se bo program nadaljeval s skupino Kontrabant. Skupina deluje že vse od leta 1994. Neguje in združuje kakovostno akustično etno, folk, country in druge zvrsti glasbe v slovenskem, madžarskem, srbohrvaškem, romskem, židovskem in angleškem jeziku ter s pridihom teh tako različnih kultur navdušuje obiskovalce prireditev že vrsto let.

Naslednja se bo predstavila glasbena skupina Tabu. Ravno letos praznujejo 20. obletnico obstoja. So sinonim za slovenski rock, popularnost, visoka mesta na lestvicah in glasbene nagrade. Uspelo jim je prodreti tudi na glasbeno sceno v sosednjih in bližnjih državah, veljajo za vrhunski odrski bend, ki s svojimi 110 % energije nikoli ne razočarajo občinstva.

Prireditev Bujtarepa_koncert_vir_prireditelj press

Večer se bo zaključil s hrvaško skupino Leteći odred. Skupino je leta 1991 ustanovil pevec, skladatelj in tekstopisec, Denis Dumančić. Od takrat so izdali enajst albumov in nastopili na številnih koncertih in festivalih. S svojimi hiti, kot je na primer Sanjao sam moju ružicu, so dosegli velik uspeh in prepoznavnost na celotnem območju bivše Jugoslavije. No, če vas zamika 61. Bujta repa s o tem lahko seznanite na njihovi novi spletni strani www.bujtarepa.si. Velja dodati, da bi bilo res narobe, če vas ne bi opozorili na to zanimivo prekmursko prireditev v Zokijevi prestolnici, razlog pa je, da je urednik Ljubljanskih novic čisto pravi Prekmurec. Zagotovo bo na voljo tudi prekmurski špricer, pa tega prireditelji niso hoteli zapisati, da jih ne bi kdo obtoževal, da povabljene navajajo, na, no saj veste….!?

bujta-repa

Ime jedi je povezano z zakolom prašiča: »bujta« v prekmurščini pomeni »ubita«.

Bujta repa spada med prekmurske narodne jedi in je samostojna jed, ki se je tradicionalno pripravljala v času kolin.

Ime jedi je povezano z zakolom prašiča: »bujta« v prekmurščini pomeni »ubita«.

Osnovne sestavine so svinjsko meso, kisla repa in prosena kaša. Začini se s česnom in čebulo. Nekoč obvezna jed za kosilo v času kolin, ko so skuhali repo s proseno kašo in dodali še kakšen kos svinjskega mesa.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s